PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 28, 2020 -Rabu

 
  DAERAH RONGCHANG DI CHONGQING MENAMPILKAN KEINDAHAN ALAM SEMULA JADI YANG MENYENTUH DAN MEMANCARKAN KEMAKMURAN

Friday 25/09/2020

AsiaNet 85769

CHONGQING, China, Sept. 25, 2020 /Xinhua-AsiaNet/--

Menampilkan keindahan alam semula jadi yang menyentuh dan memancarkan kemakmuran, Daerah Rongchang di Perbandaran Chongqing di China barat telah mengadakan satu kempen promosi penstriman secara langsung sebagai sebahagian daripada Pameran Chongqing 2020 pada 21 September. Distrimkan secara langsung di lebih 10 platform dalam talian, promosi itu menampilkan produk pelancongan dan kebudayaan tempatan yang kaya, mendapat lebih 16.68 juta tontonan dan 1,558,500 suka, menurut Jabatan Publisiti bagi Daerah Rongchang.

Pameran Chongqing 2020 itu adalah satu aktiviti promosi pelancongan kebudayaan berskala besar yang dipandu oleh kerajaan tempatan dan disertai secara meluas oleh masyarakat. Daerah Rongchang di Chongqing terletak di persimpangan Sichuan dan Chongqing. Ia dipanggil Changzhou pada zaman purba dan diberi nama julukan sebuah kerajaan beraja yang mempunyai pokok epal ceri. Ia adalah satu tempat berkumpul yang penting untuk satu kempen imigresen yang besar dalam Dinasti Qing dan dikenali sebagai “Fosil Hidup bagi Budaya Hakka”. Rongchang, bersama-sama dengan Foshan di Guangdong dan Yixing di Jiangsu, terkenal sebagai tiga buah bandar tembikar yang ulung di China. Tembikar Rongchang terkenal seperti tembikar Jianshui, tembikar Qinzhou dan tembikar Yixing, yang membentuk “Empat Tembikar Terbaik China”. Kipas lipat Rongchang, kipas sutera Suzhou dan kipas kaligrafi dan lukisan Hangzhou juga dipanggil “Tiga Kipas Terbaik China. Kain Xia, sejenis linen tenunan tangan, telah menjadi satu kraf tradisional selama ribuan tahun.

Rongchang adalah sebuah bandar industri yang baru muncul. Ia memiliki sebuah sistem perindustrian “6+1” yang dikuasai oleh barangan pengguna (makanan, ubat-ubatan, seramik, pakaian), bahan baharu, peralatan pintar, maklumat elektronik, rantaian blok digital, kesihatan sukan dan pertanian berteknologi tinggi dan penternakan haiwan.

Ia juga merupakan sebuah kota sains dan teknologi bagi penternakan haiwan. Terdapat institusi pengajian dan penyelidikan penternakan haiwan kelas pertama di China seperti Kampus Rongchang bagi Southwest University dan Akademi Chongqing bagi Penternakan Haiwan.

Rongchang adalah sebuah bandar terbuka dan berinovatif. Rongchang adalah sebuah kota perintis kebangsaan untuk mempromosikan pembangunan harta intelek, sebuah pangkalan transformasi dan peningkatan perdagangan luar negeri kebangsaan (tekstil), dan sebuah kawasan demonstrasi bagi pembangunan yang dipacu oleh inovasi di Chongqing. Kereta api Chengdu-Chongqing, Kereta api Antara Bandar Chengdu-Chongqing, Lebuh raya Chengdu-Chongqing, Lebuh raya Tongrong dan Lebuh raya Dane yang sedang dibina melingkari ke seluruh wilayah itu. Rongchang pada masa ini aktif diintegrasikan ke dalam Inisiatif Belt and Road, pembangunan bagi wilayah barat, lingkaran ekonomi Chengdu-Chongqing, dan koridor darat dan laut baharu di wilayah barat. Ia juga terus maju dengan pembangunan tanah tinggi terbuka pedalaman dengan lapangan terbang pengangkutan barang Rongchang sebagai pusatnya, dan mempercepatkan pembinaan sebuah sistem pengangkutan pelbagai modal yang mengintegrasikan kereta api, jalan raya, jalan air dan udara.

Rongchang adalah sebuah bandar yang bahagia dan sesuai didiami. Terdapat Taman Tanah Lembap Kebangsaan Sungai Laixi, “Sepuluh Bandar Terindah di Chongqing” Bandar Purba Wanling, “Destinasi Pelancongan Paling Popular” Bandar Antao, Bandar Xia Cloth, satu daripada kumpulan pertama bagi bandar warisan tak ketara di Chongqing, serta Gunung Foshan purba dengan gunung yang tinggi dan menghijau.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Daerah Rongchang telah mencatatkan pembangunan ekonomi dan sosial yang stabil dan sihat. Pada separuh pertama tahun ini, Daerah Rongchang merealisasikan KDNK 31.644 bilion yuan, meningkat 2.8 peratus tahun ke tahun, 2 mata peratusan lebih tinggi daripada keseluruhan bandar itu. Pada masa ini, Rongchang memberi tumpuan kepada matlamat untuk memperkenal dan membangunkan sebuah platform baharu, satu landasan tinggi yang baharu untuk ekonomi perindustrian, satu pola baharu bagi pembukaan dan integrasi, dan sebuah rumah hijau baharu yang sesuai dihuni. Untuk mempercepatkan pembinaan zon demonstrasi pembangunan bersepadu Chengdu-Chongqing, zon eksperimen pembangunan bandar-desa bersepadu kebangsaan, zon teknologi tinggi kebangsaan pertama negara itu dengan ciri-ciri pertanian dan penternakan haiwan dan bandar sains dan teknologi penternakan haiwan kebangsaan, dan berusaha menjadi sebuah pusat pertumbuhan penting dalam lingkaran ekonomi Chengdu-Chongqing.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Daerah Rongchang, Perbandaran Chongqing

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.