PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Disember 14, 2018 -Jumaat

 
  INDEKS HARGA MINYAK CAMELLIA XINHUA-CHANGSHAN DILANCARKAN SECARA RASMI

Friday 12/01/2018

AsiaNet 71857

BEIJING, China, 12 Jan., 2018 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Indeks harga minyak camellia Xinhua-Changshan, yang disusun bersama oleh Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS) di bawah Agensi Berita Xinhua dan kerajaan daerah Changshan di Wilayah Zhejiang, telah dilancarkan pada 6 Januari.

Indeks harga minyak camellia Xinhua-Changshan mencerminkan perubahan bagi faktor-faktor yang mempengaruhi keseluruhan rantaian industri minyak camellia, yang akan membantu untuk meningkatkan pengaruh dan kuasa penentuan harga bagi industri minyak camellia China di dunia dan juga meningkatkan pendapatan bagi petani-petani minyak camellia, kata Su Huizhi, naib presiden CEIS.

Indeks itu didasarkan pada harga pengeluar bagi syarikat-syarikat minyak camellia di Changshan dan mencerminkan sepenuhnya trend harga bagi bahan mentah (huluan), produk minyak (pertengahan) dan produk sekunder (hiliran). Indeks itu bermula dari 1,000 dengan harga pada November 2015 sebagai data asas.

Sejak tempoh asas itu, indeks itu telah menyaksikan satu pertumbuhan tahun ke tahun. Indeks harga agregat meningkat 79.25 peratus pada Disember, 2017 berbanding dengan tempoh asas itu. Sementara itu, indeks harga bagi bahan mentah, minyak dan produk sampingan masing-masing meningkat 63.37 peratus, 72.68 peratus dan 183.72 peratus.

Liu Zhiwei, Naib Setiausaha Agung Eksekutif bagi Bahagian Minyak Woody di Persatuan Industri Perhutanan China, berkata bahawa indeks harga minyak camelia Xinhua-Changshan memainkan satu peranan penting di dalam memperuntukkan sumber pasaran, meningkatkan kecekapan dalam operasi pasaran, dan meningkatkan pembangunan kualiti tinggi bagi minyak biji oleifera camellia.

CEIS adalah sebuah syarikat milik sepenuhnya Agensi Berita Xinhua, dan mempunyai lima platform peringkat kebangsaan termasuk Xinhua Finance, Xinhua Silkroad, Xinhua Credit, Shanghai Petroleum dan Natural Gas Exchange (SHPGX) dan Xinhua Think Tank. Sejak penstrukturan semulanya pada April 2016, CEIS telah melancarkan beberapa siri produk dengan impak yang meluas.
 
Sumber: Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China (CEIS)
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=304699 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.