PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

November 26, 2020 -Khamis

 
  BERSAMA-SAMA DENGAN SELURUH DUNIA, BERBINCANGLAH DENGAN MASA DEPAN: NANSHA DARI GUANGZHOU MENEROKA HORIZON BAHARU BAGI INOVASI TEKNOLOGI SAINS

Thursday 19/11/2020

AsiaNet 86727

NANSHA, China, 19 Nov., 2020 / Xinhua-AsiaNet/--

“Kami mengatasi kesukaran dan bertemu seperti yang dijadualkan, membawa elit saintifik dan teknologi global ke Nansha sekali lagi,” kata Dong Ke, Datuk Bandar bagi Daerah Nansha di Guangzhou, di East Tech West 2020 yang diadakan di Nansha pada 17 November.
 
Dalam “era pasca wabak” itu, bagaimana untuk merebut peluang pada masa itu, hadapi kesukaran dan menggalakkan pemulihan ekonomi dunia melalui inovasi teknologi? East Tech West memberikan satu jawapan kepada persoalan itu.

Menurut Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa Daerah Nansha, East Tech West pada tahun ini telah menarik tetamu yang berpengaruh termasuk Ginni Rometty, Pengerusi Eksekutif IBM, Chen Xiaodong, Naib Presiden, Alibaba dan Ketua Pegawai Eksekutif, InTime, dan Dr. Chiang Chun Yuan, Pengasas dan Pengerusi, Jawatankuasa Teknologi, FINDA, dll. Mereka berkongsi pandangan yang melihat ke hadapan dan terkemuka mengenai topik seperti “Tinjauan Pelaburan Global”, “Strategi Pemulihan Pasca Pandemik China”, “Pembangunan Lestari bagi Ekonomi Digital”, “Industri Kesejahteraan Pasca Pandemik”, dll.

Menurut Dr. Chiang Chun Yuan, adalah satu masalah biasa bagi masyarakat antarabangsa untuk mengetahui cara bagaimana untuk menerapkan sains dan teknologi bagi menjadikan kehidupan masyarakat lebih mudah dan bermanfaat untuk pembangunan ekonomi. Dalam konteks ini, gabungan teknologi digital dengan perubatan tradisional Cina adalah sangat diharapkan.

Transformasi digital tidak hanya memberikan satu kesan jangka panjang kepada industri kehidupan dan kesihatan, tetapi juga mempengaruhi model pemikiran bagi pelbagai industri dan bidang. Mu Chen, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama, BigONE Lab, berkata bahawa BigONE Lab menerapkan satu generasi baharu bagi sistem data, perundingan, dan penyelidikan, bersama dengan produk penyelidikan digital untuk menganalisis penggunaan, hiburan, pendidikan, dan perkhidmatan tempatan, dll. Dengan data objektif yang besar, ia menunjukkan bahawa ekonomi China mempunyai daya tahan yang mantap dan potensi pembangunan yang besar dalam menghadapi wabak tersebut.

“Kelenturan China bagi pembangunan ekonomi membolehkan banyak masalah untuk diselesaikan di sini,” kata CG Lai, Ketua Pegawai Eksekutif, BNP Paribas China.

Berdasarkan itu, negara itu telah dengan pantas menyesuaikan dasar-dasar di bawah wabak itu, mengoptimumkan persekitaran perniagaan dan menggalakkan pemulihan ekonomi, dengan menjadi sebuah “tempat yang selamat” bagi pelaburan rentas sempadan bagi banyak syarikat.

Zon Perdagangan Bebas Perintis (Guangdong) China, sebagai sebuah pelopor di dalam putaran reformasi dan pembukaan baharu China, sedang menjadi “satu daripada pilihan pertama” bagi modal asing untuk masuk ke pasaran China.

Dong Ke berkata di East Tech West: “Nansha telah diluluskan sebagai sebuah zon ikatan komprehensif nasional dan satu daripada zon demonstrasi untuk penggalakan kreatif bagi perdagangan import, mendorong kami untuk membina sebuah tanah tinggi baharu untuk membuka dan menyediakan peluang kepada orang ramai di dalam negeri dan luar negara untuk melabur dan memulakan perniagaan di sini.”

Industri berteknologi tinggi sedang berkembang dengan pesat di Nansha, dengan jumlah perusahaan yang berkaitan terus meningkat. Menurut Dong Ke, setakat ini, Nansha telah mengumpulkan lebih daripada 230 syarikat kecerdasan buatan, lebih 200 syarikat kehidupan dan kesihatan, dan 187 projek pelaburan dari syarikat-syarikat Fortune Global 500.

Pada masa ini manusia sedang menjalani perubahan besar yang tidak dilihat dalam tempoh satu abad. Pertukaran dan kerjasama saintifik dan teknologi sangat menyokong pemulihan ekonomi global. Dong Ke berkata lebih ramai orang dialu-alukan untuk berkongsi idea dan kebijaksanaan di East Tech West, bersama-sama membincangkan model baharu bagi kerjasama inovasi saintifik dan teknologi antarabangsa, dan menyumbangkan pemikiran baharu bagi pembangunan ekonomi global.
 
Sumber: Jawatankuasa Publisiti bagi Jawatankuasa Daerah Nansha

--BERNAMA

 

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.