ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

November 30, 2021 -Selasa

 
  YILI MENCAPAI PERTUMBUHAN DUA DIGIT DALAM PENDAPATAN DAN KEUNTUNGAN BERSIH PADA SEPARUH PERTAMA TAHUN KEWANGAN 2021

Thursday 02/09/2021

AsiaNet 91422

Table

Kapsyen: Pada 30 Ogos, Yili mengeluarkan laporan kewangan separuh pertama tahun kewangan 2021 mereka. Syarikat itu mengatasi jangkaan pasaran dengan pertumbuhan dua digit dalam pendapatan dan keuntungan bersih, dengan pendapatan kasar meningkat 18.89% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 56.506 bilion, dan keuntungan bersih yang berpunca kepada syarikat induk melonjak 42.48% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 5.322 bilion.


HOHHOT, China, 2 Sept., 2021 /Xinhua-AsiaNet/--
 
- Yili mengatasi jangkaan pasaran dengan pertumbuhan dua digit dalam pendapatan dan keuntungan bersih pada separuh pertama tahun kewangan 2021
- Prestasi kewangan Yili yang mantap mencerminkan usaha terhadap inovasi dan peningkatan produk, saluran pengedaran, dan jaringan global.
 
Pada 30 Ogos, Yili - syarikat tenusu terkemuka di Asia - mengeluarkan laporan kewangan separuh pertama tahun kewangan 2021 mereka. Syarikat itu mengatasi jangkaan pasaran dengan pertumbuhan dua digit dalam pendapatan dan keuntungan bersih, dengan pendapatan kasar meningkat 18.89% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 56.506 bilion, dan keuntungan bersih yang berpunca kepada syarikat induk melonjak 42.48% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 5.322 bilion.

Keputusan sementara Yili menetapkan satu lagi tahap tinggi yang baharu bagi industri tenusu Asia, memandangkan data terbaharu itu menjadikan Yili berkemungkinan sebagai syarikat tenusu pertama di Asia yang melebihi RMB 100 bilion dalam pendapatan. Prestasi kewangan yang kukuh pada separuh pertama tahun kewangan 2021 juga mencadangkan bahawa syarikat itu mungkin akan terus mengekalkan momentum mereka.

Perluasan pasaran selanjutnya untuk produk teras

Pada separuh pertama tahun 2021, industri tenusu menghadapi cabaran besar daripada ketidakstabilan ekonomi dan perdagangan global dan kenaikan kos bagi bahan mentah. Namun, Yili mengatasi sasaran operasi mereka untuk tempoh tersebut dengan memanfaatkan kelebihan daya saingnya merentasi seluruh rantaian nilai industri itu.

Dalam tempoh pelaporan itu, produk utama Yili terus menunjukkan pertumbuhan yang kukuh. Sebagai contoh, jumlah hasil jualan untuk Satine, AMBPOMIAL, Changqing, Jinlingguan, dan Chocliz meningkat sebanyak 20.7% tahun ke tahun. Khususnya, siri yogurt AMBPOMIAL AMX Sifar Gula dan AMBPOMIAL 5G-Protein, yang dilancarkan pada separuh kedua tahun 2020, menyaksikan pertumbuhan pesat dan potensi pengembangan jenama yang hebat.

Sementara itu, hasil jualan bagi kategori produk baharu yang diwakili oleh Susu Tulen Organik Satine A2 Beta-casein, Susu Kalsium Tinggi Yili Zhennong, Yogurt Teh & Buah-buahan Changqing, dan Susu Kambing Cute Star Child Growth menyumbang 15.6% daripada jumlah pendapatan Yili dan menjadi penyumbang penting kepada prestasi Yili.

Memperluas dan mempelbagaikan barisan produk

Dalam tempoh pelaporan itu, jualan runcit bagi produk keju meningkat dua kali ganda dari tahun ke tahun, yang memberikan syarikat itu permulaan awal di dalam segmen itu dengan potensi pertumbuhan yang tinggi.

Perniagaan susu suhu rendah syarikat itu juga berkembang pesat, dengan peningkatan sebanyak 5.7% di dalam penguasaan pasaran.

Rumusan bayi mewah bagi siri Jinlingguan keluaran Yili, yang dibangunkan dengan sokongan daripada penyelidikan susu ibu selama sembilan belas tahun dan sumber susu berkualiti tinggi seperti susu organik dan A2, juga diakui secara meluas sebagai sebuah produk yang boleh dipercayai dan berkualiti tinggi di pasaran. Data runcit Nielsen menunjukkan jualan runcit bagi rumusan bayi meningkat 35.2% tahun ke tahun, di mana kadar pertumbuhan bagi Jinlingguan Zhenhu mencapai 37% untuk menjadi jenama yang paling pantas berkembang di dalam segmennya.

Di dalam kategori bukan tenusu, air mineral Inikin Yike Yili juga membuat kemajuan di dalam pertumbuhan jualan dan telah terutamanya diedarkan di bandar-bandar besar melalui e-dagang, penghantaran O2O ke rumah, dan saluran lain. Kilang pembuatan untuk produk tersebut kini beroperasi dengan kapasiti penuh.

Meningkatkan saluran pengedaran dan mengukuhkan jaringan global

Kesan COVID-19 yang berterusan telah mempengaruhi tingkah laku dan senario penggunaan. Yang perlu diperhatikan, terdapat pertumbuhan yang dipercepatkan di dalam sumbangan bagi runcit dan e-dagang baharu terhadap jumlah jualan runcit bagi barangan pengguna.

Sambil memanfaatkan kelebihan yang sedia ada di dalam saluran pengedaran mereka, Yili juga menggunakan saluran digital sebagai tindak balas terhadap trend pasaran terkini. Perniagaan e-dagang Yili berkembang 21.8% tahun ke tahun pada separuh pertama 2021, dengan menyumbang kepada kadar penembusan pasaran tinggi sebanyak 85.7% untuk susu UHT mereka.

Sebagai tambahan, Yili juga memanfaatkan sinergi di dalam “rangkaian rantaian bekalan global” mereka untuk memastikan operasi yang cekap bagi sistem pembekalan, pengeluaran, dan pemasaran mereka. Sehingga Jun 2021, jumlah kapasiti pengeluaran syarikat itu telah menghampiri 13.94 juta tan setahun.

Pada Ogos tahun ini, Rabobank melancarkan senarai 20 Teratas Tenusu Global tahunan mereka, di mana Kumpulan Yili sekali lagi disenaraikan di antara lima syarikat tenusu global terkemuka. Yili juga disenaraikan sebagai syarikat terkemuka di Asia untuk lapan tahun berturut-turut.

Sumber: Kumpulan Yili
 
Pautan Lampiran Imej:
 
Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=399569
 
Kapsyen: Pada 30 Ogos, Yili mengeluarkan laporan kewangan separuh pertama tahun kewangan 2021 mereka. Syarikat itu mengatasi jangkaan pasaran dengan pertumbuhan dua digit dalam pendapatan dan keuntungan bersih, dengan pendapatan kasar meningkat 18.89% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 56.506 bilion, dan keuntungan bersih yang berpunca kepada syarikat induk melonjak 42.48% tahun ke tahun untuk mencapai RMB 5.322 bilion.

--BERNAMA
 
 

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.