ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 28, 2022 -Isnin

 
  INOVASI MEKANISME KERJASAMA SHENZHEN-HONG KONG: "18 LANGKAH" BAGI PEMBANGUNAN BERSAMA MODAL TEROKA QIANHAI SHENZHEN-HONG KONG DIKELUARKAN

Monday 05/09/2022

AsiaNet 97668

SHENZHEN, China, 5 Sept., 2022 /Xinhua-AsiaNet/--

Mekanisme kerjasama Shenzhen-Hong Kong telah memperkenalkan satu dasar baharu. Pada 2 September, “Pentadbiran Zon Kerjasama Industri Perkhidmatan Moden Shenzhen Qianhai Shenzhen-Hong Kong - Perkhidmatan Kewangan Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong dan Biro Perbendaharaan mengenai 18 Langkah itu untuk menyokong Pembangunan Bersama Modal Teroka Qianhai Shenzhen-Hong Kong” (kemudian daripada ini dirujuk kepada sebagai “18 Langkah”) telah dikeluarkan di Shenzhen dan Hong Kong, menurut Pihak Berkuasa bagi Zon Kerjasama Industri Perkhidmatan Moden Qianhai Shenzhen-Hong Kong.

Sebagai tindak balas kepada gesaan industri kewangan Hong Kong bagi saluran kerjasama yang lebih luas di antara dana ekuiti swasta Shenzhen dan Hong Kong, “18 Langkah” itu jelas menetapkan bahawa satu ganjaran sekali sebanyak 2 juta yuan akan diberikan kepada institusi-institusi modal teroka Qianhai yang disenaraikan di Bursa Hong Kong. Institusi modal teroka Qianhai dan anak-anak syarikat milik mereka sepenuhnya di Hong Kong akan diberikan ganjaran sekali sebanyak 1 juta yuan kerana menaja sebuah Syarikat Pemerolehan Tujuan Khas dan kerana menyenaraikannya di Bursa Hong Kong. Bagi sebuah projek infrastruktur berkualiti tinggi Qianhai yang disenaraikan di Bursa Hong Kong dalam bentuk REIT, sebuah insentif sekali sebanyak 1 juta yuan akan diberikan kepada pemilik ekuiti projek itu. Penganalisis percaya bahawa langkah ini akan memudahkan lagi kerjasama pelaburan rentas sempadan dua hala di antara Shenzhen dan Hong Kong.

Dasar itu merupakan satu percubaan penting untuk memperdalamkan kerjasama di antara Shenzhen dan Hong Kong di Qianhai. Inovasi mekanisme kerjasama, pembinaan ekonomi kluster, insentif untuk gelung tertutup adalah sorotan yang mencetuskan pemerhatian industri.

Orang dalam industri percaya bahawa “18 Langkah” itu adalah satu penyelesaian kepada cabaran-cabaran industri ekuiti swasta di Shenzhen dan Hong Kong. Dengan mengambil kira permintaan industri Hong Kong, ia akan mengoptimumkan perintis di dalam rakan kongsi terhad asing berkelayakan Qianhai (QFLP), perusahaan pelaburan domestik yang layak (QDIE) dan pengurusan dana swasta perusahaan milik asing sepenuhnya (WFOE PFM); pada masa yang sama, perusahaan pengurusan QDIE Qianhai digalakkan untuk melabur di dalam inovasi teknologi Hong Kong, dengan ganjaran sebanyak 2% daripada pelaburan sebenar, atau maksimum 500,000 yuan untuk input tunggal dan jumlah terkumpul tahunan sehingga 2 juta yuan bagi setiap perusahaan.

Menurut “18 Langkah” itu, sebuah kluster modal teroka antarabangsa Shenzhen-Hong Kong akan ditubuhkan di Qianhai. Kluster itu terletak di Bandar raya Kewangan Antarabangsa Qianhai Shenzhen-Hong Kong, dengan keluasan kawasan kira-kira 800,000 meter persegi. Ia akan menjadi tuan rumah kepada dana besar, institusi pengurusan modal antarabangsa, institusi modal teroka terkemuka serta institusi pelaburan ekuiti swasta.

Hasil daripada pembangunan kerjasama kewangan yang mendalam di antara Shenzhen dan Hong Kong, beberapa perusahaan pelaburan ekuiti yang dibiayai oleh Hong Kong dengan kelebihan istimewa dan kesan penanda aras telah pun menubuhkan perniagaan di Shenzhen. Statistik menunjukkan bahawa daripada semua perusahaan pengurusan pelaburan ekuiti yang dilaburkan oleh syarikat asing di Shenzhen, syarikat yang mempunyai dana Hong Kong menyumbang hampir 70%. Begitu juga, antara dua jenis perusahaan perintis QFLP, yang melibatkan dana Hong Kong menyumbang kira-kira 80% daripada jumlah keseluruhan.

Pemerhati berkata bahawa “18 Langkah” itu menyediakan sokongan menyeluruh bagi institusi modal teroka, sambil menggalakkan dana pasaran sekunder ekuiti swasta (dana S). Ia meliputi pengumpulan dana, pelaburan, pengurusan dan pengeluaran, keseluruhan proses bagi industri modal teroka. Pelbagai manfaat menjadikan dasar itu satu kejayaan baharu, yang sangat penting untuk memperdalamkan kerjasama kewangan Shenzhen-Hong Kong mengenai inovasi praktikal.

Sumber: Pihak Berkuasa bagi Zon Kerjasama Industri Perkhidmatan Moden Qianhai Shenzhen-Hong Kong

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.