PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 28, 2020 -Rabu

 
  ​PERSIDANGAN DIADAKAN UNTUK MENINGKATKAN LAGI PEMBANGUNAN PULAU CHANGXING DI SHANGHAI

Thursday 24/09/2020

AsiaNet 85726

SHANGHAI, 24 Sept., 2020 /Xinhua-AsiaNet/--

Dua belas projek perindustrian utama yang berjumlah satu pelaburan hampir 10 bilion yuan ($1.48 bilion) telah ditandatangani pada satu persidangan untuk menggalakkan ekonomi perindustrian di pulau Changxing di Shanghai yang diadakan di perbandaran itu pada Ahad.
 
Satu siri dasar untuk meningkatkan pembangunan ekonomi perindustrian berkualiti tinggi di Changxing juga telah diumumkan pada persidangan itu yang bertemakan “pembuatan pintar baharu, kekuatan daya penggerak baharu, dan permulaan baharu”.

Wu Qing, naib datuk bandar bagi Shanghai dan ketua bagi jawatankuasa pengurusan pulau Changxing, membuat satu kenyataan pada persidangan itu yang diadakan oleh jawatankuasa pengurusan bagi pembangunan dan pembinaan pulau Changxing serta kerajaan daerah Chongming, yang mana Changxing adalah merupakan sebahagian daripadanya.

Chen Mingbo, timbalan setiausaha agung bagi kerajaan perbandaran itu, dan Li Zheng, ketua parti bagi daerah Chongming, melancarkan plat nama bagi Pejabat Promosi Pelaburan Perindustrian Shanghai Changxing pada persidangan itu. Wu Jincheng, pengarah bagi Suruhanjaya Perbandaran Shanghai bagi Ekonomi dan Maklumat, dan Miao Jing, gabenor daerah Chongming, telah melancarkan plat nama bagi Pusat Timur bagi Pusat Perkhidmatan Pentadbiran Daerah Chongming.

Taman Perindustrian Changxing telah menandatangani dua belas projek utama dengan institusi, termasuk Shanghai Jiao Tong University dan China United Investment Holding Co., Ltd., yang meliputi bidang-bidang peralatan marin, pembuatan pintar, bahan baharu, pemuliharaan tenaga dan perlindungan alam sekitar, litar bersepadu, bioperubatan, dan perkhidmatan kewangan.

Taman itu mempunyai 10 projek perindustrian utama yang berjumlah kira-kira 12 bilion yuan yang sedang dalam pembinaan. Kerajaan daerah itu percaya bahawa pendorong baharu seperti itu akan memberikan tenaga kepada pembangunan daerah itu ke satu tahap baharu.

Juga pada persidangan itu, Pejabat Pembangunan Pulau Changxing telah menandatangani perjanjian kerangka kerja sama dengan Pusat Penggalakan Pelaburan Shanghai bagi United Nations Industrial Development Organization dan Huawei cawangan Shanghai. Pejabat itu, kerajaan daerah Chongming, dan Export-import Bank of China cawangan Shanghai telah menandatangani satu perjanjian kerjasama rangka kerja strategik tiga pihak.

Li berkata bahawa dengan memanfaatkan peluang-peluang perubahan di dalam sistem pengurusan bagi pembangunan dan pembinaan Pulau Changxing dan penyertaan pulau itu di dalam jaringan metro perbandaran itu, pulau itu dijangka akan menjalani satu putaran baharu bagi kemajuan utama yang berkualiti tinggi dan peningkatan pada tahun-tahun akan datang.

Beliau berkata bahawa dengan mematuhi keutamaan ekologi dan pembangunan hijau, pihak berkuasa daerah itu akan berusaha untuk membangunkan Changxing menjadi sebuah pembawa bagi kad nama pembuatan Shanghai, sebuah peneraju di dalam inovasi teknologi marin, satu tonggak pertumbuhan untuk integrasi industri-kota, dan sebuah kawasan dengan ciri-ciri, fungsi, daya saing antarabangsa, dan pengaruh pasarannya yang tersendiri.

Miao telah menerbitkan satu rentetan dasar untuk meningkatkan pembangunan berkualiti tinggi bagi ekonomi perindustrian di Changxing. Chen Bo, timbalan pengarah bagi Pejabat Pembangunan Pulau Changxing telah membincangkan mengenai keadaan pembangunan dan pembinaan di pulau itu. Yu Cong, pengerusi bagi Taman Perindustrian Peralatan Marin Shanghai Changxing, memperkenalkan keadaan mengenai taman perindustrian itu.

Huang Wenfei, pengurus besar bagi Jiangnan Shipyard (Group) Co., Ltd.; Chen Jianliang, pengerusi bagi Hudong-Zhonghua Shipbuilding (Group) Co., Ltd.; Lin Zhongqin, seorang ahli akademik dengan Akademi Kejuruteraan China dan presiden bagi Shanghai Jiao Tong University; dan Lin Baojun, ketua pereka bagi satelit Beidou-3, telah memberikan ucaptama pada persidangan tersebut.

