PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Mac 27, 2019 -Rabu

 
  FESTIVAL KEBUDAYAAN NANYANG KE-7 2018 MENARIK KEHADIRAN 200 WARGA CHINA DI LUAR NEGARA KE WENCHANG, HAINAN

Monday 02/04/2018

AsiaNet 72879

WENCHANG, China, 2 April, 2018 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 1 April, Festival Kebudayaan Nanyang ke-7 2018 bermula di Wenchang, Wilayah Hainan, China. Kira-kira 200 orang warga China di luar negara dari 18 buah negara dan wilayah berkumpul di Wenchang untuk menyatakan kecintaan mereka yang mendalam terhadap kampung halaman dan mencari pembangunan bersama, menurut Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa CPC Wenchang.

Acara itu bertujuan untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada kelebihan Wenchang dalam sumber-sumber di luar negara dan ciri-ciri tempatan, dan membina di atas ikatan budaya kepada menubuhkan sebuah platform untuk pertukaran dan kerjasama dengan rakan-rakan di bandar di dalam negeri dan di luar negara. Dengan berlatar-belakangkan Inisiatif "Belt & Road" itu, platform ini akan mempromosikan budaya Nanyang, mempamerkan budaya tempatan, mencipta satu sinergi untuk pembangunan, dan meningkatkan lagi kerjasama pragmatik sesama penduduk bandar bagi pencapaian yang menguntungkan semua pihak di dalam ekonomi, perdagangan, pelancongan, kebudayaan dan persahabatan.

Acara itu terdiri daripada lapan bahagian, termasuk majlis perasmian Festival Kebudayaan Nanyang di Wenchang, Mesyuarat Pertukaran Bertema bagi Rakan Penduduk Bandar dari Dalam Negeri dan Luar Negara, Promosi Tarikan Perniagaan Wenchang, Dialog Pembangunan Wenchang bagi Usahawan Muda Cina dan Luar Negara, Mesyuarat bagi Lembaga Persekutuan Antarabangsa bagi Persatuan Hainan, persembahan artistik, lawatan pemeriksaan, dan Karnival China Wenchang 2018.

Pada Dialog Pembangunan Wenchang bagi Usahawan Muda Cina dan Luar Negara, golongan elit muda dari keturunan Hainan berkongsi pengalaman mereka dan cadangan dalam pelaburan dan permulaan syarikat. Mereka memperkenalkan projek dan dasar pelaburan bagi Wenchang, dan menggesa lebih ramai orang muda dari dalam negeri dan di luar negara untuk belajar tentang Wenchang dan membuat sumbangan yang sewajarnya kepada pembangunan sosioekonomi mereka.

Di samping itu, pada persembahan artistik, kumpulan seni dari Singapura, Malaysia, Thailand dan Hong Kong menyampaikan persembahan mereka ala Nanyang, dan memperoleh tepukan gemuruh dan sambutan hangat di kalangan penonton.

Bersesuaian dengan Festival Kebudayaan Nanyang, Wenchang melancarkan sebuah video pendek yang memaparkan aktiviti pengumpanan yang dinamakan "Warga China dari Keturunan Hainnan memberikan tanda Kepuasan untuk Pembangunan 30 tahun Wenchang", dengan harapan untuk meningkatkan pembangunan Wenchang melalui penyebaran secara meluas oleh warga China di luar negara.
 
Sumber: Jabatan Publisiti bagi Jawatankuasa CPC Wenchang
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=309437

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.