PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 20, 2019 -Ahad

 
  CEIS, HSF MENGELUARKAN INDEKS HARGA HSF XINHUA DI HAIKOU DI CHINA SELATAN

Monday 23/04/2018AsiaNet 73193
 
BEIJING, China, 23 April, 2018 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS) dan Kumpulan Haiken (HSF) bersama-sama mengeluarkan "Indeks Harga HSF Xinhua" di Haikou, bandar raya ibu negara bagi Wilayah Hainan di China selatan pada 25 Mac.
 
Indeks itu termasuk Indeks Harga Getah Asli China, Indeks Harga Lada dan Indeks Harga Buah Pinang.
 
Secara khusus, "Indeks Harga Getah Asli China HSF Xinhua" adalah sistem indeks harga yang pertama di China yang disokong oleh data perdagangan pasaran semerta dan menyambungkan pengeluaran dan penjualan getah. Merangkumi empat indeks kecil, iaitu susu getah pekat, susu getah, getah campuran dan getah standard, indeks itu adalah satu pembawa penting yang mempamerkan pengaruh industri getah China.
 
Sebagai sebuah pengeluar getah asli terkemuka dan pengeluar tanaman tropika yang utama di China, HSF mempunyai sebuah kawasan getah asli seluas 3.69 juta mu (15 mu bersamaan dengan satu hektar) dan sebuah kawasan tanaman tropika seluas 1.5 juta mu.
 
"Indeks Harga HSF Xinhua" secara intuitif menyampaikan perubahan harga bagi getah asli,  lada dan buah pinang, dan secara objektif dan dengan tepat mencerminkan faktor turun naik harga di dalam rangkaian berbeza dalam rantaian industri, oleh itu menyediakan sebuah panduan harga yang terbuka dan telus kepada industri berkenaan. Indeks itu membantu syarikat-syarikat yang terbabit di dalam pengeluaran, peredaran dan pemprosesan untuk sewajarnya dan dengan tepat mengkaji dan meramalkan harga pasaran, dan dengan cara itu, mereka boleh secara rasional membimbing jangkaan pasaran, kata Liu Mingxia, naib presiden CEIS.
 
Walaupun berkedudukan tempat ke-6 dari segi kawasan panen bagi getah asli dan ke-5 dalam pengeluaran di dunia, China masih belum memperolehi pengaruh ke atas pasaran itu. Satu sebab adalah kerana China mempunyai kekurangan di dalam pemantauan, praamaran dan ramalan bagi pasaran getah asli, kata Ke Youpeng, ketua bagi Institut Penyelidikan Hainan bagi Pertanian Tropika dan Ekonomi Luar Bandar.
 
Penerbitan Indeks Harga HSF Xinhua, terutamanya bagi Indeks Harga Getah Asli, akan memberi satu kesan yang positif dan meluas ke atas keselamatan ekonomi negara dan industri getah asli, kata Ke.
 
Yang Sitao, pengerusi HSF ketika menyampaikan ucapan pada persidangan itu berkata bahawa HSF akan memperluaskan kerjasama dengan CEIS untuk secara beransur-ansur mempertingkatkan sistem Indeks Harga HSF Xinhua dan memperkayakan dimensi indeks, dalam usaha untuk mewujudkan pengaruh di peringkat antarabangsa bagi indeks harga berpengaruh dan boleh dipercayai, dan membina HSF menjadi sebuah tiang pertumbuhan baharu bagi ekonomi Hainan serta satu ciri-ciri zon demonstrasi pertanian tropika kebangsaan.
 
CEIS adalah sebuah syarikat milik sepenuhnya Agensi Berita Xinhua, dan mempunyai lima platform peringkat kebangsaan termasuk Xinhua Finance, Xinhua Silkroad, Xinhua Credit, Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX) dan Xinhua Think Tank. Sebagai institusi profesional pertama China yang belajar, mengeluarkan, mempromosikan dan mengendalikan indeks komposit, Indeks Xinhua telah komited untuk membina empat sistem produk: Indeks Harga Xinhua, Indeks Tema Xinhua, Indeks Penilaian Xinhua dan Indeks Kewangan Xinhua, dan melancarkan beberapa siri produk berpengaruh.
 
Pautan Laman Web:
http://index.xinhua08.com/jgzs/nongru.shtml
http://index.xinhua08.com/jgzs/hujiao.shtml
http://index.xinhua08.com/jgzs/binglang.shtml
 
Sumber: Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS)
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=310735
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.