PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Jun 23, 2021 -Rabu

 
  PEKERJA DAN MAJIKAN DI ASIA PASIFIK BERTEMBUNG DENGAN PENGALAMAN TEMPAT KERJA HIBRID YANG IDEAL - TINJAUAN UNISYS

Wednesday 21/04/2021

AsiaNet 89079

SINGAPURA, 21 April, 2021/Medianet International-AsiaNet/--
 
Kertas putih baharu: Pemimpin dan pekerja bersetuju bahawa kerja hibrid adalah lebih produktif, tetapi tidak sejajar dengan apa yang diperlukan untuk mencapainya

Data baharu mendedahkan bahawa 64% bagi organisasi Asia Pasifik merancang untuk mengubah model operasi mereka menjelang tahun 2022, dengan didorong oleh keinginan untuk meningkatkan pengalaman pekerja mereka, demikian menurut satu tinjauan baharu dari Unisys Corporation (https://www.unisys.com/) (NYSE: UIS). Walau bagaimanapun, pemimpin dan pekerja mempunyai pandangan yang berbeza mengenai teknologi dan dasar yang diperlukan untuk mencapai produktiviti yang lebih tinggi dan satu pengalaman pekerja yang ideal. Penemuan itu dimasukkan di dalam satu kertas putih IDC baharu, yang ditaja oleh Unisys, yang bertajuk “Pandangan Tempat Kerja Digital(TM): Mencari Kesamaan Digital dan Pengalaman untuk Menyokong Tenaga Kerja Hybrid.”

Penyelidikan yang ditaja oleh Unisys itu meninjau lebih daripada 1,100 responden, termasuk pemimpin perniagaan dan pekerja, merentasi 15 buah negara: Australia, Belgium, Brazil, Kanada, Chile, Colombia, Perancis, Jerman, Malaysia, Mexico, Belanda, New Zealand, Singapura, United Kingdom dan Amerika Syarikat, untuk meneliti cara bagaimana organisasi mengubah model operasi mereka untuk bertindak balas terhadap gangguan perniagaan. Ia mendapati bahawa untuk melakukan ini, pemimpin perniagaan memberi tumpuan kepada pengalaman pekerja untuk membentuk teknologi, prosedur dan dasar-dasar mereka. Walau bagaimanapun, sejajar dengan objektif bersama ini untuk menyediakan kesamaan pengalaman pekerja, terdapat beberapa jurang di antara apa yang pekerja mahukan, dan apa yang majikan mereka difikirkan yang mereka ingin untuk mencapainya. Hasilnya diperincikan di dalam Kertas Putih IDC itu (https://digitalworkplaceinsights.unisys.com/home/).

Kerja hibrid dan tempat kerja digital kini menjadi sebahagian daripada amalan harian

Tinjauan itu mendapati bahawa sebelum pandemik itu, 5.2% daripada tenaga kerja merentasi Australia, Malaysia, New Zealand dan Singapura bekerja secara jarak jauh - yang paling tinggi dari empat wilayah yang ditinjau. COVID-19 telah memaksa satu tindakan pantas untuk bekerja secara jarak jauh pada tahun 2020 dengan lebih satu pertiga (36%) tenaga kerja ini bekerja secara jarak jauh dari November 2020. Berdasarkan pengalaman ini, majoriti majikan (74%) dan pekerja (70%) bersetuju bahawa bekerja secara jarak  jauh adalah sama, atau lebih, produktif daripada bekerja di pejabat. Walaupun beberapa peranan akan kembali ke pejabat menjelang tahun 2022, pemimpin perniagaan menganggarkan 24% daripada tenaga kerja mereka akan bekerja secara jarak jauh - lebih dari tujuh kali lebih tinggi daripada sebelum pandemik itu.

Empat puluh peratus pekerja di Asia Pasifik lebih suka bekerja secara jarak jauh, lebih tinggi berbanding dari Amerika Utara (34%), Eropah (35%) dan Amerika Latin (39%). Di peringkat global, pilihan tertinggi adalah di kalangan generasi Milenium, yang lahir antara 1981-1996 (47%) berbanding dengan hanya 18% bagi Baby Boomers, satu istilah yang digunakan untuk menggambarkan seseorang yang dilahirkan antara tahun 1946-64.

