PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 28, 2020 -Rabu

 
  JALAN TENGAH SHENYANG, SEBUAH JALAN PEJALAN KAKI KOMERSIAL BERUSIA 400 TAHUN DI CHINA, MEMBUAT SATU PENAMPILAN BAHARU

Tuesday 29/09/2020

AsiaNet 85846

Table

Jalan Tengah Shenyang, sebuah jalan pejalan kaki komersial berusia 400 tahun di China, membuat satu penampilan baharu


SHENYANG, China, 29 Sept., 2020 /Xinhua-AsiaNet/--

Setelah dua tahun melakukan transformasi dan peningkatan, Jalan Tengah Shenyang, “Jalan Pertama di Timur Laut China”, telah dilancarkan dengan satu penampilan baharu pada 25 September. Pada masa yang sama, satu siri tempat-tempat pelancongan kebudayaan yang indah di tengah-tengah Jalan Shengjing dengan bertemakan “kemunculan semula Jalan Tengah Shengjing yang makmur” juga dimulakan, menurut Jabatan Publisiti bagi Daerah Shenhe.
 
Jalan Tengah Shenyang terletak di Daerah Shenhe, Bandar raya Shenyang. Panjang jalan utama itu adalah 1,400 meter, dengan jumlah keluasan 1 juta meter persegi dan jumlah keluasan komersial 650,000 meter persegi.

“Jalan Tengah Shenyang” melalui tiga pertunjukan utama “Kemakmuran Sekurun”, “Peristiwa Lampau bagi Jalan Tengah” dan “Aliran Pengumpulan”, dari “bekas dinasti dan selepas pasaran” bagi Dinasti Qing sehingga kepada "masa lampau Fang Hua" dalam era Republik China, dan kemudian kepada  “trend pengumpulan” pada hari ini, ia menceritakan kisah mengenai kemakmuran dan peristiwa masa lampau di jalan tengah yang berusia 400 tahun itu, dan mengungkap tabir misteri “Jalan Tengah Shenyang”, yang disenaraikan sebagai satu daripada jalan pejalan kaki komersial pertama di China untuk peningkatan dan pindah bentuk.

“Jalan Tengah Shenyang” yang baharu dilancarkan mengetengahkan gaya tema kebudayaan bagi Dinasti Qing, penurapan semula permukaan jalan bagi 33,000 meter persegi di Jalan Tengah, mengubah 78 fasad bagi 28 bangunan di jalan utama itu, dan melindungi secara berpusat dan mengubahsuai 8 bangunan bersejarah yang terpelihara dengan baik secara relatif, seperti Kedai Limin dan Studio Foto Sungai Yangtze, memelihara secara maksimum bentuk dan ciri-ciri bersejarah bagi jalan tengah purba itu.

Pada masa yang sama, pengenalan bagi format yang pelbagai, selain pengenalan kedai kemegahan jenama, kedai pengalaman, kedai pertama lebih dari 170, tetapi juga satu penyatuan mendalam bagi “bukan warisan”, “penciptaan kebudayaan”, “makanan” tiga elemen fesyen komersial. Pengunjung bukan sahaja dapat mengunjungi Muzium Seni Bintang Van Gogh dengan ciri-ciri eksotik, tetapi juga dapat mendengarkan opera di “pentas Huilan” dengan ciri-ciri kebudayaan tempatan di Timur Laut China, dan menyaksikan satu pameran masters bukan warisan kebangsaan China di Muzium Emas Lihua. Anda juga boleh memilih hadiah kecil dengan ciri-ciri kebudayaan Manchu China di “Corner House”.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Daerah Shenhe, Perbandaran Shenyang
 
Pautan Lampiran Imej:
 
   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=372904
 
   Kapsyen: Jalan Tengah Shenyang, sebuah jalan pejalan kaki komersial berusia 400 tahun di China, membuat satu penampilan baharu

   Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=372914
 
   Kapsyen: Jalan Tengah Shenyang, sebuah jalan pejalan kaki komersial berusia 400 tahun di China, membuat satu penampilan baharu 

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.