ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Julai 25, 2024 -Khamis

 
  PROJEK PEMBESARAN PELABUHAN LONGBANG DI JINGXI DILULUSKAN UNTUK PERMULAAN OPERASI

Tuesday 19/09/2023Table

Buah markisah Vietnam tiba di Zon Perdagangan Sempadan Pelabuhan Longbang

JINGXI, China, 19 Sept /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 6 September, projek pembesaran bagi Pelabuhan Longbang, yang terletak di Jingxi di bandar raya Baise, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, telah diberikan kelulusan oleh sebuah pasukan petugas semakan dan penerimaan yang terdiri daripada anggota daripada pihak berkuasa termasuk Pentadbiran Am bagi Kastam Republik Rakyat China. Pelabuhan Longbang itu akan dibuka bukan sahaja kepada kakitangan, kargo dan kenderaan China dan Vietnam, tetapi berkembang untuk meliputi negara-negara pihak ketiga yang lain, dengan itu meningkatkan fungsi dan kapasiti pelabuhan darat itu dengan ketara.

Projek pembesaran bagi Pelabuhan Longbang itu terutamanya termasuk pengubahsuaian dan pembesaran bagi pemeriksaan penumpang, naik taraf dan pengubahsuaian bagi saluran pengangkutan kargo Naxi, dsb. Saluran pemeriksaan penumpang itu mendapat sebuah bangunan pemeriksaan penumpang gred II kebangsaan setinggi lima tingkat yang serba baharu, manakala pengubahsuaian saluran pengangkutan barang Naxi melibatkan kira-kira 230,000 meter persegi di kawasan pembinaan, termasuk zon komersial untuk penduduk yang berhampiran sempadan, zon perdagangan am, zon terikat, zon e-dagang rentas sempadan, dll., demikian menurut Jabatan Publisiti Jingxi.

Pelabuhan Longbang itu ialah satu daripada tiga pelabuhan sempadan utama bagi Guangxi, satu daripada laluan darat paling mudah yang menghubungkan Semenanjung Indo-China ke bahagian tengah dan barat China, dan sebuah hab logistik antarabangsa bagi koridor darat-laut barat yang baharu. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kargo import dan eksport yang keluar dan masuk dari Pelabuhan Longbang telah meningkat secara berterusan setiap tahun. Pada separuh pertama 2023, Pelabuhan itu mengendalikan pergerakan hampir 6,000 kenderaan/kali, merekodkan kira-kira 14.14 bilion yuan di dalam perdagangan asing, mencatatkan 1.13 bilion yuan di dalam pengimportan barangan bersama, dan merealisasikan 740 juta yuan dalam pemprosesan di tapak bagi import produk.

Sumber: Jabatan Publisiti Jingxi

Pautan Lampiran Imej:

    Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442254

    Kapsyen: Buah markisah Vietnam tiba di Zon Perdagangan Sempadan Pelabuhan Longbang

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.