ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 28, 2022 -Isnin

 
  BAISE, GUANGXI: DUA PULUH TAHUN KERJA KERAS KE PERBATASAN BAGI PEMBUKAAN DAN KERJASAMA DI SEMPADAN CHINA SELATAN

Friday 25/11/2022

AsiaNet 98979

Table

Baise yang Berwajah Baharu
 

BAISE, China, 25 Nov., 2022 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 2 November, sidang akhbar bersempena dengan ulang tahun ke-20 penubuhan Bandar Raya Baise telah diadakan di Nanning, Guangxi. Sepanjang tempoh 20 tahun yang lalu, Baise telah berkeras untuk memberi keutamaan kepada industri dan melakukan segala usaha untuk menggalakkan pembangunan berkualiti tinggi bagi industri yang kukuh, pertanian yang berciri dan industri perkhidmatan moden. Dengan jumlah nilai keluaran meningkat 8.5 kali ganda, jumlah dagangan bagi import dan eksport meningkat sebanyak 44 kali ganda, dan skala bagi industri aluminium mencecah RMB 100 bilion, Baise telah memenangi secara berturut-turut gelaran kehormat bagi "Bandar Raya Pelancong Utama China" dan "Bandar Raya Taman Kebangsaan".

Terletak di barat Guangxi, Baise ialah sebuah bandar raya peringkat wilayah dengan kawasan sempadan terbesar di antara China dan Vietnam, dan juga sebuah bandar raya perbatasan yang penting bagi China untuk membuka dan bekerjasama dengan negara-negara ASEAN, menurut Jabatan Publisiti bagi Bandar Raya Baise. Sepanjang 20 tahun yang lalu, Baise telah merebut peluang, menjalankan pembaharuan dan inovasi ke hadapan dan bergerak maju, meningkatkan dengan ketara kekuatan bagi keseluruhan bandar raya itu, mengubah rupa kawasan bandar dan luar bandar dengan jelas, meningkatkan taraf hidup rakyat dengan teguh, dan mencapai kejayaan yang hebat di dalam pembangunan dan pembukaan. Perkhidmatan awam seperti pekerjaan, pendidikan, penjagaan perubatan, perumahan, perkhidmatan bersalin dan hari tua telah dijamin dengan baik dan terus dipertingkatkan, dan kesejahteraan rakyat telah menjadi bertambah baik. Pencergasan semula industri mereka telah dibangunkan dengan pesat dan secara berterusan, sebuah grid kuasa serantau di Baise telah dibina dan sebuah pangkalan demonstrasi nasional untuk industri aluminium ekologi dibina, dengan skala bagi industri aluminium mencecah RMB 100 bilion. Memandangkan pertanian yang ditonjolkan telah dibangunkan dalam satu kaedah yang pantas, buah mangga Baise menjadi satu daripada 100 produk petunjuk geografi pertama yang dilindungi oleh Kesatuan Eropah di China. Baise telah memajukan pengurusan komprehensif bagi gunung, sungai, hutan, padang, tasik dan rumput, dan meningkatkan liputan hutan daripada 42.3% pada tahun 2002 kepada 73% pada tahun 2021, untuk memenangi gelaran kehormat bagi "Bandar Raya Hutan Kebangsaan" dan "Bandar Raya Model Kebangsaan untuk Penghijauan".

Sementara itu, Baise berterusan di dalam pembaharuan dan pembukaan, dan sentiasa meningkatkan tahap keterbukaan. Zon Perintis Pembangunan dan Pembukaan Utama Baise telah diluluskan untuk ditubuhkan, menjadikannya pembangunan utama seluruh bandar peringkat wilayah yang pertama di China dan pembukaan zon perintis di sepanjang sempadan itu. Pelabuhan Longbang telah dinaik taraf kepada sebuah pelabuhan antarabangsa dan membuka Koridor Naxi. Penduduk tempatan yang tinggal di kedua-dua belah sempadan berdagang di antara satu sama lain dan nilai keluaran bagi pemprosesan di tapak bagi barangan import menduduki di tempat pertama di Guangxi. Saluran antarabangsa ke arah ASEAN selanjutnya terus dibuka lagi.

Di samping itu, pembinaan satu kumpulan bagi platform pembukaan dan kerjasama, termasuk Pusat Penggudangan dan Perdagangan Produk Aluminium Guangxi dan Zon Kerjasama Ekonomi Sempadan Jingxi, telah dipercepatkan. Kereta api "Baise-1" telah berjaya dihubungkan dengan Ekspres Kereta Api China-Eropah, dan perdagangan asing telah berkembang pesat. Baise telah menjadi sebuah bandar raya nod yang penting yang berdepan dengan ASEAN dan menghubungkan "Belt and Road".

Menghadapi masa depan, Baise akan berterusan dengan konsep pembukaan untuk pembangunan, membina Zon Perintis Pembangunan Utama dan Pembukaan Baise dengan kualiti yang tinggi, dan mempercepatkan pembinaan platform seperti Zon Kerjasama Ekonomi Sempadan dan Taman Ekonomi Rentas Wilayah (Daerah). Selain itu, Baise akan secara aktif menyepadukan ke dalam rantaian bekalan rantaian industri rentas wilayah dan rentas sempadan " Greater Bay Guangdong-Hong Kong-Macau - Zon Ekonomi Teluk Beibu - ASEAN" dan membina satu corak baharu bagi pembukaan dan kerjasama peringkat yang lebih tinggi.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Bandar Raya Baise
 
Pautan Lampiran Imej:

Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=434803

Kapsyen: Baise yang Berwajah Baharu

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.