PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Jun 23, 2021 -Rabu

 
  FESTIVAL BUNGA TUNG GUNUNG TIANZHU 2021 (XIAMEN HAICANG) TELAH BERMULA

Tuesday 27/04/2021

AsiaNet 89194

Table

Pokok-pokok tung sedang berbunga di Kawasan Pemandangan Gunung Tianzhu di Daerah HaicangXIAMEN, China, 27 April, 2021 /Xinhua-AsiaNet/ --

Festival Bunga Tung Gunung Tianzhu 2021 (Xiamen Haicang) dimulakan di Taman Hutan Kebangsaan Gunung Tianzhu pada 24 April, dan akan berlangsung sehingga 3 Mei, menurut Pusat Media Daerah Haicang. Di bawah bimbingan Kumpulan Utama Pencergasan Semula Luar Bandar Daerah Haicang dan Xiamen Daily, acara ini dianjurkan bersama oleh Biro Kebudayaan dan Pelancongan Daerah Haicang, Pejabat Daerah Kecil Dongfu bagi Daerah Haicang, dan Persekutuan Kesatuan Sekerja Daerah Haicang. Ia dianjurkan oleh Xiamen Tianzhu Mountain Tourism Scenic Area Investment Management, sebuah syarikat Kumpulan Pembinaan Bandar Haicang.
 
Bunga tung adalah sangat cantik ketika mekar, dan ia kelihatan seperti salji yang mengagumkan ketika gugur. Tahun ini, pokok-pokok tung di Gunung Tianzhu akan mekar dari pertengahan atau penghujung April sehingga awal Mei.

Festival Bunga Tung itu diadakan di Daerah Haicang dengan satu harapan untuk mendorong sempadan baharu dalam proses pencergasan semula luar bandar. Tempat-tempat utama bagi Festival Bunga Tung itu termasuk Lembah Bunga Empat musim dan Taman Bambu di Gunung Tianzhu. Pengunjung dapat menikmati pengalaman yang mengasyikkan melalui rangkaian satu siri aktiviti yang bertemakan Bunga Tung di sepanjang laluan yang menghubungkan bahagian timur dan barat bagi kawasan yang indah itu. Pada hari pembukaan, acara itu dimulakan di tempat utama dan pengunjung telah disajikan dengan beberapa persembahan tradisional Cina.

Termasuk adalah persembahan seperti pembacaan puisi dan sajak Tang oleh kanak-kanak, satu pertunjukan kostum Cina Han, satu pertunjukan yang mengandungi beberapa Bunga Tung yang sangat cantik, dan satu pertandingan untuk mencari cef-cef rumah ladang terbaik di rantau itu. Aktiviti lain termasuk Pasar Belia Bunga Tung, Pameran Foto Bunga Tung, Pengalaman Kostum Cina Han, Jamuan Laman Bunga Tung, Bekas Minuman untuk Gundik Diraja, dan Beg-beg Bertuah Fotografi.
 
Sumber: Pusat Media Daerah Haicang
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=389951
 
   Kapsyen: Pokok-pokok tung sedang berbunga di Kawasan Pemandangan Gunung Tianzhu di Daerah Haicang.

   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=389959
 
   Kapsyen: Tempat acara itu

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.