“Peralihan ini kepada sebilangan besar pekerja yang bekerja secara jarak jauh, serta merentasi  satu hibrid pejabat, kemudahan lain dan di lapangan, menuntut kesamaan digital - di mana semua pekerja mempunyai akses yang selamat kepada sumber yang diperlukan untuk melakukan pekerjaan mereka, tanpa mengira peranti atau lokasi pilihan mereka. Walau bagaimanapun, organisasi yang paling berjaya adalah mereka yang menawarkan kesamaan pengalaman - ini memerlukan pemikiran di luar bidang teknologi dan mempertimbangkan struktur, dasar, prosedur dan budaya organisasi yang diperlukan untuk memastikan satu pengalaman pekerja yang sangat baik di mana orang ramai dapat terlibat secara efektif di antara satu sama lain, bekerjasama dan bekerja secara produktif dalam satu persekitaran kerja yang tangkas,” kata Leon Sayers Pengarah Penasihat di Unisys Asia Pasifik.

Putuskan hubungan dengan apa yang mendorong satu pengalaman pekerja yang positif dan kesamaan pengalaman

Tiga sebab utama yang diberikan oleh pemimpin perniagaan Asia Pasifik untuk mengubah model operasi mereka menjelang tahun 2022 adalah pengalaman pekerja yang lebih baik (71%), produktiviti pekerja (56%) dan keselamatan pekerja (56%). Walau bagaimanapun, tinjauan itu menunjukkan hubungan yang terputus di antara pemimpin dan pekerja Asia Pasifik tentang apa teknologi dan dasar yang dapat meningkatkan pengalaman bekerja secara jarak jauh:

- Ketika ditanya tentang apa teknologi yang akan menjadikan bekerja secara jarak jauh lebih produktif pemimpin mahu peranti kerjasama (35%), akses jarak jauh yang selamat (33%), memindahkan aplikasi ke awan (33%) dan infrastruktur atas meja maya (32%). Manakala pekerja mahu komputer riba yang dipertingkatkan (31%), penyelesaian sambungan (27%) dan pencetak atau pengimbas untuk kegunaan di rumah (26%).

- Pemimpin berkata bahawa cabaran terbesar untuk bekerja dari rumah adalah penyambungan yang tidak boleh dipercayai (51%) dan kesukaran untuk mengakses data atau sistem (48%). Walau bagaimanapun, majoriti pekerja berkata bahawa tidak ada cabaran (30%), walaupun satu dari lima menyatakan gangguan bukan kerja dan penyambungan yang tidak boleh dipercayai sebagai masalah.

- Ketika melihat kepada perubahan dasar yang dapat menyediakan pengalaman yang lebih baik bagi seseorang pekerja Pemimpin tertumpu kepada keselamatan pekerja yang menginginkan faedah komuter untuk mengurangkan risiko pendedahan ke dan dari tempat kerja (33%), prosedur untuk mengenal pasti pekerja yang mempunyai gejala (30%), dasar keselamatan tambahan untuk memasuki kemudahan (31%) dan kuarantin diri bagi pekerja yang terdedah kepada COVID-19 (29%). Manakala pekerja mahukan kerja jarak jauh yang lebih liberal dari dasar-dasar rumah (28%), pilihan cuti yang dikemas kini disebabkan oleh COVID-19 (25%) dan cara-cara untuk mengenal pasti jika pekerja mempunyai gejala COVID-19 (24%)

- Pemimpin dan pekerja bersetuju bahawa memastikan pekerja diiktiraf kerana pencapaian mereka adalah kriteria bukan gaji atau bukan faedah yang utama untuk membuat pengalaman pekerja yang ideal. Namun, mempunyai sebuah lokasi kerja dan jadual yang kondusif kepada kehidupan bekeluarga adalah lebih penting bagi pekerja berbanding pemimpin.

