PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 22, 2018 -Isnin

 
  CEIS, KUMPULAN HAIKEN AKAN BERSAMA-SAMA MENGUMPUL INDEKS HARGA BERSIRI

Friday 22/12/2017

AsiaNet 71658

BEIJING, China, 22 Dis, 2017 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China, sebuah anggota gabungan Agensi Berita Xinhua, telah menandatangani satu perjanjian kerjasama dengan Kumpulan Haiken pada Isnin untuk bersama-sama mengumpul indeks harga bersiri "Xinhua-Haiken".

Indeks harga bersiri "Xinhua-Haiken" akan merangkumi "Indeks Harga Bersiri Getah Asli China Xinhua-Haiken", "Indeks Harga Lada Hainan Xinhua-Haiken" dan "Indeks Harga Buah Pinang Hainan Xinhua-Haiken."

Dengan sampel yang meliputi keseluruhan rantaian perindustrian, indeks harga bersiri itu, yang akan dikeluarkan dari tahun 2018 pada setiap hari, bertujuan untuk memberikan satu gambaran yang tepat tentang trend harga bagi kesemua pautan di dalam rantaian perindustrian dan menyediakan maklumat yang amat bernilai untuk industri itu.

Khususnya, "Indeks Harga Bersiri Getah Asli China Xinhua-Haiken", yang terdiri daripada empat indeks, menandakan yang pertama seumpamanya yang menghubungkan pengeluaran dan pemasaran getah di China.

Selain itu, kedua-dua pihak akan bersama-sama menerokai penubuhan ekosistem perindustrian bagi getah asli, lada dan buah pinang, mengintegrasikan sumber-sumber sosial dan perindustrian, dan membina platform paling tinggi untuk inovatif industri, penyelidikan dan dialog strategik.

CEIS, sebagai satu daripada penyedia maklumat ekonomi terbesar di China, mempunyai lima platform peringkat kebangsaan termasuk Xinhua Finance, Xinhua Silkroad, Xinhua Credit, Shanghai Petroleum dan Natural Gas Exchange (SHPGX) dan Xinhua Think Tank. Sejak penstrukturan semulanya pada April 2016, CEIS telah melancarkan beberapa siri produk dengan impak yang meluas.

Kumpulan Haiken, sebuah syarikat milik negara sepenuhnya oleh Kerajaan Rakyat Wilayah Hainan, menawarkan asas industri getah asli, pertanian tropika, pembiakan ternakan, hartanah pelancongan, logistik perdagangan dan perkhidmatan kewangan.
 
Sumber: Perkhidmatan Maklumat Ekonomi China
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=303555 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.