ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Julai 06, 2022 -Rabu

 
  XI'AN, CHINA: MELIHAT MASA LAMPAU DAN MASA KINI MERENTASI BERIBU TAHUN, INOVASI BUDAYA DAN PELANCONGAN MENGHIDUPKAN BENTUK-BENTUK BAHARU BAGI PENGGUNAAN

Tuesday 31/05/2022

AsiaNet 96253

Table

Sebuah kejiranan kehidupan bandar gaya Tang, yang telah berasal daripada sebuah drama TV bersejarah, The Longest Day in Chang'anXI'AN, China, 31 Mei, 2022 /Xinhua-AsiaNet/ -- Sepanjang beribu tahun dalam sejarah dan zaman kemakmuran Chang'an, pengumpulan kebudayaan yang mendalam yang berakar umbi di Xi'an, China, adalah satu khazanah sejarah yang berharga bagi bandar purba ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Xi'an telah berusaha untuk mengubah sumber kebudayaan mereka kepada “IP pelancongan kebudayaan” yang bergaya yang didasarkan kepada “elemen kebudayaan Tang” dan teknologi moden, dan menghidupkan warisan sejarah dan budaya dalam sebuah konteks moden. Baru-baru ini, Jawatankuasa Parti Perbandaran Xi'an dan Kerajaan Perbandaran telah mengadakan satu mesyuarat dan mencadangkan untuk menggunakan warisan sejarah dan kebudayaan dengan baik, menggalakkan integrasi yang mendalam bagi industri kebudayaan dan industri pelancongan, untuk menjadikan Xi'an sebagai sebuah tingkap bagi paparan budaya dan tamadun China.
 
“Wanita Bangsawan” dan “wanita”, “pujangga” dan “pahlawan”, membacakan puisi di jalanan dan meniru lagu-lagu dan tarian zaman Dinasti Tang, dan kisah cinta yang mengharukan yang dipersembahkan oleh “'cendekiawan yang berbakat dan wanita-wanita cantik dalam Dinasti Tang”, dsb., ini adalah sebuah kejiranan kehidupan bandar gaya Tang, yang telah berasal daripada sebuah drama TV bersejarah, The Longest Day in Chang'an (Hari Paling Panjang di Chang'an). Pemandangan indah bagi pakaian dinasti Tang boleh dilihat di mana-mana sahaja, dan dengan bantuan teknologi “bunyi, cahaya dan elektrik”, ia seperti memasuki satu “jamuan masa dan ruang” yang dijalin dengan kesusasteraan, sejarah, cerita rakyat dan makanan. Melalui penyatuan IP filem dan televisyen serta IP komersial, setiap pengunjung dapat merealisasikan transformasi daripada “menonton drama itu” kepada “menyelami ke dalam drama itu” apabila memasuki “The Longest Day in Chang'an”, yang menjadikan orang ramai “kembali kepada Dinasti Tang dalam sekelip mata”. Pengalaman yang mengasyikkan itu memenuhi permintaan baharu orang ramai untuk mengalami budaya Tang dan menjadi satu titik hubungan baharu untuk mempromosikan penyatuan budaya, pelancongan dan perniagaan.

Lebih-lebih lagi, bergantung kepada “elemen kebudayaan Tang” untuk membina sebuah tempat pelancongan kebudayaan yang indah dengan jayanya, terdapat juga Bandar Raya Dinasti Grand Tang yang sentiasa terang benderang yang masyhur. Ia bukan sahaja melancarkan aktiviti komersial seperti “Sudut Makanan Tang”, “Sudut Cenderamata Tang” dan “Kawasan Hiburan Tang”, tetapi juga melancarkan beberapa persembahan yang mengasyikkan dalam cara “interaksi + pengalaman”, mengadakan beberapa ciri-ciri IP pelancongan kebudayaan yang dikenali dan mengembangkan daya tarikan “Budaya Tang” dengan satu cara yang berinovatif.

Lebih daripada satu ribu empat ratus tahun yang lalu, Xi'an telah dikenali di seluruh dunia sebagai Chang'an. Ia adalah bandar pertama di dunia yang mempunyai satu juta penduduk, termasuk kira-kira 100,000 utusan khas, pedagang, pelajar asing dan sami dari negara lain, oleh itu imej Xi'an mengenai keterbukaan dan keterangkuman juga telah diketahui oleh dunia.

Walaupun menghadapi cabaran pandemik, ibu kota purba dengan sejarah beribu-ribu tahun itu masih memancarkan tenaga baharu, yang didorong oleh model-model masa lapang yang baharu seperti blok-blok pasaran, pameran warisan dan pengalaman yang mengasyikkan. Sejarah kebudayaan yang telah lama wujud memberikan daya tenaga dan daya ketahanan pertumbuhan penggunaan, dengan “kotak-kotak misteri bagi watak-watak Dinasti Tang”, “aiskrim yang diperbuat daripada imej mercu tanda yang popular seperti Tentera Terracotta  dan Tembok Kota”, dan “7 juta warga siber menonton penstriman muzik gendang Xi'an”, dsb. Semua jenis kaedah penggunaan baharu menjadi titik pemacu untuk menaik taraf penggunaan pelancongan kebudayaan. Xi'an sedang mempercepatkan penyepaduan sumber kebudayaan dan menjadikan sejarah dan budaya sebagai daya penggerak untuk pembangunan dan inovasi bagi bandar purba ini.
 
Sumber: Jawatankuasa Parti Perbandaran Xi'an dan Kerajaan Perbandaran
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=422383
 
   Kapsyen: Sebuah kejiranan kehidupan bandar gaya Tang, yang telah berasal daripada sebuah drama TV bersejarah, The Longest Day in Chang'an

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.