PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Jun 23, 2021 -Rabu

 
  KONGRES RIADAH SEDUNIA KE-16: JADIKAN INDUSTRI RIADAH MELANGKAH LEBIH JAUH

Wednesday 21/04/2021

AsiaNet 89095

 Table

Satu pemandangan bagi Majlis Perasmian Kongres Riadah Sedunia Beijing Pinggu​


BEIJING, 21 April, 2021 /Xinhua-AsiaNet/--

Dari 16 hingga 18 April, 2021, waktu Beijing, Kongres Riadah Sedunia ke-16 dengan bertemakan “Riadah Menjadikan Kehidupan Lebih Baik” telah berakhir di Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Tasik Jinhai di Daerah Pinggu, Beijing. Melalui gabungan kaedah dalam talian dan luar talian, konsep China dan asing berhubung riadah telah ditukarkan dan pelbagai bentuk perniagaan riadah telah dipaparkan untuk mendorong industri riadah melangkah lebih jauh.
 
Menurut Pejabat Jawatankuasa Eksekutif bagi Kongres Riadah Sedunia Beijing Pinggu 2020, kongres tersebut terdiri daripada upacara pembukaan, satu forum utama, 14 sub-forum selari, Eksposisi Industri Riadah Antarabangsa China (Beijing), upacara penganugerahan, sembilan aktiviti riadah dan upacara penutupan, yang menarik lebih 110,000 orang pengunjung ke Pinggu. Lebih daripada 80,000 orang telah mengambil bahagian di dalam kongres itu melalui mod “dalam talian + luar talian”.

Menyebarkan konsep riadah, kongres itu telah mencapai keputusan yang berhasil.

Dalam forum utama bagi kongres itu, Pengarah Eksekutif UNWTO Zhu Shanzhong, Ketua Pegawai Operasi Cristina Ortega dari Pertubuhan Riadah Sedunia, Pengarah Ou Xiaoli dari Jabatan Hal Ehwal Sosial, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Nasional, dan Bekas Pengarah Shan Jixiang dari Muzium Istana adalah di antara pakar dan cendekiawan yang telah memberikan ucapan mengenai tema “Riadah Menjadikan Kehidupan Lebih Baik” dan mencadangkan penjelasan yang mendalam bagi trend perkembangan semasa bagi industri riadah dan gaya hidup riadah. 14 sub-forum selari itu memberi tumpuan kepada cara bagaimana riadah berkait rapat dengan kehidupan orang ramai. Seramai 162 orang pakar dan cendekiawan telah menghadiri kongres tersebut secara dalam talian dan luar talian untuk berkongsi pandangan akademik dan mengeluarkan hasil akademik. Kongres itu telah menerima 342 kertas kerja dari pakar-pakar China dan asing dan 332 abstrak dalam bahasa Cina dan asing. Kesemua kertas kerja dan video mengenai kongres itu tersedia dalam talian untuk menyebarkan dan mempromosikan konsep riadah.

Dengan aktiviti yang diketengahkan mendapat perhatian meluas, Pinggu bersinar dengan daya tarikan bagi riadah.

Kegiatan riadah yang diketengahkan seperti Cabaran Permainan Minda Antarabangsa China, Forum Budaya Pic Antarabangsa Beijing dan Kaligrafi Taman Pic telah diadakan semasa kongres itu untuk menarik penyertaan daripada masyarakat umum. Khususnya, aktiviti seperti Pameran Budaya Rakyat Pentas Utama Bunga Pic dan Kaligrafi Taman Pic menggabungkan budaya Cina tradisional dan beberapa budaya Barat dengan ciri-ciri yang unik, menunjukkan bahawa Beijing mempunyai satu asas kebudayaan yang mendalam dan Pinggu menawarkan daya tarikan riadah yang unik.

Chen Dong, ketua pengarah bagi Biro Kebudayaan dan Pelancongan Perbandaran Beijing, berkata dalam ucapan beliau pada upacara penutupan itu bahawa kongres itu telah memperluaskan “lingkungan kawan” di Beijing dan bahkan di China pada umumnya, dan komunikasi itu melampaui halangan masa dan ruang menunjukkan tenaga bagi industri riadah China dan suasana Beijing sebagai sebuah bandar raya yang mesra dan boleh didiami. Kami berharap dapat mengalu-alukan lebih ramai rakan-rakan antarabangsa untuk mengunjungi Beijing dan bagi menikmati keindahan riadah di Pinggu.

Sumber: Pejabat Jawatankuasa Eksekutif bagi Kongres Riadah Sedunia Beijing Pinggu 2020

Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=389422
 
   Kapsyen: Satu pemandangan bagi Majlis Perasmian Kongres Riadah Sedunia Beijing Pinggu
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=389431
 
   Kapsyen: Pameran Budaya Rakyat Pentas Utama Bunga Pic diadakan semasa kongres itu berlangsung.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.