ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Julai 06, 2022 -Rabu

 
  PERSEKITARAN PERNIAGAAN QIANHAI YANG DIOPTIMUMKAN MENYOKONG USAHAWAN WANITA HONG KONG DENGAN LEBIH BAIK

Monday 20/06/2022

AsiaNet 96557

SHENZHEN, China, 20 Jun, 2022 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 15 Jun, satu acara yang bertemakan “Orang Cina dengan Akar Umbi Yang Sama; Karnival Shenzhen-Hong Kong yang Berkait Rapat” telah diadakan di Qianhai, wilayah Guangdong di China Selatan, dan disiarkan secara langsung di Hong Kong dan Macau secara serentak. Dengan dihadiri oleh usahawan wanita Hong Kong dari Hab Usahawan dan Inovasi Muda Qianhai Shenzhen-Hong Kong (QSHKYIEH), acara itu adalah untuk meraikan ulang tahun ke-25 kepulangan Hong Kong kepada negara China, menurut Pihak Berkuasa Zon Kerjasama Industri Perkhidmatan Moden Qianhai Shenzhen-Hong Kong.

“Strategi Pembangunan Kawasan Greater Bay Guangdong-Hong Kong-Macau-Pangkalan Usahawan dan Inovasi Wanita Nasional” telah ditubuhkan oleh QSHKYIEH pada tahun 2019 dan sehingga kini, pangkalan itu telah menginkubasi sejumlah 41 pasukan keusahawanan wanita.

Sehingga kini, usahawan wanita dari Hong Kong memainkan satu peranan penting di kalangan usahawan muda Qianhai. Satu contoh ialah Sisley Cheng, naib presiden bagi Dewan Perniagaan Hong Kong Qianhai dan seorang pemimpin bagi QSHKYIEH-Pangkalan Usahawan dan Inovasi Wanita Nasional. Beliau mula menetap di Qianhai pada tahun 2018. “Apa yang menarik perhatian saya di sini ialah persekitaran yang indah, kehijauan yang menyenangkan dan pemandangan bandar yang serba moden. Ia juga mudah untuk ke sana dan ke mari. Syarikat saya di Hong Kong sangat hampir dengan Qianhai, lazimnya setengah jam pemanduan.”

Pada tahun 2020, Sisley Cheng memindahkan kerjaya beliau ke Qianhai juga. Di Hab itu, beliau telah melancarkan “Program Pemecut Kerja Teluk”, yang membantu syarikat-syarikat Hong Kong untuk dengan cepat beroperasi di Kawasan Greater Bay Guangdong-Hong Kong-Macau dengan mengurangkan kos operasi. “Apabila memulakan sesuatu perniagaan, anda seringkali mengalami kekeliruan ini atau itu. Di Pangkalan Usahawan dan Inovasi Wanita Nasional, aktiviti latihan dan pertukaran boleh memberikan usahawan wanita Hong Kong di Qianhai dengan idea untuk mengatasi kekeliruan mereka,” kata Sisley Cheng.

Usahawan wanita Hong Kong di Qianhai adalah lebih sibuk daripada yang boleh dibayangkan. Ruby Fang adalah di antara mereka yang sibuk ini.

Daripada belajar undang-undang di luar negara sehingga kepada melakukan perubahan kerjaya yang sepenuhnya kepada menjadi seorang pereka fesyen profesional, Fang tidak pernah mengalami ketiadaan halo: Sepuluh Orang Muda Cemerlang Hong Kong, pengasas bagi jenama pakaian busana anggun Ruby Fang, dll. Namun, beliau masih tidak berani untuk bersikap alpa dalam kerjaya keusahawanan di Qianhai. Seperti yang digambarkan beliau, “Sebaik sahaja saya membuka mata, persaingan bermula.”

Inilah keadaan sebenar bagi usahawan wanita di QSHKYIEH. Seperti Ruby Fang, banyak pasukan keusahawanan wanita Hong Kong yang lain sedang mencari lebih banyak kemungkinan di sini.

Qianhai menarik lebih ramai wanita untuk memulakan usaha bagi persekitaran perniagaan yang sentiasa dioptimumkan. “Apa yang saya kagum mengenai Qianhai adalah ‘keremajaan’ dan ‘perkhidmatannya’,” kata Sisley Cheng. “Rakan-rakan keusahawanan wanita di sekeliling saya semuanya menyukai suasana di Qianhai.”

Untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada keusahawanan wanita Hong Kong, Qianhai dikatakan sentiasa meningkatkan persekitaran perniagaan mereka. Sejak kebelakangan ini, ia telah menjalankan “Program Perkhidmatan Bakat dan Sokongan," dengan menyepadukan 451 perkhidmatan untuk bakat-bakat antarabangsa di dalam kerajaan, perniagaan dan kehidupan, dengan membentuk satu liputan penuh perkhidmatan bakat awam di Qianhai. “Apa jua kesukaran yang mungkin dihadapi oleh usahawan wanita, dalam pekerjaan atau kehidupan, kami boleh mendapat maklumat balas yang pantas selepas berkomunikasi dengan Pentadbiran Qianhai atau QSHKYIEH,” kata Sisley Cheng.

Persekitaran perniagaan Qianhai yang baik dan suasana mesra memberikan ahli perniagaan wanita Hong Kong yang datang untuk menjadikan impian mereka lebih besar lebih yakin dan memikirkan mengenai masa depan. Sama seperti kata Ruby Fang, sebagai seorang usahawan wanita, cara untuk hidup dan bekerja dengan penuh bermakna dalam era baharu itu adalah satu subjek yang wajar untuk dipelajari. Prospek “Kuasa Wanita” mempunyai harapan di Qianhai.
 
Sumber: Pihak Berkuasa bagi Zon Kerjasama Industri Perkhidmatan Moden Qianhai Shenzhen-Hong Kong 

--BERNAMA 

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.