PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 19, 2021 -Selasa

 
  DOKUMENTARI CHINA: MENCARI ASAL USUL PERADABAN ORANG CHINA

Tuesday 22/12/2020

AsiaNet 87355

 Table

“Tempoh Musim Bunga dan Musim Luruh” di dalam Episod 1 CHINA, Confucius sedang mengajar upacara ritual kepada pengikut beliau.


CHANGSHA, China, 22 Dis., 2020 /Xinhua-AsiaNet/--

Menjejaki sungai yang panjang bagi sejarah yang menjangkau lima ribu tahun, apakah kuasa, untuk menyatukan bersama kesemua kumpulan etnik di bumi China itu dan berdiri sebagai satu? Di dalam evolusi sejarah itu, sebuah China yang cukup besar yang mengalami perubahan dinasti yang dikemukakan kepada kita, sedangkan di manakah “Budaya China” yang abstrak dan tidak dapat dilihat? Seseorang mungkin akan menemui jawapan itu di dalam dokumentari CHINA yang dihasilkan oleh pasukan peringkat atasan itu dengan usaha selama lima tahun.

Dokumentari CHINA (Musim 1) yang sangat popular itu di Mango TV dan Hunan TV menceritakan mengenai kisah-kisah dari dinasti pra-Qin sehingga kepada dinasti Tang dalam susunan kronologi, termasuk pembentukan awal bagi pemikiran oleh ahli falsafah terkenal di dalam dinasti pra-Qin, penyatuan oleh enam buah kerajaan dan pembentukan perlembagaan awal negara semasa dinasti Qin, pengembangan perhubungan bagi pertumpuan di antara kumpulan etnik dan budaya Tang yang mempunyai ciri-ciri dalam mencari persetujuan dan pada masa yang sama tidak meneruskan perbezaan dan inklusif. Tembok kota dan parit pertahanan pada musim bunga dan musim luruh, istana-istana di dalam dinasti Qin, lukisan fresko di Dunhuang dan skrin lipat di dalam dinasti Tang yang penuh makmur, setiap bingkai boleh dipuji sebagai sebuah hasil fotografi mereka yang tersendiri. Dengan menambahkan muzik yang hebat dan monolog yang mengasyikkan, peradaban China itu yang berusia lima ribu tahun diperkenalkan kepada penonton.

Ketua bagi pengarah Li Dongkun dan ketua penulis iklan Deng Jianyong bagi dokumentari ini juga merupakan pelakon bagi dokumentari Koridor Hexi (Gansu) yang mendapat pujian itu,  dan ketua bagi pengarah bersamanya Zhou Yan juga merupakan pengarah eksekutif bagi The Rise of the Great Powers. Pengarah visual dan pengarah fotografi Luo Pan adalah penerima anugerah bagi “Hadiah Golden Cup”, anugerah sinematografi terbaik; beliau juga merupakan ahli ketiga dari China yang menyertai Persatuan Sinematografi Amerika. Muzik latar di dalam dokumentari ini adalah oleh ahli muzik Jepun Shigeru Umebayashi, yang juga merupakan ahli muzik tetap bagi pengarah Wang Jiawei dan juga ahli muzik bagi filem-filem terkenal seperti In the Mood for Love, 2046, House of Flying Daggers, Curse of the Golden Flower dan Fearless.
 
Sumber: Mango TV
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=380886
 
   Kapsyen: “Tempoh Musim Bunga dan Musim Luruh” di dalam Episod 1 CHINA, Confucius sedang mengajar upacara ritual kepada pengikut beliau.

   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=380888
 
   Kapsyen:  “Zaman Keemasan” di dalam Episod 12 CHINA, muzik dan tarian Imperial dalam dinasti Tang

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2021 MREM . All rights reserved.