PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 23, 2020 -Jumaat

 
  UNTUK BERMULA PADA 11 OKTOBER POCKY DIPERAKUI OLEH GUINNESS WORLD RECORDS™ SEBAGAI JENAMA BISKUT BERSALUT COKLAT PALING LARIS DI DUNIA (*)

Thursday 15/10/2020Table

Pakej Istimewa dengan logo pemegang rekod GUINNESS WORLD RECORDS dari Seluruh Dunia (Grafik: Business Wire)


Membawa Senyuman kepada Dunia Semasa Kempen Global “hari Pocky” Tahunan Kelima yang Bermula pada 11 Oktober

OSAKA, Jepun, 15 Okt (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Pocky kini telah diperakui oleh GUINNESS WORLD RECORDS sebagai jenama* biskut bersalut coklat paling laris di dunia.

Disukai oleh tidak terkira banyaknya pelanggan sejak ia dilancarkan pada tahun 1966, Pocky adalah satu daripada produk yang paling lama dijual oleh Ezaki Glico (Glico). Sejak tahun 2016, Glico telah memperkukuhkan usaha pengurusan jenama mereka bagi jenama Pocky di seluruh dunia dengan menerapkan taktik pemasaran berasaskan kepada pemahaman pengguna yang lebih baik di dalam pelbagai pasaran di seluruh dunia dan meningkatkan ketepatan bagi pengiklanan mereka.

Terutamanya, Glico telah merayakan hari Pocky pada 11 November sebagai sebahagian daripada satu kempen global tahunan di bawah mesej jenama global “Berkongsi kebahagiaan!” Pocky untuk mendorong aktiviti jenama di seluruh dunia. Sebagai sebahagian daripada tahun kelima bagi kempen hari Pocky Global, Glico akan melancarkan “Say Pocky! Cheer Street View” – satu kempen global yang bertujuan untuk mengembalikan senyuman ke bandar raya dan pekan yang hilang daya tenaga mereka disebabkan oleh kesan COVID-19. Acara ini bermula serentak pada 11 Oktober merentasi 11 buah negara: Jepun, Amerika Syarikat, Kanada, Tanah Besar China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Thailand, Malaysia, Filipina, dan Indonesia. Glico akan juga melancarkan satu pakej Pocky edisi khas yang mengandungi logo pemegang rekod GUINNESS WORLD RECORDS.

Oleh kerana ramai orang di dunia digalakkan untuk menahan diri daripada berkumpul dengan orang lain bagi memastikan penjarakan sosial di tengah-tengah pandemik global COVID-19, Glico berhasrat untuk memberi satu peluang kepada orang ramai untuk merasa bersambung dengan orang yang mereka sayangi dengan melihat senyuman masing-masing dan dengan itu menyempitkan jarak emosi mereka walaupun secara fizikal mereka masih berjauhan melalui kempen “Say Pocky! Cheer Street View ”.

(*) Jenama biskut bersalut coklat terbesar - RSP runcit, semasa (Anggaran penjualan $589,900,000 pada tahun 2019 berdasarkan kepada data penyelidikan pasaran antarabangsa)
(*) Biskut bersalut krim termasuk di dalam klasifikasi data berdasarkan kepada penyelidikan pasaran antarabangsa.
 
- Butiran mengenai pengesahan Pocky oleh GUINNESS WORLD RECORDS
Tajuk: Jenama biskut bersalut coklat terbesar - RSP runcit, semasa
Tahun ketika rekod telah dicapai: 2019
Jualan global: $589.9 juta (menurut data daripada penyelidikan pasaran antarabangsa)
Tarikh pensijilan: 22 Jun, 2020
Organisasi memperakui: GUINNESS WORLD RECORDS
 
- “Berkongsi kebahagiaan!" sebagai mesej jenama global Pocky
Glico menggunakan “Berkongsi kebahagiaan!” sebagai mesej jenama global Pocky. Di bawah pesanan ini, pengeluar perniagaan konfeksi itu telah berusaha untuk meningkatkan pengenalan nama Pocky di kebanyakan pasaran di seluruh dunia dan mengadakan pelbagai kempen pemasaran untuk memperdalamkan komunikasi mereka dengan pengguna pada jenama tersebut. Seterusnya, Glico telah mengadakan kempen “hari Pocky”, yang ia anggap sebagai satu kempen global utama pada jenama tersebut, setiap tahun sejak tahun 2016 untuk membantu pelanggan mereka berkongsi kebahagiaan dengan orang yang mereka sayangi.
 
