ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

September 24, 2023 -Ahad

 
  PEMBANGUNAN DAN PEMBINAAN SELAMA 15 TAHUN BAGI BANDAR RAYA EKO TIANJIN CHINA-SINGAPURA: DARI TANAH TANDUS GARAM-ALKALI KEPADA BANDAR RAYA BAHARU HIJAU

Monday 18/09/2023

AsiaNet 100332

TIANJIN, China, 18 Sept., 2023 /Xinhua-AsiaNet/--

Bandar Raya Eko Tianjin China-Singapura (kemudian daripada ini dirujuk sebagai "Bandar Raya Eko") ialah sebuah projek kerjasama yang signifikan di antara kerajaan China dan Singapura. Ia juga merupakan bandar raya eko yang pertama di dunia yang dibangunkan melalui kerjasama di antara kerajaan, dengan pembinaan bermula pada 28 September, 2008. Sepanjang lima belas tahun yang lalu, dengan usaha bersama dari China dan Singapura, Bandar Raya Eko itu telah menjadi sebuah kawasan yang berkembang maju dan lestari di kawasan yang dahulunya merupakan sebuah tanah tandus garam-alkali.

Bandar Raya Eko itu telah mewujudkan sebuah sistem nilai ekologi yang kukuh untuk menghormati alam semula jadi, mengembangkan pembangunan hijau, dan mengejar pertumbuhan ekonomi. Selepas 15 tahun pembangunan dan pembinaan, ia telah menyaksikan sebuah kawasan pembinaan seluas 22 kilometer persegi, sebuah kawasan hijau yang meliputi 11 juta meter persegi, dan bahagian perairan berhampiran pantai dengan kualiti air yang terbaik yang mencapai 100%, sekali gus menjadikannya Pangkalan Inovasi Praktikal Kebangsaan untuk Mengubah Gunung Rimbun dan Perairan yang Jernih menjadi Emas dan Perak dan satu Kes Teladan bagi sebuah "Teluk yang Cantik". Tambahan pula, ia telah membina bandar tenaga pintar sifar karbon, menggalakkan penggunaan bangunan pasang siap dan pasif, dan menarik institusi yang terlibat di dalam bahan binaan hijau, pembuatan kelengkapan, dan perundingan reka bentuk, dengan itu membentuk satu rantaian industri huluan, pertengahan dan hiliran yang lengkap. dan menyaksikan hasil tahunan lebih RMB15 bilion, menurut Jawatankuasa Pentadbiran Bandar Raya Eko Tianjin China-Singapura.

Bandar Raya Eko itu telah memahami hala tuju dalam membina sebuah sistem perindustrian moden, menghasilkan kelompok industri yang dominan seperti perkhidmatan teknologi pintar, pelancongan kebudayaan dan kesihatan, serta bangunan dan pembangunan hijau. Ia telah menyaksikan bilangan entiti pasaran melebihi 28,000, dengan bahagian hasil cukai industri mencapai 76%. Bandar raya itu telah menarik beberapa institusi berprestij dan projek berkualiti tinggi, termasuk Universiti Industri Nuklear China dan China Electronics Technology Group Corporation, dengan lebih 40% pelaburan datang daripada perusahaan di Beijing.

Bandar Raya Eko itu telah menghayati secara mendalam falsafah pembangunan itu bagi mengutamakan orang ramai untuk memastikan dan meningkatkan mata pencarian orang ramai secara berterusan sambil terus meningkatkan perasaan kebahagiaan, kepuasan dan keselamatan mereka. Penduduk rantau itu telah melebihi 130,000, dengan bilangan pelajar di sekolah dan tadika mencecah 35,000, yang menunjukkan daya tarikan dan pengaruh bandar raya itu yang semakin meningkat.

Dari segi pendidikan, Bandar Raya Eko itu telah memperkenalkan sumber pendidikan yang berkualiti tinggi seperti Sekolah Tinggi Nankai Tianjin dan Sekolah Bahasa Asing Tianjin yang bergabung dengan Universiti Pengajian Asing Tianjin. Dalam bidang perkhidmatan penjagaan kesihatan, ia telah melakukan usaha khusus untuk menarik penyertaan hospital dan doktor terkenal sambil terus mengoptimumkan sumber penjagaan kesihatan.

Sumber: Jawatankuasa Pentadbiran Bandar Raya Eko Tianjin China-Singapura

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2023 MREM . All rights reserved.