ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 30, 2021 -Selasa

 
  PEMECUT KEUSAHAWANAN WANITA BEKERJASAMA DENGAN CABARAN WE EMPOWER SDG PBB UNTUK MEMAKSIMUMKAN IMPAK PEMBANGUNAN BAGI USAHAWAN WANITA

Monday 22/11/2021Table

Logo Pemecut Keusahawanan Wanita (Grafik: WEA)
 

Cabaran WE Empower, sebuah Program yang diketuai bersama oleh Vital Voices & Global Futures Laboratory di Universiti Arizona State, adalah satu Pertandingan yang Pertama Seumpamanya untuk Usahawan Sosial Wanita

NEW YORK, 22 Nov (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Pemecut Keusahawanan Wanita (WEA), satu perkongsian pelbagai strategi yang merangkumi 5 agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Mary Kay, Inc., bagi menyokong Minggu Keusahawanan Global minggu lalu dan Hari Keusahawanan Wanita, mengumumkan satu perkongsian dengan cabaran WE Empower SDG PBB, satu pertandingan yang pertama seumpamanya untuk usahawan sosial wanita di seluruh dunia.

Siaran akhbar ini mempunyai ciri-ciri multimedia. Lihat siaran lengkap di sini:
https://www.businesswire.com/news/home/20211120005125/en/

WEA direka untuk memaksimumkan impak pembangunan bagi keusahawanan wanita dalam mencapai Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) PBB dengan mewujudkan sebuah ekosistem yang membolehkan bagi usahawan wanita yang memupuk pertumbuhan, kelestarian dan daya ketahanan. Rakan PBB bagi WEA termasuk Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), Pusat Perdagangan Antarabangsa (ITC) PBB Global Compact (UNGC), Program Pembangunan PBB (UNDP) dan Wanita PBB.

Cabaran WE Empower SDG PBB  adalah satu pertandingan perniagaan global untuk usahawan wanita yang memajukan Matlamat Pembangunan Mapan PBB dan memberi inspirasi kepada seluruh komuniti untuk bertindak mewujudkan dunia yang mereka inginkan menjelang tahun 2030. Cabaran WE Empower SDG PBB memberi penghormatan kepada usahawan wanita yang memajukan SDG itu melalui amalan perniagaan mereka. Peluang itu mengiktiraf kerja inovatif mereka, menyemarakkan kesedaran tentang sumbangan berharga yang boleh dilakukan oleh usahawan wanita terhadap SDG, dan menyediakan penerima anugerah dengan sesi latihan membina kapasiti dan hubungan dengan pakar perniagaan di seluruh dunia.

Program itu meningkat dan mempamerkan sumbangan berharga yang boleh dilakukan oleh usahawan dan pemimpin perniagaan wanita ke arah SDG dan menyelesaikan cabaran terbesar dunia. WE Empower diketuai bersama oleh Vital Voices dan Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory di ASU dan disokong oleh rakan-rakan di Bank of Montréal (BMO), Diane von Furstenberg, G5 Collective, GroYourBiz, Hawaii Tropical Botanical Garden, Mary Kay, Inc., Oxford University Said Business School, Procter & Gamble, Salesforce, Yayasan PBB dan Bank Dunia.

“Cabaran WE Empower SDG dengan hebatnya mempamerkan usahawan wanita sebagai suri teladan yang ideal yang menunjukkan prestasi perniagaan, sosial dan alam sekitar yang positif,” kata Deborah Gibbins, Ketua Pegawai Operasi di Mary Kay, Inc. “Pemecut Keusahawanan Wanita berbesar hati untuk bekerjasama dengan WE Empower, sebuah konsortium yang terdiri daripada lebih 70 rakan kongsi yang bergabung tenaga untuk impak berganda yang lebih besar.”

“Kami sangat teruja untuk meraikan perkongsian kami dengan Pemecut Keusahawanan Wanita, yang diasaskan bersama oleh rakan utama WE Empower Mary Kay, Inc.,” kata pengerusi bersama Cabaran WE Empower SDG PBB & ASU Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory Amanda Ellis. “Usahawan wanita adalah penyelesai berharga untuk SDG PBB dan agenda global 2030, dan WEA membuka kunci bagi satu set peranti sokongan yang berharga untuk membantu menguatkan impak positif.”

Di peringkat global, wanita sudah terdiri daripada satu pertiga daripada semua pemilik perniagaan, membuat sumbangan ekonomi dan sosial yang kritikal, walaupun menghadapi halangan sistemik yang mereka hadapi. Hanya lima peratus negara yang membuat undang-undang untuk kesaksamaan jantina penuh, menjadikan peranti sokongan yang disediakan oleh Pemecut Keusahawanan Wanita itu lebih penting. Pada Jun 2021, WEA menyertai Forum Kesaksamaan Generasi di Paris serta Gabungan Tindakan mengenai Keadilan dan Hak Ekonomi, dan komited untuk memperkasakan lima juta usahawan wanita di seluruh dunia menjelang tahun 2030 untuk mempercepatkan kemajuan bagi kesaksamaan jantina.

Semasa Perhimpunan Agung PBB (UNGA 76), WEA mengumumkan pelancaran satu siri inisiatif dan produk pengetahuan yang memberi kesan - kesemuanya dibentuk melalui satu lensa jantina. Kerja impak WEA termasuk alat dan latihan pembinaan kapasiti digital, keusahawanan dan penyelidikan dasar, serta advokasi dan latihan pemerolehan responsif gender (GRP). Pada Oktober, WEA juga mengumumkan satu perkongsian penting dengan Commonwealth Businesswomen’s Network (CBWN) yang bertujuan untuk memajukan keusahawanan wanita di 54 buah negara Komanwel.

