PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 19, 2021 -Selasa

 
  FUQING MERAIKAN PENCAPAIAN HEBAT SELAMA 30 TAHUN

Tuesday 29/12/2020

AsiaNet 87423

Table
Fuqing meraikan pencapaian hebat selama 30 tahun


FUQING, China, 29 Dis., 2020 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 26 Disember, 1990, Fuqing, yang sebelum ini merupakan sebuah daerah, telah diluluskan sebagai sebuah bandar raya peringkat daerah bagi Fuzhou oleh Majlis Negeri itu. Sejak itu Fuqing telah memasuki satu era sejarah yang baharu, dengan memulakan satu perjalanan pembangunan yang gemilang.

Kini menduduki tempat ke-15 di antara 100 daerah teratas di negara itu dan yang kedua di wilayah Fujian, Fuqing telah membangun menjadi sebuah bandar raya perindustrian yang mantap dari sebuah daerah pertanian yang besar, dengan KDNK wilayah meningkat sebanyak kira-kira 95 kali ganda sepanjang tiga dekad yang lalu. Meneruskan satu momentum pembangunan yang kukuh pada tahun ini, bandar raya itu telah menduduki tempat pertama di dalam bandar raya Fuzhou dalam penilaian “pembangunan lonjakan yang didorong oleh projek” dan daya tarikan pelaburan.

Tiga puluh tahun yang lalu, tidak terdapat sebarang lebuh raya atau landasan kereta api, dan bandar raya itu mempunyai satu daripada rangkaian jalan raya yang paling kurang sesak di bandar raya itu. Hari ini, pelabuhan Jiangyin menghubungkan bandar raya itu dengan seluruh dunia, lebuh raya dan landasan kereta api menyediakan akses yang pantas ke dalam dan ke luar bandar raya itu, dan kepadatan bagi rangkaian jalan raya adalah yang paling tinggi di bandar raya Fuzhou. Ia juga ditetapkan sebagai sebuah Bandar raya Beradab Nasional dan sebuah Bandar raya yang Sesuai Didiami di China pada tahun 2020.

Tiga puluh tahun yang lalu, Fuqing hanya mempunyai sebuah ambulans. Hari ini, penduduk tempatan dapat menikmati perkhidmatan perubatan yang berkualiti tinggi berdekatan kediaman mereka, ketika bandar raya itu telah mula membina hospital Kelas A, Gred III mereka yang pertama dan Hospital Bandar raya Fuqing telah menjadi sebuah hospital yang bergabung dengan Universiti Perubatan Fujian. Bandar raya itu banyak melabur di dalam pendidikan, perkhidmatan penjagaan umur tua, dan kemudahan kebudayaan, termasuk sebuah stadium, sebuah pusat kebudayaan dan seni, dan sebuah muzium, yang membawa manfaat yang lebih besar kepada penduduk tempatan.

Apa yang telah dicapai oleh Fuqing hanya merupakan permulaan bagi sebuah masa depan yang lebih makmur, dan akan terus maju dengan pencapaian baharu.
 
SUMBER: Pusat Media Pertumpuan Fuqing
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=381198
 
   Kapsyen: Fuqing meraikan pencapaian hebat selama 30 tahun 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.