PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 20, 2019 -Ahad

 
  UNISYS MERAMALKAN KEMAJUAN DI DALAM TEKNOLOGI BIOMETRIK, KECERDASAN BUATAN UNTUK MENGUBAH BAGAIMANA ORGANISASI PERKHIDMATAN KEWANGAN MELIBATKAN DIRI DENGAN PELANGGAN

Friday 02/02/2018AsiaNet 72105 

SYDNEY, Australia, 1 Feb. 2018/Medianet International-AsiaNet/

 
----Kemajuan di dalam pengesahan dan teknologi chatbot berkuasa AI untuk membolehkan perkhidmatan pelanggan dan keselamatan yang lebih baik di tengah-tengah transformasi industri

SYDNEY, 1 Februari, 2018 – Kemunculan syarikat permulaan Fintech dan kecerdasan buatan (AI) yang dikuasakan oleh suara telah mengubah jangkaan orang ramai kepada perbankan. Akibatnya, organisasi perkhidmatan kewangan akan memanfaatkan kemajuan di dalam teknologi keselamatan dan ramalan untuk meningkatkan kecekapan dan ketangkasan mereka dan akhirnya memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik, terutamanya memberi manfaat kepada bank-bank yang bersaiz kecil dan sederhana yang ingin mengubah cara mereka ke pasaran, menurut satu set ramalan baharu dari pakar-pakar di Unisys Corporation (http://www.unisys.com/) (NYSE: UIS).

"Kami melihat pengalaman pelanggan sebagai titik pembezaan yang utama bagi strategi perbankan digital bank," kata Eric Crabtree (http://www.unisys.com/industries/financial-services/thought%20leader/eric-crabtree-id-2822), ketua global bagi Perkhidmatan Kewangan Unisys. "Pelanggan pada hari ini bergantung pada peranti mudah alih mereka untuk ke bank ketika mereka bergerak, sementara penggodam utama mencetuskan kebimbangan keselamatan." Kami melihat suatu peralihan di dalam tahun-tahun akan datang di mana bank-bank bergerak ke arah satu model perniagaan yang lebih bersepadu, saluran semua arah yang membolehkan pelanggan membayar bil, memohon bagi gadai janji, atau membeli barangan dan perkhidmatan di mana sahaja – ketika menggunakan kaedah pengesahan baharu untuk memastikan data orang ramai dilindungi."

Oleh itu, Crabtree meramalkan satu peningkatan yang berterusan di dalam penerimaan dan kecanggihan pengesahan biometrik dan teknologi chatbot, yang dibina berdasarkan kepada kecerdasan buatan yang terkini, untuk memberikan suatu pengalaman pelanggan yang lebih cepat dan lebih selamat.

Ramalan: Pengesahan Biometrik Melangkah ke Aliran Utama.

Keselamatan kekal sebagai satu daripada kebimbangan utama yang dihadapi oleh industri perkhidmatan kewangan; Unisys Security Index(TM) (http://www.unisys.com/unisys-security-index/us) yang terkini mendapati bahawa lebih banyak pengguna di seluruh Asia Pasifik semakin mengambil berat tentang kecurian identiti dan penipuan kad bank berbanding dengan keselamatan diri mereka sendiri. Dalam kapasiti ini, teknologi biometrik baharu menawarkan potensi yang besar untuk memastikan bahawa walaupun kad atau bukti kelayakan anda dicuri, teknologi pengesahan dapat mengesan aktiviti penipuan dalam tepat masa.

Unisys meramalkan bahawa pada tahun-tahun yang akan datang, pengesahan biometrik akan memasuki aliran utama dan mencapai satu tahap kecanggihan baharu dalam mengesahkan pelanggan bank, bergerak menjangkau teknologi 'tradisional’ cap jari, iris dan imbasan muka yang sudah menjadi biasa kepada pengguna melalui telefon pintar dan media sosial mereka.