Maklumat mengenai Pemecut Keusahawanan Wanita
Pemecut Keusahawanan Wanita (WEA) adalah satu inisiatif pelbagai perkongsian mengenai keusahawanan wanita yang merangkumi 5 agensi PBB, Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), Pusat Perdagangan Antarabangsa (ITC) PBB Global Compact (UNGC), Program Pembangunan PBB (UNDP) dan Wanita PBB dan Mary Kay Inc. untuk memperkasakan 5 juta usahawan wanita menjelang tahun 2030.

Matlamat utama bagi inisiatif itu adalah untuk memaksimumkan kesan pembangunan oleh keusahawanan wanita dalam mencapai Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) dengan mewujudkan sebuah ekosistem yang membolehkan untuk usahawan wanita di seluruh dunia. Pemecut itu memberi contoh kekuatan transformasi bagi satu pelbagai perkongsian dengan kekuatan unik untuk memanfaatkan potensi usahawan wanita.

Ketahui lebih lanjut di we-accelerate. Ikuti kami: Twitter (We_Accelerator), Instagram (@we_accelerator), Facebook (@womensentrepreneurshipaccelerator), LinkedIn (@womensentrepreneurshipaccelerator)

Maklumat mengenai Cabaran WE Empower SDG PBB
Cabaran WE Empower SDG PBB adalah pertandingan global yang pertama seumpamanya untuk usahawan sosial wanita yang memajukan Matlamat Pembangunan Mapan PBB dan memberi inspirasi kepada seluruh komuniti untuk bertindak mewujudkan dunia yang kita inginkan menjelang tahun 2030. Cabaran WE Empower memberi penghormatan kepada inovasi pemimpin wanita dari seluruh dunia yang mendorong SDG ke hadapan melalui amalan perniagaan yang mapan dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengikutinya. Peluang itu mengiktiraf hasil kerja inovatif mereka dan menyediakan penerima anugerah dengan sesi latihan membina kapasiti dan peluang untuk berhubung dengan rangkaian global yang tiada tandingan untuk memajukan perusahaan mereka. Program ini mengangkat dan mempamerkan sumbangan berharga yang boleh dilakukan oleh usahawan wanita dan pemimpin perniagaan ke arah SDG dan menyelesaikan cabaran terbesar dunia.

Maklumat mengenai Vital Voices Global Partnership  
Vital Voices Global Partnership adalah sebuah organisasi antarabangsa yang tidak mencari keuntungan yang mengenal pasti dan bekerjasama dengan pemimpin wanita yang kreatif dan berani di seluruh dunia. Vital Voices mencari pemimpin wanita di seluruh dunia yang mempunyai visi berani untuk perubahan, kemudian bekerjasama dengan mereka bagi menjadikan visi itu satu kenyataan. Kami adalah pemangkin teroka, yang menyediakan pemimpin dengan pembinaan kapasiti, latihan kemahiran, geran, akses kepada satu rangkaian rakan sejawat mereka, bimbingan, keterlihatan, pengiktirafan dan panduan untuk mempercepatkan perubahan pada satu skala global. Selama lebih 20 tahun, Vital Voices telah melabur dalam lebih 18,000 pemimpin wanita dari 182 buah negara dan wilayah, yang kemudian telah mewujudkan perubahan yang melibatkan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Vital Voices bekerjasama dengan wanita yang memajukan peluang ekonomi, meningkatkan penglibatan politik dan awam, menamatkan keganasan berasaskan jantina dan mempromosikan hak asasi manusia melalui fellowship, pelaburan individu dan perkongsian bermakna sepanjang hayat. Vital Voices menghubungkan wanita yang menyelesaikan masalah dalam komuniti mereka dan melengkapkan mereka dengan peranti yang mereka perlukan untuk mencetuskan perubahan global yang positif dan mempercepatkan kemajuan bersama untuk semua. Sila layari www.vitalvoices.org untuk mengetahui lebih lanjut.

Maklumat mengenai Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory di ASU
Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory di Universiti Arizona State mewakili kepercayaan mendesak bahawa kita boleh dan harus membuat satu sumbangan yang bermakna untuk memastikan sebuah planet yang boleh dihuni dan sebuah masa depan di mana kesejahteraan boleh dicapai. Global Futures Laboratory adalah makmal pertama di dunia yang didedikasikan kepada kesihatan planet dan penduduknya. Ia dibina di atas kepakaran mendalam ASU dan memanfaatkan satu rangkaian rakan kongsi yang luas untuk pertukaran yang berterusan dan meluas merentasi semua domain pengetahuan bagi menangani cabaran sosial, ekonomi dan saintifik yang kompleks yang dicetuskan oleh ancaman semasa dan masa depan daripada kemerosotan alam sekitar. Platform ini menempatkan sebuah ibu pejabat dunia baharu bagi pelbagai ahli sains, cendekiawan dan inovator antarabangsa serta meletakkan asas untuk menjangka dan bertindak balas terhadap cabaran sedia ada dan yang muncul serta menggunakan inovasi untuk membentuk dan memaklumkan masa depan kita dengan penuh azam. Untuk maklumat lanjut sila layari globalfutures.asu.edu.

Lihat versi sumber di businesswire.com: 
https://www.businesswire.com/news/home/20211120005125/en/

Hubungi

Komunikasi Korporat Mary Kay Inc.
marykay.com/newsroom
(+1) 972.687.5332 atau   media@mkcorp.com

Sumber: Pemecut Keusahawanan Wanita

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

--BERNAMA

 

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.