ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Jun 22, 2024 -Sabtu

 
  INSTITUT INOVASI TEKNOLOGI (TII) EMIRIAH ARAB BERSATU MELANCARKAN SUMBER TERBUKA "FALCON 40B" MODEL BAHASA BESAR (LLM) UNTUK PENYELIDIKAN & PENGGUNAAN KOMERSIAL

Friday 26/05/2023Table

"Falcon 40B," model AI berskala besar pertama UAE, kini merupakan sumber terbuka untuk penyelidikan dan kegunaan perdagangan. (Foto: AETOSWire)


• Panggilan untuk Kertas Cadangan, Komuniti Penyelidikan Global, Usahawan PKS Dijemput Untuk Memanfaatkan LLM Falcon untuk Kes Penggunaan Kecerdasan Buatan (AI)
• Kertas Cadangan Kes Penggunaan Luar Biasa akan Menerima “Kuasa Komput Latihan” sebagai Pelaburan, TII Menawarkan Peluang Pengkomersilan

ABU DHABI, Emiriah Arab Bersatu (UAE), 26 Mei (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Institut Inovasi Teknologi (TII) sebuah pusat penyelidikan saintifik global terkemuka dan tiang penyelidikan gunaan Majlis Penyelidikan Teknologi Lanjutan Abu Dhabi (ATRC), hari ini menguatkan pengaruh antarabangsanya yang semakin berkembang dalam bidang kecerdasan buatan dengan mengumumkan “Falcon 40B,” model AI berskala besar pertama UAE, kini dijadikan sumber terbuka untuk penyelidikan dan penggunaan komersil. Langkah perintis ini menunjukkan komitmen Abu Dhabi untuk memupuk kerjasama merentasi sektor dan memacu kemajuan dalam generatif AI.

Falcon, sebuah model bahasa besar asas (LLM) dengan 40 bilion parameter, dilatih pada satu trilion token, memberikan akses yang tidak pernah berlaku sebelum ini kepada penyelidik dan pembangun perusahaan kecil dan sederhana (SME). TII memberikan akses kepada beban model sebagai pakej sumber terbuka yang lebih menyeluruh, dengan matlamat untuk membolehkan akses kepada keupayaan berkuasa LLM, mempromosi ketelusan dan kebertanggungjawapan serta menyokong inovasi dan penyelidikan dalam bidang teknologi.

Dalam ekosistem AI semasa, pembangun mendapati LLM yang memberikan akses kepada beban model lebih menarik kerana keupayaan dipertingkatkan yang mereka tawarkan untuk pelarasan halus berbanding LLM yang tidak memberikan akses kepada beban model. Walaupun majoriti LLM telah memberikan lesen eksklusif hanya kepada pengguna bukan komersil, TII telah mengambil langkah penting dalam menawarkan kepada penyelidik dan pengguna komersil untuk mengakses Falcon 40B LLM.

Sempena dengan keluaran Falcon 40B sebagai model sumber terbuka, TII telah melancarkan panggilan untuk kertas cadangan, menjemput saintis, penyelidik dan individu berwawasan yang bersemangat untuk memanfaatkan potensi model asas. Mereka digalakkan untuk menyumbang idea berinovasi mereka dan memanfaatkan model untuk membina kes penggunaan yang memberi inspirasi atau meneroka kemungkinan lebih lanjut untuk penggunaannya untuk meliputi bidang seperti kejuruteraan, penjagaan kesihatan, kelestarian, pengekodan dan banyak lagi.

Sebagai insentif untuk kertas cadangan penyelidikan yang luar biasa, projek yang dipilih akan menerima “kuasa komput latihan” dalam bentuk pelaburan, membolehkan pembangun untuk memanfaatkan sumber pengkomputeran yang mantap untuk analisis data dipercepatkan, pemodelan kompleks dan penemuan baharu. Sokongan ini akan memupuk dan mempercepatkan pembangunan idea baharu, memberikan sumber yang diperlukan untuk mengubah idea tersebut menjadi penyelesaian AI yang memberi impak dengan daya maju komersil dan manfaat kepada masyarakat.