Meliputi sebuah kawasan seluas 162 km persegi, pulau Changxing di Shanghai berada di muara Sungai Yangtze. Pulau itu berfungsi sebagai sebuah takungan bagi peralatan laut dunia, sumber air ekologi Shanghai, dan satu destinasi untuk bersiar-siar. Ia dikenali sebagai sebuah pangkalan model kebangsaan untuk industri baharu dan sebuah zon demonstrasi peringkat kebangsaan untuk pembangunan ekonomi laut.

Terowong dan jambatan Sungai Yangtze membolehkan pulau Changxing menjadi satu penghubung utama di antara kota Shanghai dan kelompok kota di utara Sungai Yangtze dan satu gerbang penting untuk pembangunan bersepadu bagi wilayah Delta Sungai Yangtze.

Pulau Changxing berada hanya 25 km dari kawasan kewangan Lujiazui dan laluan metro dari kawasan pusat bandar ke pulau Chongming, yang akan melalui Changxing, akan menjadikan pulau itu sebagai sebahagian daripada kehidupan kota di Shanghai yang mudah diakses dalam masa 30 minit.

Dengan memiliki pantai laut dalam yang luar biasa yang mencapai 22 meter pada titik paling dalam, pulau itu memiliki satu kelebihan tertentu di dalam pembangunan perindustrian peralatan marin. Empangan Qingcaosha di bahagian utara pulau itu adalah merupakan satu sumber utama bagi air paip untuk Shanghai.

Memainkan kelebihannya di dalam industri peralatan marin dengan latar belakang pembangunan perbandaran, wilayah Delta Sungai Yangtze, dan Pusat Ekonomi Sungai Yangtze selama bertahun-tahun, pulau itu telah menarik perusahaan terkemuka dalam pembuatan dan inovasi teknologi mewah, seperti Jiangnan Shipyard, Hudong-Zhonghua Shipbuilding, Shanghai Zhenhua Port Machinery (Group) Co., Ltd , dan China Cosco Shipping Corporation Ltd sepanjang beberapa tahun yang lalu.

Pihak berkuasa pulau itu berkata bahawa setelah perubahan di dalam sistem pengurusan bagi pembangunan dan pembinaan pulau Changxing awal tahun ini, pejabat pembangunan bagi pulau itu telah dipindahkan ke pulau itu. Sementara itu, pihak berkuasa alam sekitar daerah bagi cawangan Changxing, Pejabat Penggalakan Pelaburan Perindustrian Changxing Shanghai dan Pusat Timur bagi Pusat Perkhidmatan Pentadbiran Daerah Chongming telah ditubuhkan di pulau itu untuk meningkatkan lagi keupayaan tadbir urus tempatan dan mengoptimumkan persekitaran perniagaan yang komprehensif, dan dengan demikian mempromosikan satu pusingan baharu bagi pembangunan dan pembinaan pulau Changxing.

Kerajaan daerah itu menekankan tiga aspek untuk pengembangan Changxing bagi fasa berikutnya: mengambil dengan tangan terbuka pembuatan pintar baharu, menggunakan tenaga pendorong baharu, dan memperkenalkan satu permulaan bagi satu perjalanan baharu.

Industri tempatan harus menumpukan kepada pengembangan peralatan marin dan ekonomi marin yang didigitalkan, cerdas, dan hijau agar dapat disepadukan ke dalam rantaian perindustrian bagi peralatan marin dunia. Mereka akan mencari lebih banyak peluang untuk kerjasama antarabangsa dan meningkatkan daya saing antarabangsa mereka, kata kerajaan daerah itu.

Teknologi baharu, termasuk kecerdasan buatan, internet perindustrian, dan bahan baru, akan lebih banyak digunakan untuk mendorong industri tempatan dan mungkin mewujudkan kombinasi antara disiplin untuk memacukan peningkatan bagi sistem perindustrian moden, dan dengan itu mencergaskan semula pembangunan ekonomi dan sosial bagi Pulau Changxing.

Pakej perkhidmatan bagi pembangunan perniagaan dan daya tarikan bakat harus dipertimbangkan pada kesempatan yang sukar ini berhubung pembangunan pulau itu. Persekitaran perniagaan bertaraf dunia, taman perindustrian yang berinovatif dengan ciri-ciri mereka yang tersendiri, dan bakat untuk inovasi dan keusahawanan akan membantu membina satu kumpulan perusahaan terkemuka industri yang menampilkan teknologi tinggi, menurut pihak berkuasa daerah itu.

Pegawai-pegawai kerajaan dari pihak berkuasa kota, eksekutif dari perusahaan milik negara yang berpusat di Chongming, dan perwakilan dari pekan-pekan setempat, taman perindustrian, perusahaan, dan persatuan perindustrian telah menghadiri upacara penandatanganan itu.
 
Sumber: Kerajaan bagi Daerah Chongming  
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.