PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 22, 2018 -Isnin

 
  HAINAN TERIMA REKOD SATU JUTA KUNJUNGAN KE DALAM NEGARA PADA TAHUN 2017

Thursday 14/12/2017

AsiaNet 71561

HAIKOU, China, 14 Dis, 2017 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 6 Disember, kunjungan ke dalam negara yang diterima oleh Pulau Pelancongan Antarabangsa Hainan melampaui 1 juta ketika Penerbangan UT725 (Moscow - Sanya) mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Sanya Phoenix.
 
Menurut Suruhanjaya Pembangunan Pelancongan Hainan, Wilayah Hainan telah menerima 53,448,000 kunjungan antara Januari dan Oktober tahun ini, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 12.4%. Ia mencapai jumlah pendapatan pelancongan sebanyak RMB 63.76 bilion, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 25.4%. Kunjungan ke dalam negara adalah 887,700, peningkatan sebanyak 57.1% berdasarkan pada tahun sebelumnya. Perolehan tukaran asing daripada pelancongan adalah USD 551,626,000, meningkat sebanyak 128.8% tahun ke tahun. Menjelang Disember 2017, kunjungan ke dalam negara bagi Hainan telah melebihi satu juta, sekali gus mencapai matlamat "memperolehi 1 juta kunjungan ke dalam negara menjelang tahun 2020" tiga tahun lebih awal.
 
Jawatankuasa Wilayah CPC Hainan dan Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan telah memberikan kepentingan yang tinggi untuk mengantarabangsakan pelancongan di Hainan, memajukan pengantarabangsaan pasaran pelancongan Hainan, menghasilkan Pelan Pelaksanaan bagi Pelancongan Mengantarabangsakan Wilayah Hainan dan Mengembangkan Pelancongan ke Dalam Negara dan melaksanakan langkah-langkah sokongan untuk memperluaskan pasaran pelancongan ke dalam negara dan dasar subsidi kewangan bagi perkhidmatan penumpang udara awam, dalam usaha untuk merangsangkan semangat dan keyakinan syarikat-syarikat pelancongan wilayah untuk membangunkan pasaran pelancongan ke dalam negara. Pada masa ini, Hainan telah membuka 56 penerbangan terus antarabangsa ke Hainan untuk memastikan pertumbuhan mapan bagi kunjungan ke dalam negara. Di samping itu, Hainan akan mengembangkan dengan cergas laluan udara di luar negara dan membina sebuah hab penerbangan dengan matlamat untuk "membuka 100 laluan udara di luar negara menjelang tahun 2020". Ia akan membangun dan mengantarabangsakan pelancongan ke dalam negara dengan menaik taraf "dasar-dasar bebas visa, saluran udara, jualan dan perkhidmatan" agar dapat menjadikan perkhidmatan pelancongan bagi Pulau Pelancongan Antarabangsa Hainan lebih bersifat antarabangsa dan mempercepatkan pembinaan sebuah pulau resort rekreasi yang bertaraf dunia.
 
Sumber: Suruhanjaya Pembangunan Pelancongan Hainan

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.