PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 20, 2019 -Ahad

 
  DATA BESAR MEMBANTU DENGAN KEMAKMURAN PELANCONGAN BAGI KOTA RAYA BERSEJARAH DAN KEBUDAYAAN ANTARABANGSA, DATONG

Monday 14/05/2018AsiaNet 73485

BEIJING, China, 14 Mei, 2018 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 26 April, Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS) di Agensi Berita Xinhua telah melancarkan Indeks Pembangunan Pelancongan bagi Datong, China di kota raya bersejarah dan kebudayaan yang terkenal, Datong.

Indeks data besar pelancongan kota raya purba bertahap bandar raya yang pertama di dunia itu telah dihasilkan dengan menggabungkan teknologi persepsi maklumat tepat masa bagi era data itu dengan landskap semulajadi dan sumber yang berkaitan dengan sejarah bagi Datong, yang merupakan "balai cerap" bagi kemakmuran pelancongan Datong serta "penunjuk cuaca" untuk membina sebuah bandar raya pelancongan semua untuk satu yang terkemuka di dunia.

Mengikut data itu bagi suku pertama tahun 2018, indeks tersebut telah menyaksikan satu peningkatan bak gelombang sejak pelancaran pertamanya pada September 2017, yang menunjukkan kekuatan keseluruhan yang menggalakkan bagi industri pelancongan Datong. Terutamanya, bilangan pelancong domestik dan asing yang diterima oleh Datong semasa cuti utama telah meningkat dengan pesat, yang menunjukkan bahawa kapasiti perkhidmatan pelancongan yang sempurna bagi Datong pada masa ini.

Persekitaran bandar raya yang terbuka itu menghasilkan di dalam peningkatan ketara bagi pelancong antarabangsa ke Datong, kebanyakan mereka sangat berpuas hati dengan perkhidmatan hotel dan perkhidmatan kawasan yang indah. "Datong Garden Hotel" telah menjadi sebutan ramai sebagai hotel yang sangat baik di kalangan pelancong global.

Datong adalah sebuah bandar raya yang lazim bagi tenaga arang batu pada masa lampau. Sejak Kongres Kebangsaan ke-18 bagi Parti Komunis China, Datong telah seringkali meningkatkan kawalan pencemaran dan membangunkan teknologi arang batu bersih dan teknologi tenaga baharu. Kualiti udara bagi Datong telah mengekalkan No. 1 di Wilayah Shanxi selama lima tahun berturut-turut, yang menunjukkan ketegasan mereka untuk menyempurnakan pembinaan ekologi mereka kepada dunia. Imej Datong telah beralih daripada "arang hitam" kepada "langit biru".

Sementara itu, Datong adalah satu daripada kumpulan pertama 24 bandar raya bersejarah dan kebudayaan terkenal yang dikeluarkan oleh China, dengan sumber-sumber pelancongan kebudayaan yang terkenal dunia yang pernah menyaingi Rom purba. Pembinaan ketamadunan ekologi bagi bandar raya purba Datong telah berkembang maju dengan setiap hari berlalu. Warisan sejarah dan kebudayaan dunia bagi Yungang Grottoes, Gunung Hengshan, dan Hanging Temple adalah "kad perniagaan" bagi Datong kepada dunia; bergantung kepada warisan seperti dinding besar tanah dan benteng bagi Dinasti Ming, Datong telah membina jenama pelancongan benteng perbatasan yang unik -- Changcheng I National Scenic Drive; sumber semula jadi bagi kluster gunung berapi dan hutan tanah bagi Datong adalah mengagumkan; dan kesemua acara kebudayaan seperti pertunjukan tanglung bandar raya purba Festival Musim Bunga, lawatan menunggang kuda, dan maraton adalah merupakan jenama-jenama pelancongan yang tersendiri bagi Datong yang menarik pelancong global.
 
Sumber: Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS)
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=312051
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=312052
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=312053 

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.