- Terdapat juga perbezaan generasi: untuk menjadi lebih produktif generasi Milenium mahu komputer riba yang dipertingkatkan sementara Baby Boomers mahu penyambungan yang lebih baik. Teknologi yang digunakan di tempat kerja adalah dua kali ganda lebih mungkin untuk membuat generasi Milenium merasa positif terhadap kerja mereka atau bangga untuk bekerja bagi majikan mereka (65% di seluruh dunia) berbanding Baby Boomers (34%). Ia juga adalah penting bagi hampir separuh daripada Generasi X (49%), yang lahir antara tahun 1965-1980.

- Empat puluh tujuh peratus bagi pekerja di Asia Pasifik, dan hampir separuh daripada responden di seluruh dunia (49%), berkata bahawa sokongan teknologi yang mereka terima membuat mereka merasa gembira dengan pekerjaan mereka atau bangga untuk bekerja bagi majikan mereka. Tetapi sekali lagi, ia adalah dua kali ganda lebih penting bagi generasi Milenium (66% di seluruh dunia) berbanding Baby Boomers (32%). Dan adalah penting bagi separuh (50%) bagi Generasi X.

“Untuk mewujudkan satu pengalaman pekerja yang hebat, majikan perlu memahami apa jenis teknologi, proses dan dasar yang diperlukan oleh pekerja mereka untuk melakukan pekerjaan mereka dengan berkesan. Ini memerlukan perbualan dua hala dengan pasukan mereka dan kesediaan untuk mengubah prosedur yang sedia ada. Peranti yang betul dan sambungan yang mencukupi adalah asas bagi pekerja jarak jauh untuk mewujudkan kesamaan digital. Walau bagaimanapun, kesamaan pengalaman didorong oleh perkara seperti akses yang sama rata kepada sokongan IT serta pengiktirafan pekerja untuk pencapaian mereka tanpa mengira di mana atau ketika mereka bekerja - mereka tidak mahu ditinggalkan dalam satu vakum. Mereka juga ingin memanfaatkan fleksibiliti bagi persekitaran kerja hibrid untuk mencapai keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik. Tetapi mereka tidak mahu dibebani dengan kos tambahan untuk bekerja dari rumah. Elemen-elemen ini membantu mewujudkan kesamaan pengalaman pekerja dan harus diperhitungkan ke dalam satu pendekatan pengurusan perubahan organisasi secara keseluruhan untuk berjaya pindah kepada satu persekitaran kerja hibrid,” jelas Encik Sayers.

“Di samping itu, sementara organisasi perlu menyokong keluasan generasi yang mereka gunakan sekarang, generasi Milenium kini berusia 25-40 tahun, yang menyumbang bagi sebahagian besar daripada tenaga kerja, dan peranan kepimpinan, oleh itu pilihan mereka tentang apa yang membuat pengalaman pekerja yang sangat baik harus diberikan pertimbangan dalam satu strategi tempat kerja digital. Ini termasuk kualiti peranti yang mereka gunakan, sokongan IT yang dapat mereka akses dan kebolehan untuk bekerja dari rumah,” kata beliau.

Maklumat mengenai Unisys
 
Unisys adalah sebuah syarikat perkhidmatan IT global yang menyampaikan hasil yang berjaya bagi perniagaan dan kerajaan yang paling mendesak. Penawaran Unisys termasuk perkhidmatan tempat kerja digital, perkhidmatan awan dan infrastruktur dan persekitaran operasi perisian bagi pengkomputeran perusahaan yang berintensiti tinggi. Unisys menggabungkan keselamatan ke dalam semua penyelesaian mereka. Untuk maklumat lanjut mengenai cara bagaimana Unisys menyampaikan kepada pelanggan mereka merentasi kerajaan, perkhidmatan kewangan dan pasaran komersial, sila layari www.unisys.com.au. Ikuti Unisys di Twitter (https://twitter.com/UnisysAPAC) dan LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/unisys).
 
SUMBER: Unisys
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.