PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Mac 02, 2021 -Selasa

 
  ​YAMAHA MELANCARKAN PROJEK DEMONSTRASI BAGI LAWATAN PEMANDANGAN DALAM TALIAN DI JEPUN

Wednesday 17/02/2021

AsiaNet 88012

HAMAMATSU, Jepun, 17 Feb., 2021 /Kyodo JBN-AsiaNet/ --
 
- Aplikasi Panduan Audio Pelbagai Bahasa Juga Diuji untuk Kesesuaian oleh Bakal-bakal Pelancong ke Kemudahan di Jepun -
 
Yamaha Corporation telah membangunkan program “Jelajah Video” dan “Jelajah Jarak Jauh” dalam talian, yang mana kedua-duanya membolehkan orang ramai untuk menikmati pemandangan ke tempat-tempat menarik di Jepun secara jarak jauh dan selamat dari rumah mereka. Syarikat itu telah mengadakan satu projek demonstrasi untuk lawatan dalam talian pada Februari. Tambahan pula, demonstrasi bagi aplikasi “Panduan Audio/Panduan Penjelasan” baharu itu (*), yang boleh digunakan secara selamat untuk mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 di muzium dan di tempat lain, akan juga dilakukan sebagai persiapan untuk penyambungan semula perjalanan pelancong dari negara luar ke Jepun.
 
Projek demonstrasi itu dijalankan sebagai sebahagian daripada projek untuk memperkukuhkan keuntungan bagi seni dan budaya pada penghantaran dari Agensi Hal Ehwal Kebudayaan, berkaitan dengan Projek Strategik agensi itu untuk Mewujudkan Budaya dan Seni bagi tahun fiskal 2020.
 
Butiran bagi projek agensi itu boleh didapati di laman web khas mereka:
https://bunka-syueki.jp/
 
Nota:
(*) Demonstrasi bagi aplikasi “Panduan Audio/Panduan Penjelasan” dijalankan bersama dengan mereka yang menetap di Jepun. Selepas demonstrasi itu, Yamaha akan mempertimbangkan untuk menjadikan aplikasi tersebut boleh digunakan di kemudahan lain termasuk di luar Jepun.
 
Imej 1:
https://kyodonewsprwire.jp/prwfile/release/
M100577/202102090790/_prw_PI1fl_sc4Zm46k.png

 
 
Gambaran Keseluruhan
1. “Jelajah Video/Jelajah Jarak Jauh” untuk dinikmati oleh sesiapa sahaja dari rumah
Yamaha menawarkan dua jenis jelajah yang boleh dilakukan untuk melawat ke tempat-tempat menarik dari rumah tanpa perlu keluar. “Jelajah Video” memungkinkan untuk menikmati lawatan ke pelbagai lokasi dalam video dengan sari kata berbilang bahasa dan beberapa fungsi interaktif. “Jelajah Jarak Jauh” membolehkan orang ramai untuk menikmati perjalanan di Jepun melalui video tepat masa. Tambahan pula, peserta boleh menghantar tepukan dan sorakan ke tempat-tempat yang dikunjungi dan/atau mengirim petua kepada mereka hanya dengan mengetuk butang pada telefon pintar mereka sambil menikmati “Jelajah Jarak Jauh.” Fungsi ini dikuasakan oleh teknologi asal Yamaha “Remote Cheerer.” Seseorang boleh mengambil bahagian di dalam kedua-dua jenis lawatan itu melalui aplikasi “PANDUAN OMOTENASHI.”
 
Contoh bagi “Jelajah Video” dan “Jelajah Jarak Jauh” (untuk tujuan ilustrasi sahaja):
https://kyodonewsprwire.jp/prwfile/release/
M100577/202102090790/_prw_PI2fl_qxOaiAC2.png

 

2. “Panduan Audio/Panduan Penjelasan” pelbagai bahasa untuk digunakan di titik tempat
Yamaha akan juga menjalankan demonstrasi (*) bagi “Panduan Audio/Panduan Penjelasan” baharu mereka, yang boleh digunakan dengan selamat untuk mengelakkan daripada risiko jangkitan COVID-19 di muzium dan di tempat lain. Menyediakan panduan audio melalui telefon pintar pelawat membantu mengurangkan hubungan fizikal, yang boleh disebabkan oleh perkongsian peranti khusus yang disewa, dan juga hubungan rapat di antara pengunjung yang sebaliknya mungkin dapat dibuat sekiranya panduan itu memberikan mereka penjelasan vokal berhampiran. Fungsi ini boleh digunakan dengan melancarkan aplikasi “PANDUAN OMOTENASHI” di setiap kemudahan.
 
(*) Sila rujuk kepada nota sebelum ini.
 
Imej 2:
https://kyodonewsprwire.jp/prwfile/release/
M100577/202102090790/_prw_PI3fl_gjG6SN48.png

 
 
Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web berikut:
 
PANDUAN OMOTENASHI dikuasakan oleh SoundUD:
http://omotenashiguide.jp/en/
 
Remote Cheerer dikuasakan oleh SoundUD:
https://soundud.org/en/serviceinfo/remote-cheering
-system-remote-cheerer-powered-by-soundud-beta/

 
 
Laman web khas projek demonstrasi itu: https://bunka-syueki.jp/
 
 
Sumber: Yamaha Corporation

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.