Richard Parker, naib presiden, Perkhidmatan Kewangan, Unisys Asia Pasifik menjelaskan: "Kami mengharapkan untuk melihat penggunaan biometrik tingkah laku yang lebih luas di mana bank-bank menganalisis penggunaan telefon pintar atau tablet untuk membentuk profil tingkah laku unik yang boleh dikenalpasti merentasi beberapa aspek, termasuk berapa banyak tekanan kuasa digunakan oleh pengguna pada skrin itu, sudut tertentu di mana mereka melalukan kad dan juga kelajuan mereka menaip. Ketika digabungkan dengan kaedah pengesahan yang lain, seperti cap jari atau imbasan iris, profil biometrik tingkah laku seperti ini dapat membantu memastikan bahawa orang yang melakukan urus niaga itu adalah orang sebenar yang diberi kuasa untuk berbuat demikian. Selain itu, sensor biometrik pada peranti yang sesuai dipakai juga boleh digunakan untuk mengesan denyut nadi atau suhu badan yang luar biasa tinggi, yang menandakan jika seseorang berada di bawah tekanan yang luar biasa atau mencurigakan ketika melakukan sesuatu urus niaga.

"Bank-bank yang mengambil langkah-langkah tambahan untuk melindungi data pelanggan mereka, seperti mengintip ke dalam biometrik tingkah laku bagi pelanggan mereka, dan pada masa yang sama menggunakan peranti baharu seperti mikrosegmentasi berdasarkan identiti untuk menyulit dan melindungi rangkaian mereka di bahagian belakang, akan berada pada kedudukan yang baik untuk mencapai kejayaan pada tahun-tahun akan hadapan," kata Encik Parker.

Ramalan: Kecerdasan Buatan Akan Mempunyai Chatbot Untuk Menyampaikan Bantuan Berkualiti, Tepat Masa.

Bukan menjadi rahsia lagi bahawa di dalam ekonomi digital pada hari ini, data pelanggan dihasilkan pada suatu kadar yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Menurut satu laporan baru-baru ini (http://www.iflscience.com/technology/how-much-data-does-the-world-generate-every-minute/), adalah dianggarkan bahawa 90 peratus daripada data dunia diwujudkan dalam masa hanya dua tahun yang lalu. Analisis lanjutan, dengan menggunakan mesin pembelajaran algoritma, adalah asas kepada AI, sehingga memungkinkan ia untuk memahami nuansa tingkah laku pelanggan dengan membuat data urus niaga mereka dapat dilihat dan yang paling penting, boleh didakwa.

Walaupun peranti AI seperti perbankan ramalan dan chatbot telah digunakan oleh sesetengah bank untuk memberikan maklumat asas atau mengendalikan tugas yang lebih kecil seperti baki akaun, Unisys meramalkan bahawa kematangan teknologi AI - yang dikuasakan oleh mesin pembelajaran dan analisis lanjutan, akan membolehkan chatbot untuk menyampaikan suatu pengalaman perbankan yang lebih komprehensif dan bersifat peribadi. Lebih kerap pelanggan berinteraksi dengan chatbot sesebuah bank, semakin banyak data yang dikumpulkan, dan semakin mudah ia dapat memahami dan meramalkan keperluan pelanggan itu. Ini membolehkan satu tahap perkhidmatan yang lebih mendalam, sekali gus menghapuskan keperluan untuk menunggu atau berada dalam barisan menunggu untuk bercakap dengan seorang wakil khidmat pelanggan, dengan menyampaikan keputusan dalam tepat masa.

"Dalam jangka masa panjang, kami akan juga melihat chatbot yang disepadukan merentasi ke seluruh organisasi bank, dan bukannya jenis yang berbilang tetapi dengan fungsi yang terhad, sesuai dengan tumpuan yang semakin meningkat untuk menawarkan pelanggan dengan suatu hubungan saluran semua arah dengan bank mereka. Ini akan juga membantu mencegah jenayah kewangan kerana banyak sistem bank pada masa ini berada dalam satu sistem yang terasing dan tidak mengambil kesempatan daripada semua data yang ada pada pelanggan mereka dan tidak bertindak secara tepat masa. Selain itu, memandangkan cara AI yang dikuasakan melalui suara telah mengubah cara pengguna berinteraksi, kami mengharapkan penyepaduan suara AI dengan pembantu digital untuk memudahkan permintaan perbankan," kata Encik Parker.

Ramalan: Kebolehcapaian Teknologi Baharu Membolehkan Bank-Bank Bersaiz Kecil dan Sederhana untuk Mencipta Semula dan Menggambarkan semula Bagaimana Mereka Beraksi di Pasaran.

