PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Jun 23, 2021 -Rabu

 
  HUBER MENANDATANGANI PERJANJIAN UNTUK MEMPEROLEH BAKI SAHAM DALAM USAHA SAMA MAGNIFIN

Friday 07/05/2021ATLANTA, 7 Mei (Bernama-GLOBE NEWSWIRE) -- Pada 4 Mei, J.M. Huber Corporation (“Huber”) menandatangani perjanjian muktamad dengan RHI Magnesita (“RHIM”) untuk memperoleh 50% saham mereka dalam usaha sama 50/50 mereka, MAGNIFIN Magnesiaprodukte GmbH & Co. KG (“MAGNIFIN”). Urus niaga ini dijangka selesai pada separuh tahun kedua 2021, menanti kelulusan kawal selia.

Huber asalnya telah memperoleh 50% kepentingan pemilikan dalam MAGNIFIN sebagai sebahagian daripada pembelian operasi Martinswerk daripada Albemarle pada tahun 2016. Terletak di Bergheim, Jerman, Martinswerk menjadi sebahagian daripada unit perniagaan strategik (SBU) untuk Huber Engineered Materials (HEM) Fire Retardant Additives (FRA), yang menghasilkan rangkaian yang luas bagi produk bebas halogen untuk aplikasi perencat api dan penahanan asap dan oksida aluminium.

Berpangkalan di Breitenau, Austria, MAGNIFIN telah menghasilkan dan menjual produk magnesium hidroksida (MDH) yang premium sejak tahun 1991. MAGNIFIN® magnesium hidroksida yang disaluti dan tidak disaluti adalah mesra alam, perencat api bebas halogen yang digunakan dalam pelbagai aplikasi polimer, terutamanya bahan termoplastik dan elastomer yang memerlukan suhu pemprosesan tinggi melebihi 300 °C. Aplikasi perencat api yang biasa termasuk kabel data tenaga dan LAN (rangkaian kawasan setempat), wayar dan kabel automotif, kejuruteraan termoplastik (cth. penyambung) dan kerajang pembinaan.

“Peralihan ini merupakan padanan strategik yang kuat dengan misi HEM untuk memiliki dan mengendalikan syarikat kimia dan mineral khusus dengan kedudukan pasaran yang terkemuka,” kata Dan Krawczyk, Presiden Huber Engineered Materials.

“Langkah ke hadapan ini menunjukkan komitmen kami terhadap pelanggan kami untuk menyokong pertumbuhan mereka dan strategi jelas kami untuk mengembangkan perencat api bebas halogen secara global,” tambah Victor Dean, Pengurus Besar Perniagaan FRA di HEM.

Perihal Huber Engineered Materials
Huber Engineered Materials (HEM), yang beribu pejabat di Atlanta, Georgia (AS), ialah peneraju global dalam pengeluaran alumina trihidrat halus yang termendak dan magnesium hidroksida, kedua-duanya perencat api bebas halogen. Unit perniagaan FRA syarikat ini mempunyai empat tapak pembuatan di Amerika Utara dan dua di Eropah, salah satunya loji MAGNIFIN.

HEM merupakan pembekal perencat api dan penahan asap bebas halogen yang dipercayai selama hampir 40 tahun, mengeluarkan portfolio besar bagi alumina trihidrat Hydral®, Hymod®, Martinal® dan Micral®; magnesium hidroksida MAGNIFIN®, Vertex® dan Zerogen®; dan kompaun molibdat Kemgard® dengan nilai tambahan untuk pelbagai aplikasi penggunaan akhir, termasuk pembentukan dan pultrusi poliester, mereka bentuk termoplastik, pengatapan, getah, wayar dan kabel silikon, sokongan penyalutan dan karpet. Selain itu, Huber menghasilkan aluminium oksida terkalsin Martoxid®, oksida khusus Compalox® dan pembawa dan agen pengalasan Pergopak®.

HEM berfokus pada bahan kimia dan mineral khusus buatan yang meningkatkan prestasi, tarikan dan pemprosesan pelbagai produk yang digunakan dalam aplikasi industri, pertanian dan pengguna dan juga memiliki portfolio nutrien dan bahan pembantu pertanian bernilai tinggi dan produk kalsium karbonat industri, makanan dan gred USP. Untuk maklumat lanjut, lawati www.hubermaterials.com.

Perihal J.M. Huber Corporation
J.M. Huber Corporation, yang beribu pejabat di Atlanta, Georgia (AS), mengendalikan pelbagai portfolio syarikat: CP Kelco, Huber Engineered Materials, Huber Engineered Woods dan Huber Resources Corp. Dengan lokasi di seluruh dunia, perniagaan kami mencipta produk yang digunakan dalam pelbagai jenis aplikasi termasuk penjagaan peribadi, makanan dan minuman, nutrien dan bahan pembantu pertanian, bahan bangunan, perencat api dan penahanan asap, serta perkhidmatan perhutanan mampan. Diasaskan pada 1883, Huber ialah salah satu syarikat milik keluarga yang terbesar di AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.huber.com.

ORANG HUBUNGAN MEDIA:
Lea Volpe
Pengarah, Komunikasi korporat
J.M. Huber Corporation
telefon 678.247.7128
lea.volpe@huber.com 


SUMBER : J.M. Huber Corporation

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.