ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Julai 26, 2024 -Jumaat

 
  PERUBAHAN PADA PERDAGANGAN KOMODITI PUKAL PELABUHAN DI DALAM BENTUK INDEKS MENSTABILKAN RANTAIAN PERINDUSTRIAN DAN PEMBEKALAN GLOBAL

Friday 01/09/2023

AsiaNet 100300

QINGDAO, China, 1 Sept., 2023 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada Seminar Pembangunan Berkualiti Tinggi Hubungan Darat-Laut Lembangan Sungai Kuning Qingdao 2023 yang diadakan pada 26 Ogos, 2023, Laporan Indeks Pembangunan Hab Perkapalan Antarabangsa (2023), Laporan Operasi Tahunan Indeks Komoditi Pukal Pelabuhan Xinhua - SPG (2023) dan Laporan Indeks Perdagangan Melalui Laut RCEP (2023) telah dikeluarkan.

Menurut peserta, perdagangan komoditi pukal pelabuhan itu di dalam bentuk indeks boleh dipersembahkan secara digital untuk merealisasikan hubungan yang cekap di antara perkapalan pelabuhan dan perdagangan komoditi pukal dan menawarkan panduan yang boleh dipercayai bagi operasi yang lancar untuk rantaian perindustrian dan rantaian pembekalan global.

Berikutan "Indeks Pembangunan Pusat Perkapalan Antarabangsa Xinhua-Baltik", Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS) telah memperkenalkan satu lagi indeks penilaian pelabuhan dan perkapalan global -- Laporan Indeks Pembangunan Hab Perkapalan Antarabangsa (2023). Laporan ini menilai pembangunan keseluruhan bagi hab perkapalan utama dunia dan kluster pelabuhan yang didasarkan kepada pelbagai kategori dan ciri.

Penemuan itu mencadangkan bahawa hab utama antarabangsa, termasuk Pelabuhan Singapura, Pelabuhan Shanghai, Pelabuhan Ningbo Zhoushan, Pelabuhan Rotterdam, dan Pelabuhan Qingdao, telah mencapai satu tahap pembangunan yang tinggi; Pelabuhan Guangzhou, Pelabuhan Antwerp-Bruges dan Pelabuhan Tianjin adalah contoh bagi hab bersepadu serantau, yang mempunyai ciri-ciri tersendiri dan menduduki tempat teratas di kalangan ahli RCEP. Keputusan penilaian komprehensif bagi kluster pelabuhan menunjukkan bahawa kluster pelabuhan Delta Sungai Yangtze dan kluster pelabuhan Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macau telah memperoleh kedudukan utama. Begitu juga, kluster pelabuhan Shandong yang terletak di sekitar Teluk Bohai dan kluster pelabuhan Beijing-Tianjin-Hebei menunjukkan daya saing antarabangsa yang teguh.

CEIS dan Kumpulan Pelabuhan Shandong bersama-sama mengeluarkan Indeks Komoditi Pukal Pelabuhan Xinhua-SPG, yang sentiasa dinaik taraf dan dipertingkatkan sejak kemunculan mereka pada tahun 2021. Indeks tersebut telah membentuk sebuah sistem indeks harga, indeks inventori dan indeks masuk & keluar yang komprehensif. Pada tahun ini, sistem indeks itu mengembangkan indeks harga dagangan spot bagi sulfur dan kok petroleum selepas pengembangan.

Selepas pengembangan, sistem indeks itu termasuk tujuh indeks harga bagi minyak mentah, bijih besi, kok, bilet keluli, bahan C tergelek panas, sulfur dan kok petroleum, serta enam indeks volum untuk inventori bijih besi, inventori kok, bijih besi masuk, bijih besi keluar, kok masuk dan kok keluar.

Mengikut perancangan itu, indeks inventori kok petroleum akan terus dikeluarkan pada masa hadapan. Tujuannya adalah untuk menggambarkan dengan tepat arah aliran bagi turun naik pasaran komoditi di pelabuhan, menyediakan satu penanda aras nilai dan rujukan berkesan bagi aktiviti perdagangan pelabuhan, dan secara komprehensif meningkatkan keupayaan untuk memantau, menganalisis dan keupayaan amaran awal bagi harga komoditi domestik dan asing.

Laporan Indeks Perdagangan Melalui Laut RCEP (2023) mengambil 14 buah negara anggota (kecuali Laos) bagi RCEP sebagai objek penyelidikan dan memilih enam kategori utama bagi kargo, termasuk kargo kontena, bijih besi, arang batu, produk minyak, LNG, dan kereta, sebagai objek analisis untuk menggambarkan arah aliran pembangunan tahunan bagi perdagangan melalui laut RCEP daripada dua dimensi, termasuk volum perdagangan keseluruhan dan volum perdagangan melalui laut. Menurut laporan indeks itu, Indeks Perdagangan Melalui Laut RCEP mencapai 101.4 pada tahun 2022, melepasi garis dasar 2019 untuk dua tahun berturut-turut. Jumlah dagangan melalui laut RCEP telah meningkat di peringkat global dengan kedudukan semakin besar di bahagian pasaran, terutamanya di dalam segmen kontena. Laporan itu mendedahkan bahawa Indeks Perdagangan Melalui Laut RCEP mengalami penurunan sebanyak 0.2 mata tahun ke tahun pada tahun 2022, sejajar dengan trajektori menurun lazim yang diperhatikan dalam volum perdagangan melalui laut di seluruh dunia. Menurut laporan itu, perjanjian RCEP, yang akan berkuat kuasa sepenuhnya untuk 15 penandatangan pada separuh pertama tahun 2023, akan menghasilkan di dalam satu prospek perdagangan melalui laut yang lebih baik di kalangan ahli RCEP berbanding dengan tinjauan perdagangan global pada tahun 2023.
 
Sumber: Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.