PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Julai 08, 2020 -Rabu

 
  TUKAR KULIT BUKU GERAKBUDAYA ATAU HENTI TERBITANNYA

Tuesday 30/06/2020KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) -- Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai mengesyorkan supaya penerbitan buku Gerakbudaya oleh Chong Ton Sin ditukar dengan kulit buku baharu atau hentikan pengeluarannya demi menghormati kesucian Jata Negara.

Selain mahu mengelakkan lebih banyak tafsiran, penerbitannya mampu mengundang kontroversi yang boleh menggugat ketenteraman awam.

Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai percaya penerbit tidak mempunyai niat untuk mencemar Jata Negara. Malah terbitan kulit buku tersebut dipercayai diterbitkan berdasarkan karya yang dihasilkan dan pernah dipamerkan di sebuah Galeri Seni bertempat di Kuala Lumpur pada 6 tahun yang lalu.

“Oleh itu, memandangkan beliau telah tampil dengan permohonan maaf kepada semua, orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat sebarang spekulasi yang memburukkan lagi keadaan. Sebaliknya biar pihak berkuasa menjalankan siasatan susulan laporan polis yang diterima sejak kelmarin.”

Beliau berkata demikian dalam kenyataannya hari ini.

Beliau juga berpendapat, buku tersebut perlu ditukar kulit bukunya jika pihak penerbit mahu karyanya terus dibaca dan dijual kepada orang ramai. Malah menasihatkan supaya semua penerbit buku tidak menggunakan karya yang boleh dikaitkan dengan perkara sensitif sebagai hasil terbitan bacaan untuk rakyat.

SUMBER: Parti Gerakan Rakyat Malaysia

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Pegawai Media Parti Gerakan Rakyat Malaysia
Nama: Encik Andrew Chin  
Tel: 0122863986

 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.