ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 30, 2021 -Selasa

 
  ​KAWASAN BAHARU CHONGQING LIANGJIANG MELANCARKAN PENGAMBILAN GLOBAL DALAM TALIAN

Monday 22/11/2021

AsiaNet 93208

CHONGQING, China, 22 Nov., 2021 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 20-21 November, di sepanjang Sungai Jialing, Persidangan Bakat Chongqing 2021 telah diadakan di Pusat Persidangan Antarabangsa Yuelai. Acara khas pengambilan dalam talian global Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang turut dilancarkan, dengan kira-kira 70 perusahaan menyediakan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dengan gaji tahunan paling tinggi sebanyak satu juta yuan. Ini bukan sahaja sebahagian daripada aktiviti tarikan bakat dalam talian bagi Persidangan Bakat Chongqing 2021, tetapi juga satu daripada langkah tetap bagi Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang untuk melaksanakan inisiatif “tarikan bakat awan”, menurut Jawatankuasa Pengurusan Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang telah melaksanakan strategi mencergaskan semula negara itu melalui pembangunan sumber manusia secara menyeluruh, berpegang teguh kepada dua matlamat pembangunan bandar utama iaitu membina sebuah pintu masuk pedalaman untuk pembukaan dan sebuah bandar raya pintar, dan telah mencapai matlamat bagi pembangunan berkualiti tinggi dan kehidupan berkualiti tinggi, berusaha untuk mewujudkan sebuah ekologi bagi “menarik bakat dari dekat dan jauh”, dan berusaha sedaya upaya untuk membina sebuah tanah tinggi pengumpulan bakat peringkat tinggi dan menggunakan sepenuhnya kepakaran mereka.

Pada masa ini, Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang telah mengumpulkan lebih 500,000 bakat keusahawanan dan berinovatif serta 346 bakat peringkat tinggi daripada pelbagai jenis.

Luo Fei, yang bertanggungjawab dalam pengkomputeran hiperspektral dan teknologi pengimejan di Pusat Inovasi Chongqing di bawah Institut Teknologi Beijing, memilih untuk tinggal di Chongqing selepas menghadiri Persidangan Bakat Chongqing dan telah bekerja dan tinggal di Liangjiang selama lebih satu tahun.

Penginapan Luo memerlukan perhatian segera dengan Pusat Inovasi Chongqing, yang telah dianggap sebagai satu daripada “sarang” yang dibina untuk menarik “phoenix,” seperti menurut satu simpulan bahasa Cina. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Zon Inovasi Kolaboratif Liangjiang telah memperkenalkan 38 institusi R&D terbuka dan antarabangsa peringkat tinggi, termasuk Pusat Inovasi Sains dan Teknologi Chongqing bagi Universiti Politeknik Barat Laut, Pusat Inovasi Chongqing bagi Institut Teknologi Beijing dan Institut Penyelidikan Chongqing bagi Universiti Normal China Timur. Terdapat lebih daripada 110 pasukan penyelidikan saintifik, dan lebih 1,100 bakat inovatif yang telah menetap, termasuk lebih daripada 500 orang doktor dan 164 dengan gelaran profesional kanan. Zon itu telah menjadi satu model untuk Kawasan Baharu Liangjiang dan juga seluruh bandar raya itu untuk mengumpulkan bakat melalui pembinaan platform.

Pembangunan bagi platform inovatif seperti Zon Inovasi Kolaboratif Liangjiang, Taman Pintar Lijia Yuelai Chongqing dan Taman Perindustrian Ekonomi Digital Liangjiang, platform terbuka seperti Pelabuhan Guoyuan, Zon Terikat Komprehensif Lianglu Cuntan, Bandar raya Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Yuelai dan Pusat Kewangan Antarabangsa Jiangbeizui,  serta sebagai sebilangan besar platform bandar, platform kerjasama antarabangsa dan zon fungsian perindustrian telah mempromosikan Kawasan Baharu Liangjiang untuk menjadi sebuah tempat yang mendambakan bakat global.

Di Kawasan Baharu Liangjiang, seluruh kitaran hayat keperluan bagi bakat, seperti pertumbuhan, pendidikan, pekerjaan, penjagaan perubatan dan penjagaan hari tua, semuanya boleh dipenuhi. Sebuah bandar raya yang sesuai untuk bekerja, menetap dan hiburan secara beransur-ansur terbentuk. Bakat-bakat di Liangjiang bukan sahaja dapat merealisasikan aspirasi mereka, tetapi juga mempunyai semangat kekitaan, perolehan dan kebahagiaan.

“Kawasan Baharu Liangjiang menyediakan kepada kami dengan satu siri sumber sokongan termasuk dasar, bakat, pejabat dan kehidupan, yang menyediakan keadaan yang baik untuk penyelidikan saintifik kami,” kata Luo, sambil menambah bahawa Kawasan Baharu Liangjiang telah menyediakan sebuah platform inovasi peringkat tinggi, dan berharap lebih ramai bakat tinggi dari dalam dan luar negara boleh datang ke Liangjiang untuk pembangunan.
 
Sumber: Jawatankuasa Pengurusan Kawasan Baharu Chongqing Liangjiang

--BERNAMA
 
 

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.