Tahun ini, disebabkan oleh wabak COVID-19 itu, orang ramai di seluruh dunia terpaksa menjarakkan diri di antara satu sama lain. Dengan sekatan untuk pergi ke luar dan melancong, banyak bandar raya dan tempat tinggal boleh dikatakan menjadi lengang.

Ketika masyarakat bergabung dalam pelbagai inisiatif mereka untuk mengatasi krisis ini, kami di Pocky percaya bahawa pesanan kami yang sudah lama wujud “Berkongsi kebahagiaan!” dan “senyum” sebagai nilai yang berpengalaman harus disampaikan kepada orang ramai, lebih-lebih lagi sekarang; satu mesej yang mengatakan “jika anda boleh tersenyum, anda dapat mengembalikan kebahagiaan ke dalam kehidupan seharian anda berulang kali.”

- Kempen hari Pocky pada tahun ini akan diadakan di bawah tajuk, “Say Pocky! Cheer Street View”
Sebagai sebahagian daripada hari Pocky pada tahun ini, tahun kelima bagi kempen itu, Glico akan melancarkan secara serentak hari Pocky di bawah nama “Say Pocky! Cheer Street View” bertujuan untuk mengembalikan senyuman ke bandar raya dan pekan yang hilang daya tenaga mereka disebabkan oleh kesan COVID-19. Acara ini bermula pada 11 Oktober di 11 lokasi: Jepun, Amerika Syarikat, Kanada, Tanah Besar China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Thailand, Malaysia, Filipina, dan Indonesia.
 
Pandemik semasa itu mungkin telah melenyapkan wajah-wajah yang tersenyum dari pekan dan bandar raya kita, tetapi kita sedang melaksanakan satu kempen untuk mengembalikan senyuman itu. Ambil sekeping gambar sambil mengucapkan kata-kata ajaib “Say Pocky!”, dan muat naik foto itu ke Google Street View di laman web kempen kami. Dengan mengisi peta kami dengan senyuman secara maya, adalah menjadi harapan kami bahawa kami dapat saling menyokong dan menghiburkan di antara satu sama lain sehingga tiba masanya apabila kita semua dapat bertemu dengan orang yang kita sayangi secara nyata.

Kami akan juga menganjurkan “Senyuman Berganti-ganti”, satu acara yang bertujuan untuk membolehkan rakan dan keluarga menyampaikan catatan mereka dalam satu gaya berganti-ganti selain menyiarkan senyuman mereka secara individu. Pasukan yang melakukan senyuman berganti-ganti yang paling lama di beberapa lokasi akan diperkenalkan sebagai sebahagian daripada satu tayangan slaid pada Dotonbori Glico Sign yang akan muncul di laman web kempen itu pada 11 November.

Kempen “Say Pocky! Cheer Street View” bertujuan untuk membawa satu senyuman dan sedikit kebahagiaan kepada semua orang dengan berlatar-belakangkan keletihan dan tekanan yang dicetuskan oleh kebimbangan harian dalam suasana menahan diri ketika ini.

Nama: Say Pocky! Cheer Street View
Tempoh: 11 Oktober hingga 30 November, 2020
Kawasan: Jepun, Amerika Syarikat, Kanada, Tanah Besar China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Thailand, Malaysia, Filipina, dan Indonesia
URL: https://pocky-day2020.glico.com/
 
- Ambil gambar diri anda sambil mengucapkan kata-kata ajaib “Pocky!” dan muat naik ke Google Street View!
Mengucapkan ungkapan penarik “Pocky!” ketika mengambil gambar membolehkan tercetusnya satu senyuman yang indah. Isi bandar kegemaran anda dengan senyuman dengan menyiarkan gambar Pocky anda sendiri!-gambar senyuman ke Google Street View di laman web kempen kami, dan berkongsinya dengan orang yang anda sayangi.
 
Prosedur:
1. Ambil gambar diri anda tersenyum di laman web kempen itu sambil berkata “Pocky.”
2. Letakkan satu imej “Pin Senyuman” ke tempat kegemaran anda yang dipilih dari 59 kawasan yang ditentukan di Google Street View/Google Maps.
3. Muat turun “Pin Senyuman” yang Dihasilkan dan kongsinya di SNS.
4. Mari senyum bersama keluarga dan rakan anda dengan menikmati “Senyuman Berganti-ganti”.
 
