ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Ogos 18, 2022 -Khamis

 
  FESTIVAL SIMFONI TEBING SUNGAI HUNHE KE-7 BERMULA

Monday 26/07/2021

AsiaNet 90823

Table

Festival Simfoni Tebing Sungai Hunhe ke-7 bermula di bandar raya Shenyang.
 

SHENYANG, China, 26 Julai, 2021 /Xinhua-AsiaNet/ -- 
 
Pada jam 19:00 pada 22 Julai, Festival Simfoni Tebing Sungai Hunhe ke-7, yang dianjurkan bersama oleh Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Perbandaran CPC Shenyang dan Yayasan Pembangunan Simfoni China, dibuka di Pavilion Yunyang di Taman Shenshuiwan di Shenyang.

Dengan bertemakan “Seratus Tahun Kegemilangan dan Hati Berseni kepada Parti itu”, Festival Simfoni itu menjemput lima buah orkestra termasuk Orkestra Simfoni Harbin, Orkestra Simfoni Shanxi, Orkestra Simfoni Antarabangsa Bandar raya Dalian, Opera Tianjin dan Orkestra Simfoni Teater Tari, dan Orkestra Simfoni Shenyang. Ia diadakan oleh Orkestra Simfoni Shenyang dan Jabatan Publisiti bagi Daerah Heping. Sebanyak 6 persembahan simfoni akan diadakan di Pavilion Yunyang dari 22 hingga 30 Julai.

Pertunjukan pertama telah dipersembahkan oleh Orkestra Simfoni Harbin. Artis-artis daripada orkestra itu telah mempersembahkan muzik Cina dan asing seperti “Dongfanghong (Timur itu berwarna Kemerahan)”, “Jantung China” dan “Waltz Jazz” untuk peminat simfoni Shenyang. Suasana adalah hangat, penonton berada dalam suasana yang girang, dan kemahiran yang sangat halus itu mendapat pujian sebulat suara daripada penonton.

Festival Simfoni Tebing Sungai Hunhe ke-7 itu juga telah mendapat perhatian yang meluas daripada komuniti muzik simfoni China. Konduktor China yang terkenal Zheng Xiaoying dan orkestra simfoni dari Shenzhen, Changsha, Sichuan, Ningbo dan wilayah dan perbandaran yang lain telah merakamkan video restu bagi festival muzik itu.

Festival Simfoni Tebing Sungai Hunhe ke-7 itu memperkayakan kehidupan kebudayaan masyarakat dan memperlihatkan pembawaan kebudayaan di bandar raya itu.

Sumber: Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Perbandaran CPC Shenyang
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=397080
 
   Kapsyen: Festival Simfoni Tebing Sungai Hunhe ke-7 bermula di bandar raya Shenyang.

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.