ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Jun 22, 2024 -Sabtu

 
  EKSPOSISI LALUAN SUTERA MARITIM ABAD KE-21 YANG KEENAM DAN PAMERAN RENTAS SELAT KE-25 DIBUKA DI FUZHOU DENGAN DUA TETAMU KEHORMAT BUAT KALI PERTAMA

Monday 22/05/2023

AsiaNet 100092

Table
Kapsyen: Sekilas pandang bagi Eksposisi Laluan Sutera Maritim Abad Ke-21 yang Keenam dan Pameran Rentas Selat Ke-25

FUZHOU, China, 22 Mei, 2023 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 18 Mei, Eksposisi Laluan Sutera Maritim Abad Ke-21 yang Keenam dan Pameran Rentas Selat Ke-25 (kemudian dari ini dirujuk sebagai "18 Mei") telah dibuka di Fuzhou. Tahun ini menandakan ulang tahun ke-10 bagi Inisiatif Belt and Road, dan acara "18 Mei” itu telah buat pertama kalinya menyaksikan dua Tetamu Kehormat, iaitu Indonesia dan Argentina, demikian menurut Jawatankuasa Penganjur.

Kawasan pameran bagi Argentina memaparkan pembangunan perindustrian Argentina, sumber pelancongan, budaya bola sepak, persekitaran pelaburan, dan lain-lain.

Sebanyak 35 perusahaan Indonesia telah dijemput untuk mempamerkan pembuatan mewah, industri pelancongan, barang kemas, sos perasa, pakaian kebangsaan, kraftangan tradisional, produk rempah ratus, buah-buahan, sarang burung, kopi, gula-gula, biskut, keropok udang, mee segera, jeli dan produk lain dengan ciri-ciri Indonesia di dalam pameran itu.

Pada tahun ini, delegasi Fuzhou itu telah menjalankan rundingan ekonomi dan perdagangan yang mendalam untuk menggalakkan pertukaran dan kerjasama dua hala dengan rakan bandar raya yang mesra apabila mereka melawat Indonesia. Kedua-dua belah pihak memeterai kontrak untuk 26 projek yang meliputi makanan, tenaga bersih, bahan baharu, tekstil, dan industri lain dengan jumlah pelaburan sebanyak 55.7 bilion yuan China.

Sebagai satu daripada aktiviti penting bagi "18 Mei", Pertukaran dan Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan bagi Persatuan Perniagaan Kebangsaan bagi Inisiatif Belt dan Road Fujian 2023 telah diadakan di Fuzhou dari 17 Mei hingga 19 Mei.

Dengan bertemakan Manfaat Bersama dan Kerjasama yang Menguntungkan Semua Pihak, acara itu telah menjemput wakil asing dari 14 buah negara termasuk Ethiopia, Kenya, Myanmar dan Uzbekistan dari Persatuan Perniagaan Kebangsaan Inisiatif Belt and Road dan Majlis Perniagaan China-CEEC.

Semasa acara itu, Fuzhou, Quanzhou, Sanming, Longyan, Ningde dan bandar raya lain di Wilayah Fujian membuat promosi istimewa untuk Ekspo Laluan Sutera Maritim Abad ke-21 dan industri yang mempunyai ciri-ciri tempatan.
 
Sumber: Jawatankuasa Penganjur bagi Ekspo Laluan Sutera Maritim dan Pameran Rentas Selat
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=440817
 
   Kapsyen: Sekilas pandang bagi Eksposisi Laluan Sutera Maritim Abad Ke-21 yang Keenam dan Pameran Rentas Selat Ke-25 

--BERNAMA 

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.