- Serahkan baton senyuman menerusi “Senyuman Berganti-ganti!" -- Penyertaan oleh rakan dan kenalan akan menyebarkan senyuman
Peserta dalam "Senyuman Berganti-ganti", di mana orang ramai boleh turut serta dengan rakan dan kenalan mereka, boleh berkongsi Pin Senyuman dengan warna yang sama dengan rakan dan kenalan mereka. Lebih-lebih lagi, tanda yang sama itu ditunjukkan pada gambar rakan dan kenalan yang turut serta dalam Senyuman Berganti-ganti bersama. Peserta dapat menyebarkan Senyuman Berganti-ganti dengan berkongsi dengan rakan mereka satu pautan URL khas, yang diberikan kepada mereka setelah meletakkan gambar mereka di peta itu, dan meminta rakan-rakannya untuk turut serta di dalam kempen itu untuk berkongsi seterusnya URL itu dengan orang lain.
 
Di antara 11 lokasi itu, pasukan dari Singapura, Thailand, Taiwan, Malaysia, Filipina, dan Indonesia yang berjaya mengekalkan senyuman berganti-ganti mereka dengan paling lama dari 11 Oktober sehingga 10 November akan mempunyai rantaian senyuman mereka diperkenalkan sebagai sebahagian daripada satu tayangan slaid di Dotonbori Glico Sign yang akan muncul di laman web kempen itu bermula pada 11 November.

- Dua acara dalam talian yang akan diadakan semasa tempoh kempen itu
Glico akan mengadakan satu acara dalam talian semasa kempen itu pada 11 Oktober, dan sekali lagi pada 11 November, 2020 (hari Pocky). Syarikat itu akan memeriahkan senyuman berganti-ganti itu di seluruh dunia dengan membolehkan pempengaruh memulakan acara itu.
 
Maklumat mengenai Pocky

Pocky adalah perniagaan konfeksi bersalut coklat yang popular dan digemari orang ramai di seluruh dunia sejak ia dilancarkan di Jepun pada tahun 1966. Ia diperbuat daripada pretzel rangup, sejenis biskut, yang disalut oleh coklat berkrim. Glico telah berusaha untuk meningkatkan kerangka Pengurusan Jenama Global itu sejak tahun 2016, dan telah diperakui oleh GUINNESS WORLD RECORDS™ sebagai penjualan* paling tinggi di dunia  pada tahun 2020. (Tajuk: Jenama biskut bersalut coklat terbesar - RSP runcit, penjualan semasa/Anggaran $589,900,000 pada tahun 2019 berdasarkan kepada data penyelidikan pasaran antarabangsa)

Maklumat mengenai hari Pocky

Ezaki Glico telah menetapkan 11 November sebagai hari Pocky sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk menyebarkan perkongsian kebahagiaan Pocky di kalangan orang ramai di seluruh dunia. 11 November telah dipilih sebagai hari Pocky kerana Pocky adalah berbentuk seperti angka “1.” (Di Jepun, 11 November diperakui oleh Persatuan Ulang Tahun Jepun sebagai “hari Pocky & Pretz”.)
 
Syarikat itu berharap agar orang ramai di seluruh dunia akan mengingati orang yang mereka sayangi, merasa bersyukur untuk mereka pada hari Pocky dan mengambil tindakan untuk membawa lebih banyak senyuman ke wajah orang yang mereka sayangi.
 
- “‘Pocky’ adalah kata ajaib untuk membentuk satu ‘Senyuman Nisbah Keemasan.’”
Sebenarnya, untuk mengukir satu senyuman yang memberikan kesan yang baik dan kekal dalam ingatan, anda perlu memanaskan otot anda. Meregangkan otot mimetik (ekspresi wajah) anda yang “tidur” segera sebelum anda menghasilkan satu senyuman membolehkan anda untuk membentuk satu senyuman Duchenne, juga dikenali sebagai satu senyuman yang tulen (*1), tanpa sebarang masalah.
 
(*1) Senyuman seperti ini secara umumnya dipanggil satu senyuman Duchenne (dinamakan sempena pakar saraf Perancis abad ke-19, Duchenne de Boulogne), yang menunjukkan ekspresi wajah yang tulus ikhlas di mana mata tersenyum dan otot-otot di sekitar mulut dan mata terlibat secara aktif.

