ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Julai 06, 2022 -Rabu

 
  LINGAO, KAMPUNG HALAMAN BAGI KESENIAN RAKYAT CHINA, BERGEMERLAPAN PADA HARI BUDAYA DAN WARISAN SEMULA JADI

Tuesday 14/06/2022

AsiaNet 96479

Table
"Permainan Boneka"

HAIKOU, China, 14 Jun, 2022 /Xinhua-AsiaNet/--

11 Jun telah menyaksikan “Hari Budaya dan Warisan Semula Jadi” China. Pada hari itu, Daerah Lingao, yang terletak di barat Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan, China, mengadakan satu acara promosi yang bertema, di mana repertoir klasik tempatan seperti “Lilimei” dan “Permainan Boneka” dan drama klasik tempatan yang lain telah dipersembahkan dalam cara yang popular untuk meningkatkan pengaruh bagi jenama warisan kebudayaan tidak ketara, menurut Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Parti Daerah Lingao.

“Lilimei” ialah satu jenis lagu rakyat yang popular di kalangan nelayan Lingao, dengan warna dan rasa kebudayaan tempatan yang tersendiri. Ia bukan sahaja merupakan satu representasi biasa bagi lagu dan balada rakyat Han di Wilayah Hainan, tetapi juga merupakan lagu-lagu nelayan yang agung dengan daya tarikan artistik di China.

“Permainan Boneka” itu adalah satu aneka yang jarang ditemui bagi opera rakyat tradisional di China. Boneka dan pelakon itu mengadakan persembahan bersama, dengan menceritakan kisah-kisah lucu dan berfalsafah dengan plot yang menarik, disertai dengan bahasa yang indah dan berunsur jenaka. Semasa perayaan dan hari cuti, persembahan “Lilimei” dan “Permainan Boneka” itu merupakan acara hiburan penting di kebanyakan kampung.

Persembahan “Lilimei” dan “Permainan Boneka” Lingao itu telah dimasukkan ke dalam senarai ketiga bagi barangan warisan kebudayaan tidak ketara di bawah perlindungan negeri.

Daerah Lingao, dengan budaya yang mendalam, telah dialu-alukan sebagai “Kampung Halaman bagi Kesenian Rakyat China”, “Kampung Halaman bagi Puisi China” dan “Kampung Halaman bagi Bentuk Seni Rakyat China”. Di samping itu, Lingao berbangga dengan kemasyhuran sebagai “Bumi bagi Ikan dan Beras” oleh kerana tanahnya yang subur dan hasilnya yang banyak.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Parti Daerah Lingao
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=423304
 
   Kapsyen: “Permainan Boneka” 

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.