ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 28, 2022 -Isnin

 
  PASARAN HARTANAH DI ASIA BERHARAPAN WALAUPUN SENTIMEN KESELURUHAN KURANG ELOK, KATA LAPORAN EMERGING TRENDS IN REAL ESTATE® ULI DAN PWC

Friday 25/11/2022HONG KONG & SINGAPURA, 25 Nov (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Edisi ke-17 Laporan Asia Pasifik Emerging Trends in Real Estate®, ramalan hartanah serantau yang diterbitkan bersama Urban Land Institute (ULI) dan PwC menyerlahkan sentimen pelabur yang menurun, disebabkan oleh kebimbangan kos hutang yang meningkat, inflasi yang meningkat, serta kemelesetan global yang dijangkakan. Laporan ini adalah berdasarkan tinjauan 233 orang profesional hartanah dan 101 temu bual dengan pelabur, pemaju, wakil syarikat hartanah dan broker pemberi pinjaman.

Ketegaran trend inflasi global, ekonomi yang meleset dan kemerosotan penunjuk global menyebabkan pelabur memberhentikan pembelian buat sementara waktu sehingga kesan daripada peningkatan kadar global segerak menjadi lebih jelas. Pengurangan jumlah transaksi serantau jelas dilihat, dengan kiraan urus niaga suku tahun ketiga di Asia Pasifik menurun sebanyak 38 peratus tahun demi tahun hingga US$32.6 bilion, memecah rekod jumlah suku tahun ketiga paling rendah di rantau ini selama berdekad-dekad. Tanah Besar China mewakili penurunan terbesar dengan penurunan sebanyak 23 peratus tahun demi tahun.

David Faulkner, Presiden ULI Asia Pasifik, berkata, "Kadar faedah yang semakin tinggi dan ekonomi global yang semakin lemah mula menjejaskan penilaian aset serantau dan mengubah cara pelabur menilai urus niaga yang mungkin. Sebagai pelindung inflasi jangka panjang, hartanah akan terus menarik modal, namun industri ini juga berkemungkinan mengalami perubahan yang ketara dalam masa beberapa tahun yang akan datang atas sebab persekitaran ekonomi yang sedang berubah dan perubahan dalam cara orang menggunakan persekitaran terbina."

Pasaran teratas untuk prospek pelaburan di rantau ini mempunyai sifat pasaran yang cair dan dalam serta pendekatan menyelamatkan diri. Singapura, Tokyo dan Sydney terus memegang kedudukan tiga pasaran teratas. Dengan krisis kecairan yang berterusan di sektor hartanah Tanah Besar China dan sekatan wabak yang berterusan, Singapura telah mendapat manfaat daripada penghalaan semula modal yang sebaliknya akan disalurkan kepada aset di Tanah Besar China dan Hong Kong SAR. Tokyo terus menikmati persekitaran kadar faedah hampir sifar, yang memastikan kos peminjaman yang lebih rendah serta tebaran yang lebih positif di atas kos hutang. Walaupun sekatan COVID di Hong Kong SAR telah dilonggarkan, status rantau tersebut sebagai pasaran komersial dan kediaman dengan kos paling tinggi di Asia Pasifik menjadikan rantau ini terdedah dalam persekitaran kemelesetan dan inflasi tinggi.

Stuart Porter, Ketua Cukai Hartanah Asia Pasifik berkata, “Ketegaran keadaan pasaran berpecah telah membolehkan Singapura dan Tokyo kekal di kedudukan teratas sebagai bandar dengan prospek pelaburan yang paling cerah, namun faktor yang mempengaruhi setiap bandar memang berbeza. Apabila meneroka peluang di rantau ini, pelabur perlu menggunakan pendekatan lebih berhati-hati terhadap pembelian aset baharu di sesetengah pasaran Asia dan alihkan fokus mereka daripada aset konvensional kepada pelbagai bidang peluang dengan ramalan yang lebih positif. Ini termasuk lindungan bertahan dan tema ekonomi baharu, yang berkemungkinan mengalihkan perhatian daripada aset arus utama seperti sektor pejabat dan runcit yang popular dalam tradisi.”

Pelabur telah mula menjajarkan semula strategi ke arah hartanah bertahan yang kurang terjejas oleh tekanan ekonomi yang luar biasa serta aset yang boleh menawarkan ciri seperti pengindeksan sewa, tempoh pajakan lebih pendek dan pendapatan berulang yang andal. Sektor berbilang keluarga, hotel, kediaman warga emas dan logistik dianggap sebagai lindungan bertahan. Perhatian terhadap subsektor ekonomi baharu seperti pusat data, infrastruktur penyimpanan sejuk, kemudahan sains hayat dan ruang penyimpanan kendiri sebagai kenderaan pelaburan tahan kemelesetan semakin meningkat, disebabkan oleh pelbagai faktor: penerimagunaan 5G yang berkembang, kekurangan bekalan struktur untuk memenuhi permintaan dan kelahiran rantaian bekalan yang lebih canggih. Dengan perolehan model baharu untuk strategi mengambil peluang sebanyak US$16 bilion merentas subsektor ini di Asia Pasifik – lebih daripada tiga kali ganda jumlah perolehan pada tahun 2021 – logistik berkemungkinan turut menarik perhatian pelabur menjelang tahun 2023.

Dengan tekanan inflasi dan kadar faedah meningkatkan risiko pembangunan, projek pembangunan lebih jangka panjang sedang ditangguhkan. Pelabur juga sedang menyesuaikan penajajaminan mereka dengan membuat peruntukan untuk kadar permodalan keluar yang lebih tinggi, mengurangkan penggunaan hutang, membeli bahan terlebih dahulu, serta menggunakan pendekatan “kejuruteraan nilai” – mencari ekonomi melalui analisis parameter ikhtisar reka bentuk yang lebih rapi.

Sektor pejabat tetap kelas aset yang terbesar di rantau ini. Bekalan aset perdana di kawasan dan daerah perniagaan sentiasa terhad dan merupakan sasaran dana teras serantau yang bersaing untuk melaburkan modal. Pada masa yang sama, jurang harga yang luas antara pembeli dengan penjual dianggar berterusan dalam masa terdekat.

Laporan penuh tersedia di sini.

Perihal Urban Land Institute

Misi Urban Land Institute (ULI) adalah untuk membentuk masa depan persekitaran terbina bagi mencapai impak yang nyata dalam komuniti di seluruh dunia. ULI mempunyai lebih daripada 2,600 ahli di rantau Asia Pasifik. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ULI Asia Pasifik, layari asia.uli.org.

Perihal PwC - Secara Global

Di PwC, tujuan kami adalah untuk membina kepercayaan dalam kalangan masyarakat dan menyelesaikan masalah yang penting. Kami ialah rangkaian firma yang merentas 152 buah negara dengan hampir 328,000 orang yang komited menyampaikan kualiti dalam perkhidmatan asurans, nasihat dan cukai. Ketahui lebih lanjut dan berikan maklum balas anda dengan melawati kami di www.pwc.com.

PwC merujuk kepada rangkaian PwC dan/atau satu atau lebih firma ahli PwC, yang setiap satu merupakan entiti undang-undang masing-masing. Sila lihat www.pwc.com/structure untuk mendapatkan butiran lanjut.

Butiran Hubungan
Pertanyaan Media ULI: media@uli.org
 
Sumber: Urban Land Institute

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.