ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Disember 09, 2023 -Sabtu

 
  KUALA LUMPUR IALAH LAPANGAN TERBANG #1 PALING TERHUBUNG DI ASIA PASIFIK, DATA OAG MENDEDAHKAN

Thursday 21/09/2023Dapatan Penting:

·  Haneda Tokyo (HND) naik 20 anak tangga dari tahun 2019 kepada kedudukan #2 antara Hab Mega Asia Pasifik.
·  Kuala Lumpur (KUL) dan Antarabangsa Incheon (ICN) masing-masing berada pada kedudukan #1 dan #2 antara 25 Hab Mega Kos Rendah Teratas.
·  AirAsia dan All Nippon Airways menguasai bahagian penerbangan di dua lapangan terbang teratas Asia Pasifik.

SINGAPURA, 21 Sept (Bernama-BUSINESS WIRE) -- OAG, platform data terkemuka dunia bagi industri perjalanan global, pada hari ini mengeluarkan Hab Mega 2023 (Megahubs 2023), kedudukan muktamad pasaran 50 lapangan terbang teratas di dunia yang paling terhubung pada peringkat antarabangsa.

20 Hab Mega Teratas Global termasuk tujuh lapangan terbang di Asia Pasifik. Lapangan terbang yang paling terhubung ialah Kuala Lumpur (KUL) naik kepada kedudukan #4 daripada luar 10 Teratas pada tahun 2019, diikuti oleh Haneda Tokyo (HND) yang berada pada kedudukan #5.

Lima daripada 10 Hab Mega Teratas rantau ini terletak di Asia Tenggara, termasuk Antarabangsa Incheon (ICN) pada kedudukan #3, Antarabangsa Bangkok (BKK) pada kedudukan #4 dan Changi Singapura (SIN) pada kedudukan #5. AirAsia mengendalikan 34% penerbangan di hab teratas rantau ini, Kuala Lumpur (KUL).

Antara 25 Hab Mega Kos Rendah Teratas, Asia Pasifik menguasai kedudukan dengan 13 lapangan terbang. Asia Selatan mempunyai bahagian kapasiti tertinggi yang dikendalikan oleh LCC di mana-mana rantau pada 63%, diikuti oleh Asia Tenggara dengan 53%. Kuala Lumpur (KUL) berada pada kedudukan #1 dengan 11,188 potensi penerbangan kos rendah merentasi lebih 100 destinasi.

“Kemunculan semula lapangan terbang Asia Pasifik mencerminkan kedudukan utama lapangan terbang tersebut sebagai hab untuk beberapa laluan paling sibuk di dunia, seperti koridor udara antara Fukuoka dan Haneda Tokyo, yang telah menjadi lapangan ketiga paling sibuk di dunia,” kata Mayur Patel, Ketua Asia Pasifik , OAG “Kenaikan yang mengagumkan bagi kedudukan lapangan terbang ini membuktikan kepentingan strategik rantau Asia Pasifik.”

Untuk mendapatkan lebih banyak cerapan dan metodologi lengkap, lihat analisis di sini.

Maklumat Tentang OAG
OAG ialah platform data terkemuka bagi industri perjalanan global, memperkasa pertumbuhan dan inovasi ekosistem perjalanan udara sejak tahun 1929. Platform ini mempunyai rangkaian maklumat penerbangan terbesar di dunia, meliputi keseluruhan perjalanan daripada perancangan kepada pengalaman pelanggan. Pelanggan termasuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pemain teknologi perjalanan, penyedia perkhidmatan penerbangan, agensi kerajaan, institusi kewangan dan perunding. Beribu pejabat di UK, OAG beroperasi di Amerika Syarikat, Singapura, Jepun, China dan Lithuania. Untuk maklumat lanjut, kunjungi: www.oag.com dan ikuti kami dalam Twitter @OAG Aviation.

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.
 
Individu untuk Dihubungi
Chrissy Azevedo, Corporate Ink untuk OAG
pressoffice@oag.com
 
Sumber: OAG 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2023 MREM . All rights reserved.