ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Mei 27, 2024 -Isnin

 
  BERATUS-RATUS AHLI SAINS DUNIA BERKUMPUL PADA FORUM SAINS KAWASAN GREATER BAY 2023 YANG DIADAKAN DI NANSHA, GUANGZHOU

Tuesday 23/05/2023

AsiaNet 100096

GUANGZHOU, China, 23 Mei, 2023 /Xinhua-AsiaNet/--

Forum Sains Kawasan Greater Bay (GSF) 2023 telah bermula pada 21 Mei di Nansha, Guangzhou di Wilayah Guangdong. Dengan tema “Menghimpunkan Kebijaksanaan, Menyatukan Dunia”, forum ini menetapkan 13 forum kecil dan telah menarik pakar-pakar di dalam pelbagai bidang yang telah mengadakan perbincangan secara dalam talian dan luar talian berhubung topik-topik sempadan saintifik seperti sains marin, nanosains, fizik tenaga tinggi, pembuatan lanjutan, dan kecerdasan buatan, dan cara bagaimana untuk terus menerus menggalakkan pembinaan bakat tanah tinggi di GBA dan membentuk sebuah kesan pengumpulan bakat sains dan teknologi atasan.

Bai Chunli, presiden bagi Perikatan bagi Pertubuhan Sains Antarabangsa (ANSO), pengerusi bagi GSF, dan ahli akademik bagi Akademi Sains China, berkata dalam ucapan beliau bahawa GSF adalah didasarkan kepada Kawasan Teluk dan bekerjasama secara aktif dengan Hong Kong dan Macau untuk memainkan peranan bagi platform atasan dan hab komunikasi. Beliau menambah bahawa GSF berinteraksi dengan ahli sains dunia, organisasi saintifik antarabangsa, dan semua sektor masyarakat bagi menerokai isu-isu panas global untuk menggalakkan pertukaran dan perkongsian pencapaian saintifik, merangsangkan pertembungan bagi idea-idea yang berinovatif, mempercepatkan penyambungan peraturan, mekanisme, dan adalah komited kepada membentuk sebuah ekosistem inovasi terbuka bagi pembinaan GBA itu melalui penyertaan mendalam di dalam kerjasama saintifik dan teknologi global.

Semasa forum ini, Perpustakaan Sains Kebangsaan bagi Akademi Sains China telah mengeluarkan “Laporan Indeks Paten Inovasi dan Pembangunan GBA (2023)”, yang didasarkan kepada data paten dan membina sebuah indeks paten untuk mendedahkan ciri-ciri dan arah aliran pembangunan bagi inovasi saintifik dan teknologi di dalam GBA.

Laporan itu menunjukkan bahawa dari tahun 2017 hingga 2022, bilangan permohonan paten penciptaan bagi perusahaan di dalam GBA mencakupi sebanyak 73.44% daripada volum permohonan paten bagi GBA, dan jumlah paten penciptaan yang diluluskan bagi perusahaan mencakupi 78.33% daripada bilangan paten penciptaan yang diluluskan bagi GBA. Jumlah permohonan bagi PCT perusahaan menyumbang sebanyak 94.43% daripada jumlah permohonan PCT bagi GBA.

Data paten yang dipetik oleh laporan itu menunjukkan bahawa GBA memiliki kelebihan teknikal di dalam pelbagai industri seperti generasi baharu bagi teknologi maklumat, kenderaan tenaga baharu dan bahan baharu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan pembinaan yang dipercepatkan bagi Pusat Inovasi Sains dan Teknologi Antarabangsa bagi GBA, tenaga penggerak inovasi bagi GBA telah terus meningkat. Wang Yueqin, pengarah bagi Jabatan Sains dan Teknologi di Wilayah Guangdong, berkata bahawa Guangdong secara aktif bekerjasama dengan Hong Kong dan Macau, terus menerus memperdalamkan perhubungan dan sambungan mekanisme bagi peraturan inovasi saintifik dan teknologi GBA, dan mempercepatkan penggalakan bagi pertukaran sains dan teknologi GBA dan kerjasama dari segi faktor, platform, projek, dan bakat.

Sebagai tuan rumah bagi GSF, Nansha tidak sabar-sabar untuk menggalakkan kerjasama inovasi saintifik dan teknologi, berkongsi pencapaian inovasi, dan membina sebuah ekologi inovasi terbuka yang menghadapi dunia. Data rasmi menunjukkan bahawa di dalam bidang kecerdasan buatan dan kehidupan dan kesihatan, lebih daripada 1,000 syarikat telah berhimpun di Nansha.

Di samping itu, inovasi teknologi bersama bagi GBA terus diperdalamkan di Nansha. Selepas Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong (Guangzhou) dimulakan di Nansha, Taman Sains dan Teknologi bagi Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong dan Pangkalan Inkubasi Nangsha bagi Taman Sains dan Teknologi Hong Kong telah dipercepatkan.
 
Sumber: Forum Sains Kawasan Greater Bay 2023

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.