ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

September 18, 2021 -Sabtu

 
  BAKUAGE MENAWARKAN HADIAH SEBANYAK 120 JUTA JPY KEPADA SESIAPA YANG MENYELESAIKAN KONJEKTUR COLLATZ, PERMASALAHAN MATEMATIK YANG BELUM DAPAT DISELESAIKAN SELAMA 84 TAHUN

Monday 12/07/2021

AsiaNet 90483

TOKYO, 12 Julai, 2021 /Kyodo JBN-AsiaNet/ --
 
Hadiah Paling Tinggi untuk Mana-mana Permasalahan yang Belum Dapat Diselesaikan dalam bidang Matematik -
 
Bakuage Co., Ltd. yang beribu pejabat di Shibuya, Tokyo, mengumumkan pada 7 Julai, 2021, bahawa ia menawarkan hadiah sebanyak 120 juta yen Jepun (*) kepada sesiapa yang telah mendedahkan kebenaran berhubung konjektur Collatz, satu permasalahan matematik yang belum dapat diselesaikan.
 
(*) 120 juta yen Jepun adalah kira-kira AS$1,085,000 (1AS$=JPY110,50 pada 29 Jun, 2021).
 
Imej:
https://kyodonewsprwire.jp/prwfile/release
/M106706/202106236656/_prw_PI1fl_dI1163aV.png

 
- Apa itu konjektur Collatz?
Konjektur Collatz adalah satu daripada permasalahan yang belum dapat diselesaikan dalam bidang matematik. Ini adalah satu konjektur bahawa berulang kali menerapkan jujukan berikut akan akhirnya menghasilkan di dalam 1: bermula dengan mana-mana angka bulat positif, bahagikannya dengan 2 dalam kes bagi satu nombor genap dan mendarabkannya dengan 3 dan tambah 1 sekiranya ada mana-mana nombor ganjil. Konjektur itu dinamakan sempena nama Lothar Collatz, yang memperkenalkan idea itu pada tahun 1937. Sejak itu, ia masih belum dapat diselesaikan dengan kebenarannya masih belum dapat disahkan.
 
Latar belakang bagi hadiah
Wang hadiah kadang-kalanya ditawarkan ke atas satu permasalahan yang tidak dapat diselesaikan di dalam bidang matematik. Sebagai contoh, satu hadiah bernilai $1 juta telah diposkan bagi penyelesaian kepada setiap tujuh permasalahan milenium yang belum dapat diselesaikan seperti diumumkan oleh Clay Mathematics Institute pada tahun 2000. Bakuage telah memutuskan mengenai hadiah terbaharu itu, dengan harapan untuk menyumbang kepada perkembangan matematik. Syarikat itu telah memilih konjektur Collatz kerana ia berpendapat ramai orang boleh mudah tertarik dengan permasalahan itu, yang mana ia dengan sendirinya adalah mudah untuk difahami.
 
Peraturan hadiah
- Satu hadiah sebanyak 120 juta yen Jepun akan dibayar kepada sesiapa yang telah dapat menerangkan tentang kebenaran konjektur Collatz itu.
- Untuk butiran lanjut, sila layari laman web hadiah berikut.
 
Laman web hadiah:
https://mathprize.net/posts/collatz-conjecture/
 
Catatan lain
*Nama syarikat dan produk yang terdapat di sini adalah merupakan tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar mereka masing-masing.
 
*Sekiranya kandungan bagi siaran media ini dan peraturan hadiah yang dinyatakan di atas tidak bersetuju di antara satu sama lain, peraturan hadiah yang dinyatakan di laman web hadiah itu harus diutamakan.
 
URL: https://bakuage.com/en/about
 
 
Sumber: Bakuage Co., Ltd.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.