Dari segi sejarah, bank-bank besar mempunyai kelebihan dalam apa yang mereka tawarkan dari segi kemajuan digital – sebahagian besarnya kerana mereka mempunyai bajet dan sumber yang lebih besar untuk membangunkan kebanyakan daripada peralatan ini secara dalaman. Baru-baru ini, pasaran perbankan tradisional telah terganggu ketika syarikat Fintech yang lebih baharu mendapat manfaat daripada ketangkasan dan fleksibiliti untuk mencipta dan membangunkan penyelesaian digital yang berpusatkan pelanggan untuk menampung pelanggan yang kecewa dengan perkhidmatan perbankan yang sedia ada.

"Di Singapura dan Australia khususnya, satu pemacu utama adalah kemunculan Standard Perbankan Terbuka yang menentukan bagaimana bank-bank boleh berkongsi data dengan selamat melalui API – perisian pasang dan pakai – dengan pihak ketiga yang dipercayai, jika pelanggan memberikan kebenaran, agar dapat menyediakan perkhidmatan tambahan seperti dengan mudah memindahkan dana. Walau bagaimanapun, ini akan memerlukan satu peralihan minda yang ketara untuk bank – ketika mereka beralih daripada menjadi pusat sehenti untuk perkhidmatan kewangan, kepada menjadi platform terbuka di mana pengguna boleh mengambil satu pendekatan yang lebih modular kepada perbankan dan mencampur dan memadankan perkhidmatan yang berbeza bagi memenuhi keperluan dan tahap kehidupan mereka," kata Encik Parker.

Unisys meramalkan bahawa kemajuan di dalam teknologi biometrik dan ramalan, dan ditambah dengan peningkatan kepada akses dan proposisi nilai yang lebih baik yang ditawarkan oleh bekerjasama dengan syarikat-syarikat teknologi akan membolehkan bank-bank yang bersaiz kecil dan sederhana untuk mengubah penawaran dan keupayaan perkhidmatan kepada pelanggan mereka – dengan membantu untuk membawa penyelesaian ke pasaran pada kadar yang lebih cepat berbanding dengan bank tradisional yang boleh melakukan dengan sendirinya – membolehkan bank-bank yang bersaiz kecil dan sederhana untuk mengimbangi bank-bank yang lebih besar dan syarikat Fintech. Akhirnya, teknologi akan memacukan inovasi yang digunakan oleh bank-bank yang bersaiz kecil dan sederhana untuk berkembang maju dalam era digital ini, sekali gus memberikan suatu pengalaman perbankan yang lancar yang mendorong kesetiaan pelanggan dan seterusnya, mewujudkan peluang-peluang pendapatan baharu.

Institusi kewangan di seluruh dunia bergantung pada penyelesaian Unisys. Baru-baru ini, Unisys melancarkan Elevate(TM) (http://www.unisys.com/elevate), sebuah platform perisian perbankan digital akhir-ke-akhir dan satu suite aplikasi yang direka untuk membantu institusi kewangan menyampaikan pengalaman perbankan saluran semua arah serta merta yang dijamin selamat kepada pelanggan mereka. Untuk maklumat lanjut mengenai keupayaan perkhidmatan kewangan Unisys, sila layari http://www.unisys.com/industries/financial-services.

Maklumat mengenai Unisys
Unisys adalah sebuah syarikat teknologi maklumat bertaraf dunia yang pakar di dalam menyediakan penyelesaian yang berfokuskan industri yang disepadukan dengan keselamatan canggih kepada pelanggan di dalam kerajaan, perkhidmatan kewangan dan pasaran komersial. Penawaran Unisys termasuk penyelesaian keselamatan, analisis data termaju, perkhidmatan awan dan infrastruktur, perkhidmatan aplikasi dan aplikasi dan perisian pelayan. Untuk maklumat lanjut: sila layari www.unisys.com .
 
Ikuti Unisys di Twitter (http://twitter.com/UnisysCorp) dan LinkedIn ( http://www.linkedin.com/company/unisys).
 
 
Hubungi: Claire Hosegood, Unisys, +61 411 253 663 claire.hosegood@au.unisys.com
 
 
Sumber: Unisys 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.