PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 22, 2018 -Isnin

 
  EKSPO CHINA-ASEAN HOS BANDARAYA NANNING BUKA METRO LALUAN 2

Monday 08/01/2018AsiaNet 71756

NANNING, China, 8 Jan, 2018 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Pada 28 Disember 2017, tuan rumah Pameran Ekspo China-ASEAN, Nanning di Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, memulakan operasi Metro Laluan 2. Oleh kerana laluan baharu itu berkongsi  dengan pertukaran Metro Laluan 1 yang dibuka pada tahun 2016, pembukaan Laluan 2 menunjukkan bahawa Nanning Metro kini telah membentuk rangkaian berbentuk rentas dan kota itu memulakan era baharu kemudahan perjalanan. Nanning adalah ibu kota wilayah autonomi Guangxi di barat daya China, serta pusat politik, ekonomi, budaya dan pengangkutan Guangxi. Pembukaan dan operasi Laluan 1 dan Laluan 2 Nanning Metro telah menjadikan Guangxi tumpuan sebagai rantau autonomi kumpulan etnik minoriti pertama dengan sistem keretapi bawah tanah.
 
Telah diketahui bahawa selepas pembukaan Laluan 2, Nanning Metro kini mengendalikan 53.1 km laluan dan 43 stesen. Perpindahan antara Laluan 1 dan Laluan 2 bukan sahaja menjadikan perjalanan jauh lebih mudah untuk rakyat dan mengurangkan kesesakan lalu lintas di darat, tetapi juga menanamkan lebih banyak semangat dan harapan untuk bandar tersebut. Pembukaan Metro Laluan 2 merupakan bukti peningkatan keseluruhan tahap pembangunan sosioekonomi Nanning dan akan mempromosikan dan mempercepatkan pembinaan pengangkutan awam dan bandar. Laluan baharu ini juga sesuai dengan matlamat Nanning untuk mewujudkan hab pengangkutan am antarabangsa di rantau itu dan metropolis yang mesra alam dan moden dengan persekitaran yang mesra, dan menyumbang kepada sasaran pembangunan Nanning bagi memupuk bandar yang lebih peka keselamatan, rasa kekitaan yang lebih kuat dan lebih banyak kebahagiaan. Seperti yang dirancang, rangkaian Nanning Metro di masa depan akan merangkumi daripada 184 stesen dan lapan laluan berjumlah kira-kira 252 km anggaran perjalanan. 
 
Bandar Nanning terletak di persimpangan China Selatan, barat daya China dan lingkaran ekonomi Asia Tenggara, dan merupakan teras Zon Ekonomi Teluk Beibu dan tuan rumah tetap Ekspo China-ASEAN. Diberkati dengan keadaan semula jadi yang tidak dapat ditandingi, keseluruhan Nanning kekal subur sepanjang tahun dan dengan demikian mendapat julukan "Bandar Hijau". Penerima "Anugerah Habitat PBB", pada tahun 2016 Nanning diukir ke dalam kumpulan pertama "bandaraya-bandaraya taman ekologi negara" oleh Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar. Pada Disember 2018, Ekspo Taman Antarabangsa China ke-12 akan berlangsung di Nanning.
 
 
SUMBER : Biro Berita Kerajaan Perbandaran Nanning
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=304130
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.