PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Mac 02, 2021 -Selasa

 
  PELABUHAN PERDAGANGAN BEBAS HAINAN MENJADI SATU DESTINASI MENARIK UNTUK PEMBUKAAN DAN KERJASAMA DI DALAM PENDIDIKAN ANTARABANGSA

Tuesday 02/02/2021

AsiaNet 87841

Table

Sekolah Pendidikan Maple Leaf Hainan


HAIKOU, China, 2 Feb, 2021 /Xinhua-AsiaNet/--

“Saya terkejut dengan kecekapan penandatanganan perjanjian, pemilihan tapak dan pembinaan. Ia mengambil masa hanya 2 tahun untuk membina sebuah kampus baharu seluas 145 mu (kira-kira 96,666.7 meter persegi),” kata Jo Evans. Beliau mengingati kembali penubuhan Harrow School Haikou dan menunjukkan rasa hormat.
 
Kerajaan China telah mengambil keputusan untuk membina pelabuhan perdagangan bebas Hainan menjadi satu  penanda aras bagi inovasi pendidikan pada tahun 2019.

Jo Evans sebelum ini bekerja sebagai seorang eksekutif di sekolah antarabangsa yang berprestij di Beijing dan Shanghai. Setahun yang lalu, beliau menerima satu tawaran dari Harrow International School Haikou yang mengajak beliau berkhidmat sebagai naib pengetua. Kerana ingin tahu mengenai Hainan, beliau dengan pantas menerimanya. Memandangkan pelbagai dasar telah dikeluarkan secara berturut-turut, Jo Evans merasakan bahawa adalah lebih mudah bagi orang asing untuk bekerja dan tinggal di Hainan. Beliau sibuk tetapi gembira.

Menurut Jabatan Pendidikan bagi Wilayah Hainan, dengan pembukaan di dalam pendidikan antarabangsa, 36 buah kolej terkenal, seperti Fachhochschule Bielefeld University of Applied Sciences, Coventry University dan University of Alberta, telah mengadakan kerjasama untuk mendirikan kampus di Hainan. Mereka terutamanya menetap di dalam karier Zon Perintis Inovasi Pendidikan Antarabangsa Li'an di Lingshui dan Yazhou Bay Sci-Tech City di Sanya.

“Dengan sebilangan besar sumber pendidikan berkualiti tinggi, Sanya akan mengambil dengan tangan terbuka bakat-bakat utama di dalam bidang yang berkaitan,” kata Tong Liyan, Timbalan Setiausaha Parti Sepenuh Masa bagi Pentadbiran Yazhou Bay Sci-Tech City.

Sepanjang dua tahun yang lalu, sebanyak 400 projek pendidikan sedang dalam pembinaan di Hainan, dengan jumlah pelaburan kira-kira 4600 juta dolar AS. Terjejas oleh COVID-19, sejak akhir tahun lalu, beberapa ibu bapa yang merancang untuk menghantar anak mereka ke luar negara untuk belajar telah mengalihkan pandangan mereka kembali kepada dasar-dasar belajar di luar negara China dan maklumat pekerjaan di Hainan.

“Pembangunan bagi Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan akan menarik lebih banyak pelajar cemerlang ke sekolah-sekolah antarabangsa di sini,” kata Jo Evans, yang juga membawa anak lelaki dan perempuan beliau ke Haikou. “Mereka dengan cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu itu. Langit biru, awan putih dan rasa tropika sangat menarik sehingga mereka boleh pergi ke pantai untuk mengumpulkan kerang selepas waktu sekolah. Mereka telah jatuh cinta dengan Haikou sama seperti saya.”
 
Sumber: Jabatan Pendidikan bagi Wilayah Hainan
 
Pautan Lampiran Imej:
 
Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=383221

Kapsyen: Sekolah Pendidikan Maple Leaf Hainan

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.