PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 20, 2019 -Ahad

 
  EKSPO LALUAN SUTERA KE-3 BERMULA DI XI'AN, POLA BAHARU DUA HALA PEMBUKAAN MULA TERLAKSANA DI SEPANJANG JALUR DAN JALAN

Tuesday 15/05/2018AsiaNet 73545

XI'AN, China, 15 Mei 2018 / Xinhua-AsiaNet /
 
Pada 11 Mei, Ekspo Antarabangsa Laluan Sutera Ketiga dan Forum Pelaburan dan Perdagangan bagi Kerjasama antara Timur dan Barat China ("Ekspo Laluan Sutera ke-3") dibuka di Xi'an, wilayah barat laut Shaanxi China. Para tetamu dan pelabur dari 75 buah negara dan wilayah seperti UK, Kazakhstan, Malaysia, Filipina, Kemboja, Iran, Korea Selatan, Nepal dan Afrika Selatan menyertai acara itu, dengan UK dan Malaysia sebagai tetamu kehormat.

Tema Ekspo Laluan Silk tahun ini ialah "Zaman Baharu, Corak Baharu dan Pembangunan Baharu". Empat puluh aktiviti yang merangkumi lebih daripada 20 bidang seperti perdagangan, budaya, pelaburan, sains dan kewangan dilangsungkan dalam bentuk dialog kerajaan, kerjasama perusahaan, pertukaran pegawai dan interaksi Antara Bandar. Enam pavilion menyediakan paparan transnasional, antara rantau dan lintasan, mengetengahkan produk aeroangkasa, teknologi maklumat elektronik dan pembuatan pintar dalam industri berteknologi tinggi.
 
Rona Fairhead, Menteri Perdagangan dan Promosi Eksport di Jabatan Perdagangan Antarabangsa UK, berkata lebih daripada 200 delegasi British dan 50 perusahaan mengambil bahagian dalam acara ini. "Perwakilan terbesar dari Britain yang pernah melawat Barat Laut China ini akan mengukuhkan kerjasama dengan wilayah-wilayah di Barat Laut China serta kawasan-kawasan di sepanjang Laluan Ekonomi Sutera ini."
 
Rona Fairhead berkata semua negara di sepanjang Jalur dan Jalan serta perusahaan di seluruh dunia, berkumpul di sini untuk bertukar-tukar  perdagangan, aliran modal bebas, persaingan teknologi dan komunikasi idea, dengan Ekspo Laluan Sutera ini menunjukkan kepada seluruh dunia mengenai Wilayah Shaanxi yang moden dan terbuka.
 
Ekspo Laluan Sutera, yang bermatlamat untuk menyumbang kepada pembinaan Jalur dan Jalan, telah menjadi pusat kebijaksanaan dalam  pembangunan negara-negara di sepanjang Jalur dan Jalan, pusat kerjasama perdagangan dan pelaburan, produk bagi barangan mewah dan pembangunan saintifik. Dengan matlamat untuk meningkatkan interaksi antara ekonomi darat dan laut, kerjasama dalam negeri dan antarabangsa, serta kerjasama China Timur dan Barat, Ekspo Laluan Sutera juga akan mewujudkan peluang pembangunan baharu kepada dunia.
 
Sumber: Jawatankuasa Pengelola Ekspo Laluan Sutera Ketiga
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=312268 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.