ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 28, 2022 -Isnin

 
  ​FUZHOU, BANDAR RAYA PURBA YANG "TERENDAM DALAM MATA AIR PANAS", KINI MENGAMBIL RUPA BAHARU YANG KEHIJAUAN

Monday 19/09/2022

AsiaNet 97899

Table

Fuzhou, bandar raya purba yang “terendam dalam mata air panas”, mengambil rupa baharu yang kehijauan


FUZHOU, China, 19 Sept. 2022 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 17 September, media sosial luar negara termasuk “Oriental.Paris”, “Discovered Fujian” dan “Discovery Fuzhou” telah menerbitkan “Mata Air Panas Hijau – Satu Aspek Fuzhou Yang Tidak Diketahui”, video promosi terbaharu mengenai Fuzhou, Wilayah Fujian, menurut Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Perbandaran CPC Fuzhou. Video itu mengikuti aliran “mata air panas” dan mempersembahkan rupa baharu bagi bandar raya purba Fuzhou. Dengan membiakkan kesegaran hijau, mata air panas itu telah disepadukan ke dalam bandar raya itu. Mereka mengalir dan bernafas dengan bandar raya itu, mengeluarkan tenaga kehidupan yang mengagumkan.

Fuzhou, ibu kota bagi Wilayah Fujian, mempunyai satu sejarah mata air panas yang menjangkau lebih 1,700 tahun. Ia dikenali sebagai “ibu kota bagi mata air panas China” dan juga dianggap sebagai “bandar raya yang terendam dalam mata air panas”. Sejak zaman purba, ramai pujangga telah melawat bandar raya itu dan menulis puisi mengenai mata air panas.

Di Fuzhou, bukit dan gunung kebanyakannya dilitupi oleh hutan. Mata air panas memantulkan kehijauan yang subur, dan awan yang kemerah-merahan naik perlahan-lahan. Mereka penuh dengan kesegaran, dan melambangkan satu gambaran yang cantik tentang keharmonian di antara manusia dan alam semula jadi. Ia adalah sebuah bandar raya yang menawarkan waktu senggang dan kehidupan yang selesa, serta semangat dan keghairahan. Selama beribu-ribu tahun, aliran air panas yang tenang telah menyaksikan perubahan landskap dalam sejarah bandar raya Fuzhou, dan menyuburkan penduduk yang tinggal di sini.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Perbandaran CPC Fuzhou
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=429675
     
    Kapsyen: Fuzhou, bandar raya purba yang “terendam dalam mata air panas”, mengambil rupa baharu yang kehijauan

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.