ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 28, 2022 -Isnin

 
  DAERAH AUTONOMI YAO UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN SELURUH DUNIA

Friday 25/11/2022

AsiaNet 98978

Table
Kapsyen: Pokok Keamanan bagi Gunung Sheng Tang 

JINXIU, China, 25 Nov., 2022 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Sambutan perayaan bagi ulang tahun ke-70 penubuhan Daerah Autonomi Jinxiu Yao akan diadakan di Daerah Jinxiu pada 28 November, 2022. Pada masa yang ditetapkan, akan terdapat pelbagai aktiviti sambutan dengan ciri-ciri kebangsaan, termasuk upacara selamat datang, aktiviti perayaan, persembahan seni kebangsaan, pameran pencapaian ulang tahun ke-70, simposium mengenai pembangunan ekonomi dan sosial, pesta seni sambutan peringkat daerah, aktiviti lawatan akar umbi dan satu siri aktiviti kebudayaan dan sukan.

Jinxiu, Daerah Autonomi Yao yang paling awal selepas penubuhan Republik Rakyat China, terletak di Pergunungan Dayao di timur bagi bahagian tengah Guangxi. Dengan keluasan keseluruhan 2,518 kilometer persegi dan jumlah penduduk 156,000 orang, Jinxiu adalah sebuah daerah dengan bilangan terbesar kumpulan etnik Yao dan menikmati reputasi bagi "Ibu Negeri bagi Orang Yao di Dunia". Encik Fei Xiaotong, seorang ahli sosiologi kontemporari terkenal, pernah berkata: "Pusat penyelidikan Yao bagi dunia adalah di China, dan pusat penyelidikan Yao di China adalah di Jinxiu." Dan beliau menulis inskripsi -- "Kampung Halaman bagi Yao".

Jinxiu mempunyai kadar liputan hutan sebanyak 87.91%, untuk menduduki tempat pertama di Guangxi. Daerah itu tidak mengalami sejuk pada musim sejuk ataupun panas pada musim panas, mempunyai kandungan yang tinggi bagi ion oksigen negatif. Ia adalah sebuah resort untuk penjagaan kesihatan dan resort musim panas. Terdapat pelbagai jenis haiwan dan tumbuh-tumbuhan liar di seluruh daerah itu, bermula dari Shinisaurus Crocodilurus Ahl yang terselamat pada zaman dinosaur sehingga kepada "ratu rama-rama" yang sangat jarang ditemui -- teinopalpus aureus, dan "fosil hidup bagi tumbuh-tumbuhan" -- cathaya argyrophylla serta haiwan dan tumbuhan lain yang jarang ditemui. Pada masa sekarang, terdapat 6 tempat pemandangan AAAA kebangsaan seperti Gunung Shengtang dan Gunung Lianhua. Semasa tempoh "Rancangan Lima Tahun ke-13", daerah itu telah menerima 31.357 juta orang pelancong, merealisasikan pendapatan pelancongan sebanyak RMB 27.64 bilion dan telah mengubah nilai ekologi yang terkandung di dalam "air yang jernih dan pergunungan yang hijau" untuk menjadi "pergunungan bagi emas dan perak", menurut Jabatan Publisiti bagi Daerah Autonomi Jinxiu Yao.

Sejak "Rancangan Lima Tahun ke-13", Jinxiu telah mempercepatkan transformasi bagi corak pembangunan pertanian mereka, dengan memberikan usaha sepenuhnya kepada kekuatan berbakat dan industri yang "berciri". Sebanyak 99 kawasan demonstrasi teras (taman dan tapak demonstrasi) bagi pertanian bercirikan moden telah dibina. Daerah itu mempunyai 205,000 mu kawasan penanaman buah-buahan, 95,600 mu bagi camellia oleifera, 55,400 mu bagi pokok teh, dan 170,600 mu bagi bahan perubatan tradisional Cina, dengan 1,162,300 mu bagi kawasan perindustrian berasaskan hutan yang bukan kayu balak. Pertanian yang bercirikan itu telah menjadi sebuah "Lembangan harta karun" bagi petani untuk menambahkan pendapatan. Pengusaha pertanian baharu telah menjadi "faktor penuh bertenaga" bagi pertanian moden, dengan menyuntik momentum yang kuat bagi pembinaan taman-taman demonstrasi pertanian moden.

Jinxiu telah berturut-turut memenangi gelaran " Model Kolektif bagi Perpaduan Kebangsaan dan Kemajuan", "Daerah Paling Indah di China", "Bar Oksigen Asli di China", Amalan dan Pangkalan Inovasi bagi "air yang jernih dan pergunungan hijau adalah sebaik pergunungan emas dan perak" dan "Daerah Ekologi di Guangxi". Daerah itu telah berjaya menubuhkan "Kawasan Demonstrasi Pelancongan Semua dalam Satu Negara", "Daerah Demonstrasi Pelancongan Hutan Negara" dan "Daerah Pelancongan Terkenal Guangxi". Ia juga dianugerahkan dengan gelaran "Kampung Halaman Perubatan Yao di China" dan "Pangkalan Demonstrasi bagi Perubatan Tradisional Cina di Guangxi".
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Daerah Autonomi Jinxiu Yao

Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=434846
 
   Kapsyen: Pokok Keamanan bagi Gunung Sheng Tang 

--BERNAMA 

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.