VentureOne, sebuah cabang pengkomersilan ATRC akan membantu kuasa pengkomputeran untuk menghasilkan penyelesaian yang paling inovatif.

“Menjadikan Falcon 40B sebagai sumber terbuka menunjukkan pencapaian penting dalam komitmen kami dalam memupuk inovasi AI,” kata TYT Faisal Al Bannai, Setiausaha Agung Majlis Penyelidikan Teknologi Lanjutan (ATRC). “Kami mencelah akses LLM dan membolehkan penyelidik dan usahawan untuk mendapat idea kes penggunaan yang paling berinovatif. Kami akan menyokong lebih lanjut penyerahan ini dengan kuasa pengkomputeran melalui pembiayaan menerusi VentureOne, membantu memajukan ekosistem penyelidikan yang berkembang maju.”

Falcon, yang pertama kali diperkenalkan pada Mac 2023, menunjukkan prestasi luar biasa dan menggariskan komitmen UAE dalam kemajuan teknologi. Berdasarkan alat penanda aras LLM HELM Universiti Stanford, Falcon 40B mengatasi model lain sepertinya yang terkenal dalam menggunakan kuasa pengkomputeran latihan yang ketara kurang. Dengan hanya 75 peratus daripada pengkomputeran latihan OpenAI GPT-3, 40 peratus daripada DeepMind Chincilla AI dan 80 peratus daripada pengkomputeran latihan Google PaLM-62B, alat tersebut membuktikan komitmen TII untuk memajukan pembangunan dalam AI generatif.

Dr. Ray O. Johnson, Ketua Pegawai Eksekutif TII, berkata: “Kuasa pengkomputeran memainkan peranan penting dalam mempercepatkan latihan sistem AI dan membolehkan pelaksanaan kes penggunaan yang lebih pantas. Sebagai pencetus baharu yang memacu inovasi teknologi, gerakan untuk menawarkan sokongan sedemikian akan memberi perubahan besar dalam industri dalam mempertingkatkan keupayaan pembangun dan membolehkan mereka menolak sempadan projek mereka untuk mencapai kemajuan luar biasa.”

Falcon 40B merupakan sebuah kejayaan yang diterajui oleh AI TII dan Pusat Penyelidikan Sains Digital (AIDRC). Pasukan yang sama juga melancarkan NOOR, model Pemprosesan Bahasa Tabii (NLP) Bahasa Arab terbesar dunia pada tahun lepas dan berada di landasan untuk membangunkan dan mengumumkan Falcon 180B tidak lama lagi.

Dr. Ebtesam Almazrouei Pengarah, Unit AI Cross-Center, TII, berkata: “Keluaran sumber terbuka Falcon 40B, 7.5B dan model AI 1.3B parameter dan set data REFINEDWEB berkualiti tinggi kami, menunjukkan sumbangan saintifik yang mendalam dari UAE. Dengan setiap pencapaian, kami menentang batasan, membentuk semula alam kemungkinan, dan membuka jalan untuk usaha kerjasama dengan impak transformatif.”

Emiriah Arab Bersatu baru-baru ini naik lima anak tangga ke tempat pertama dalam kalangan negara Arab dan tempat ke-37 daripada 166 negara dalam Indeks Kesediaan Teknologi Perbatasan UN 2023. Melengkapkan senarai panjang pencapaian teknologi progresif, model AI generatif sumber terbuka ditetapkan untuk merangsang kelayakan UAE sebagai pemain AI arus perdana.

Jika anda berminat untuk mengakses model Falcon AI atau menyerahkan kertas kerja kes penggunaan, kami menjemput anda untuk melawat FalconLLM.TII.ae. Falcon LLM adalah sumber terbuka sehingga kini, akan disediakan di bawah lesen yang dibina berdasarkan prinsip perisian sumber terbuka Apache 2.0, yang membenarkan pelbagai penggunaan percuma.

*Sumber: AETOSWire

Galeri Multimedia/Foto Sedia Ada:
https://www.businesswire.com/news/home/53405764/en

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Maklumat Untuk Dihubungi

Jennifer Dewan, Pengarah Senior Komunikasi
jennifer.dewan@tii.ae.
 
Sumber: Institut Inovasi Teknologi

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.