ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

September 18, 2021 -Sabtu

 
  PERTANDINGAN REKA BENTUK BANDAR ANTARABANGSA BAGI ZON DEMONSTRASI KERJASAMA INOVASI GUANGDONG-HONG KONG-MACAU DIBUKA

Wednesday 14/07/2021

AsiaNet 90629

GUANGZHOU, China, 14 Julai, 2021 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 12 Julai, pengumuman bagi Pertandingan Reka Bentuk Bandar Antarabangsa bagi Zon Demonstrasi Kerjasama Inovasi Guangdong-Hong Kong-Macau telah dikeluarkan oleh Biro Perancangan dan Sumber Asli Perbandaran Guangzhou dan Kerajaan Rakyat Daerah Nansha bagi Bandar raya Guangzhou. Pertandingan itu bertujuan untuk mengumpulkan reka bentuk bandar berinovatif yang berpandangan ke hadapan, dan mewujudkan imej bandar raya Nansha sebagai portal laut-darat paling selatan  bagi Guangzhou.
 
Kawasan reka bentuk bagi pertandingan itu, Zon Demonstrasi Kerjasama Inovasi Guangdong-Hong Kong-Macau, adalah persimpangan bagi Koridor Inovasi Sains dan Teknologi Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong dan Guangzhou-Zhuhai-Macau. Ia adalah juga merupakan garis lipatan strategik yang menghubungkan kawasan pengembangan lingkaran dalaman di sekitar Greater Bay Area di strategi pengembangan ruangan bandar pengembangan selatan bagi Guangzhou.

Skop bagi pertandingan itu dibahagikan kepada dua tahap: reka bentuk konseptual keseluruhan dan reka bentuk terperinci.

Skop bagi reka bentuk konseptual keseluruhan meliputi sebuah kawasan seluas kira-kira 71 kilometer persegi. Kandungan bagi penyertaan harus termasuk: visi dan kedudukan bagi objektif perancangan; perancangan industri dan fungsian; susun atur ruangan fungsian untuk mendorong pembangunan wilayah di masa hadapan, yang dirancang pada premis bagi mewujudkan sebuah corak landskap yang menggabungkan laut, sungai, padang, kota dan tanah lembap. Reka bentuk itu harus memenuhi keperluan bagi pelepasan karbon puncak dan pengembangan hijau; pengoptimuman bagi keseluruhan ciri-ciri bandar, persekitaran tempat tinggal, perkhidmatan sokongan, persekitaran ekologi dan pengangkutan.

Skop bagi reka bentuk terperinci meliputi sebuah kawasan seluas kira-kira 8 kilometer persegi. Reka bentuk terperinci itu perlu didasarkan kepada reka bentuk konseptual keseluruhan dan harus menganalisis keadaan sokongannya mengikut orientasi fungsian bagi julat reka bentuk terperinci dan andaian bagi permintaan ruang industri. Bahagian ini harus termasuk: perancangan format fungsian, pengoptimuman susun atur tanah, keamatan pembangunan tanah, reka bentuk menegak, organisasi lalu lintas, perancangan kemudahan perkhidmatan awam, ruang terbuka, dan kawalan gaya bandar. Pada masa yang sama, tidak kurang dari satu nod harus dipilih untuk pendalaman reka bentuk.

Pertandingan itu akan akhirnya memilih 6 institusi reka bentuk pertama sebagai institusi yang mengambil bahagian dan memilih tiga skim pemenang daripada mereka. Satu institusi yang mengambil bahagian akan berazam untuk memenangi hak bagi mengintegrasi dan mengoptimumkan keputusan pertandingan itu. Institusi itu boleh menerima bonus berjumlah RMB 2.6 juta. Dua institusi lain yang mengambil bahagian bagi skim pemenang boleh menerima bonus RMB 1.6 juta. Tiga institusi lain yang mengambil bahagian yang tidak diundi sebagai skim pemenang boleh menerima bonus RMB 1 juta.

Waktu pendaftaran bagi pertandingan itu adalah dari pukul 10:00 pada 13 Julai sehingga 17:00 pada 3 Ogos, 2021 (Waktu Beijing). Untuk maklumat lanjut dan cara pendaftaran, sila semak pada pengumuman pertandingan itu.

Laman web bagi pengumuman pertandingan itu:
http://ghzyj.gz.gov.cn/xwzx/tzgg/content/mpost_7374186.html
 
Sumber: Kerajaan Rakyat Daerah Nansha bagi Bandar raya Guangzhou

--BERNAMA

 
 

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.