ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Jun 08, 2023 -Khamis

 
  ​DELEGASI FUJIAN MELAWAT INDONESIA DAN MENGADAKAN PERTUKARAN DAN PENGGALAKAN EKONOMI, PERDAGANGAN DAN KEBUDAYAAN

Friday 12/05/2023

AsiaNet 100075

FUZHOU, China, 12 Mei, 2023 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Dari 8 Mei hingga 10 Mei, Zhou Zuyi, Setiausaha bagi Jawatankuasa Wilayah Fujian dan Pengerusi bagi Jawatankuasa Tetap bagi Kongres Rakyat Wilayah Fujian telah mengetuai sebuah delegasi dari Wilayah Fujian ke Indonesia. Semasa lawatan itu, delegasi berkenaan telah mengadakan satu siri pertukaran dan aktiviti penggalakan ekonomi, perdagangan, dan kebudayaan, mengeratkan persahabatan di antara Fujian dan Indonesia dan menggalakkan kerjasama serantau di antara kedua-dua belah pihak, menurut Pejabat Penerangan bagi Kerajaan Rakyat Wilayah Fujian.
 
Indonesia merupakan rakan perdagangan terbesar Fujian di ASEAN. Pada Persidangan Penggalakan Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan "Dua Negara, Taman Berkembar" (TCTP) China-Indonesia yang diadakan pada 9 Mei, 21 projek, termasuk Dana Pembinaan Infrastruktur TCTP China-Indonesia, telah ditandatangani di tapak, dengan jumlah kontrak sebanyak 43.2 bilion yuan China.

Seawal tahun 2019, Fujian telah mencadangkan inisiatif TCTP China-Indonesia. Idea itu ialah dengan penubuhan taman-taman perindustrian di setiap negara masing-masing akan meletakkan asas untuk meneroka satu mekanisme kerjasama yang menampilkan dasar-dasar perindustrian, ketersambungan infrastruktur dan keutamaan, sekali gus mensinergikan Inisiatif Belt and Road (BRI) China dan visi Indonesia untuk Fulkrum Maritim Global.

Taman China itu berpusat di Zon Pelaburan Fuzhou Yuanhong, dengan keluasan yang dirancang seluas 60 kilometer persegi. Taman Indonesia itu termasuk Kawasan Perindustrian Bintan, Kawasan Perindustrian Aviarna dan Taman Perindustrian Batang, dengan keluasan yang dirancang seluas 87.6 kilometer persegi.

Fujian dan Indonesia mempunyai akar sejarah yang mendalam. Pada zaman dahulu, Fujian merupakan satu titik permulaan utama bagi Laluan Sutera Maritim, manakala Indonesia merupakan sebuah hab yang penting di sepanjang laluan itu, dengan bilangan peneroka Fujian yang terawal dan terbesar. Pada masa ini, ekoran daripada perhubungan maritim yang terjalin sekian lama ini, Fujian dan Indonesia sedang menjalin persahabatan baharu dan melakar pelan tindakan baharu untuk kemajuan bersama. Kedua-dua belah pihak telah menikmati interaksi yang lebih erat, kerjasama ekonomi dan perdagangan yang lebih ketat, dan potensi pertumbuhan yang lebih kukuh, terutamanya sejak pengembaraan Wilayah Fujian dan Wilayah Jawa Tengah pada tahun 2003.
 
Sumber: Pejabat Penerangan bagi Kerajaan Rakyat Wilayah Fujian

--BERNAMA


 

 
 
 

Copyright @ 2023 MREM . All rights reserved.