Apabila anda menjeritkan “Pocky,” anda membuka mata anda dan meregangkan otot pipi anda untuk membentuk ekspresi wajah terkejut dengan “Po,” kemudian anda boleh dengan mudah membentuk ekspresi wajah dengan satu senyuman dengan “cky.” Dengan memanaskan otot pipi anda dengan teliti akan mengangkat sudut mulut anda sehingga anda dapat memberikan satu Senyuman Nisbah Keemasan yang menarik. Anda mungkin mengatakan bahawa mengucapkan “Pocky” ketika anda mengambil gambar anda adalah satu teknik yang dapat segera anda praktikkan untuk mengambil gambar anda sedang tersenyum.

Kira-kira 200 pelajar kolej telah menjalankan eksperimen.
Untuk menentukan sama ada “Pocky” sebenarnya adalah “Senyuman Nisbah Keemasan” untuk membuat orang tersenyum dalam gambar, kami melakukan satu eksperimen dengan bantuan kira-kira 200 orang pelajar. Dalam eksperimen itu, untuk tujuan perbandingan, kami menggunakan 7 ungkapan yang berbeza yang digunakan ketika mengambil gambar di seluruh dunia: “Cheese” (Amerika Syarikat), “Kimchi” (Korea), “(*2)” (Mexico), “Spaghetti” (Jerman), “(*2)” (Afrika) dan “Qiezi” (“terung”; Tanah Besar China) serta “Pocky”. Kami telah meminta mereka untuk menilai secara subjektif ungkapan itu daripada angka 100 berdasarkan seberapa baik menyebut setiap perkataan itu sehingga menyebabkan mereka tersenyum. Hasil tinjauan akhir menunjukkan “Pocky” mempunyai purata skor 77, sementara ungkapan lain semuanya dalam angka 60, dengan “Pocky” dengan mudah mengatasi yang lain dalam membuat responden tersenyum. Sebahagian besar pelajar menjawab bahawa “Bunyi pop yang terasa baik dan ia mudah untuk tersenyum secara semula jadi” dan “Bunyi -y menjadikannya senang untuk tersenyum”.
 
(*2) menunjukkan minuman dengan kandungan alkohol.

Selanjutnya, di bawah pengawasan Penyelidik Senyuman Profesor Sugahara, kami juga melakukan satu eksperimen dengan satu pembaca wajah untuk menganalisis senyuman yang sebenarnya dibuat oleh frasa jurugambar ini. “Pocky”, lebih daripada yang lain, didapati dengan mudah menghasilkan “senyuman Duchenne”, standard senyuman yang ideal.
 
Diketuai oleh Penyelidik Senyuman terkenal, Dr. Toru Sugahara
Dilahirkan di Dazaifu, Fukuoka. Menyiapkan Program Kedoktoran bagi Jabatan Biosains dan Teknologi Tekstil, Interdisciplinary Graduate School of Science and Technology, Universiti Shinshu, dan dianugerahkan Ph.D. (Kejuruteraan) beliau pada tahun 2005. Bekas Pembantu Profesor, Fakulti bagi Sains Kemanusiaan, Universiti Waseda; Penolong Profesor, Fakulti Sains Kemanusiaan, University of Human Arts and Sciences; dan Pensyarah Extension Center dan Pensyarah Kontrak, Fakulti Sains Kemanusiaan, Universiti Waseda. Pada masa ini merupakan Penyelidik Pelawat, Pusat Penyelidikan Lanjutan untuk Sains Kemanusiaan, Universiti Waseda; Pensyarah Kontrak, Fakulti Sains Maklumat dan Seni, dan Penyelidik Pelawat, Institut Penyelidikan bagi Teknologi Industri, Universiti Toyo; Penasihat Kejuruteraan, Institut Penyelidikan Teknologi Perindustrian Metropolitan Tokyo; Wakil Pengarah, Persatuan Sains Senyuman (SSS). Pada masa ini terlibat dalam “penyelidikan ke dalam mekanisme dan generasi senyuman yang bertujuan pada pembentukan kansei” dan telah menerima pelbagai anugerah akademik untuk penyelidikan ini.
 
Lihat versi sumber di businesswire.com: 
https://www.businesswire.com/news/home/52303553/en

Hubungi

Bagi semua akhbar dan pertanyaan media
Hirohisa Tamai (Encik), Penolong Pengurus Jenama Global, Ezaki Glico Co., Ltd.
Yuko Takatani (Cik), Pengurus Perhubungan Awam Serantau, Glico Asia Pacific Pte. Ltd.
E-mel: glico-singapore@glico.com

Sumber : Ezaki Glico Co., Ltd.
 
Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.