ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Oktober 23, 2021 -Sabtu

 
  BANDAR RAYA JINGXI MELAKSANAKAN STRATEGI PEMBANGUNAN DAN PEMBUKAAN UNTUK MEMBANGUNKAN SEBUAH BANDAR RAYA PUSAT SERANTAU

Tuesday 28/09/2021

AsiaNet 91919

Table
Kapsyen: Penduduk kampung di sempadan memasukkan maklumat kargo import dan eksport ke dalam sistem perisytiharan kastam.
 
JINGXI, China, Sept. 28, 2021 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Ekspo China-ASEAN ke-18 telah diadakan di Nanning, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang dari 10 hingga 13 September. Semasa ekspo tersebut, Bandar raya Jingxi telah menandatangani 5 projek dengan pedagang, dengan jumlah pelaburan lebih RMB 29.4 bilion, menurut Jabatan Publisiti bagi Bandar raya Jingxi.

Pada persidangan penggalakan pelaburan Ekspo China-ASEAN itu, pemimpin utama bagi Jingxi menyatakan bahawa bandar raya itu akan mengukuhkan sokongan untuk perdagangan asing dan perusahaan pemprosesan tempatan, menggalakkan pembinaan bangunan kilang standard bagi pemprosesan komoditi dan transformasi beransur-ansur dan peningkatan perdagangan bersama kepada pemprosesan tempatan, memperluaskan jumlah perdagangan asing, dan mengembangkan secara bertenaga pemprosesan tempatan. Bandar raya itu akan berusaha untuk mewujudkan sebuah kerajaan, undang-undang, kebudayaan, pasaran dan persekitaran sosial yang bertaraf kelas pertama untuk menyediakan perkhidmatan berkualiti bagi usahawan. 

Jingxi adalah satu daripada laluan darat penting yang menghubungkan barat daya China ke Asia Tenggara, yang bersempadan dengan Vietnam dengan sempadan sepanjang 152.5km. Ia mempunyai pelabuhan  peringkat pertama Longbang, pelabuhan peringkat kedua Yuexu dan 4 pasaran perdagangan hadapan. Pada Mac 2020, Majlis Negara China meluluskan penubuhan Pembangunan Utama Guangxi Baise dan Pembukaan Zon Perintis, dan peranan Jingxi sebagai sebuah kawasan utama bagi zon perintis itu. Pada Januari 2021, Guangxi telah meluluskan penubuhan Zon Kerjasama Ekonomi Sempadan Jingxi. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Jingxi telah melakukan usaha terbaik dalam perdagangan perbatasan, pengurangan kemiskinan, pelancongan, dan pembinaan bandar, dan telah membuat kemajuan dalam pembangunan dan pembukaan sempadan. Dari Januari hingga Julai tahun ini, volum perdagangan asing bagi Jingxi mencapai RMB 138.3 bilion, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 51%. 

Dalam beberapa tahun akan datang, Jingxi akan terus melaksanakan “Lima Strategi” bagi pembangunan dan pembukaan, pencergasan semula luar bandar, pembangunan bandar raya perindustrian, pelancongan holistik, dan peningkatan mutu bandar. Bandar raya itu akan mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi bagi Kawasan Terkemuka Jingxi bagi Pembangunan Utama Guangxi Baise dan Pembukaan Zon Perintis, pengembangan bagi demonstrasi dan kawasan utama bagi kestabilan, keselamatan, kemakmuran dan kekayaan sempadan, dan pembinaan “dua daerah dan sebuah bandar raya” sebagai bandar raya pusat serantau bagi kerjasama China-ASEAN.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Bandar raya Jingxi
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=402030
 
   Kapsyen: Pelabuhan Longbang, Jingxi, China
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=402042
 
   Kapsyen: Penduduk kampung di sempadan memasukkan maklumat kargo import dan eksport ke dalam sistem perisytiharan kastam.
 
--BERNAMA 

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.