PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Oktober 22, 2018 -Isnin

 
  ZON PEMBANGUNAN EKONOMI & TEKNOLOGI WUHAN MENCARI BAKAT

Friday 08/12/2017

AsiaNet 71473

WUHAN, China, 8 Dis, 2017 /Xinhua-AsiaNet/ --
 
Universiti Fudan di Shanghai dipenuhi dengan syarikat-syarikat dari Bandar raya Wuhan di tengah China pada 6 Disember. Pelajar-pelajar yang teruja berkerumun untuk menyemak maklumat pekerjaan di Zon Pembangunan Ekonomi & Teknologi di bandar raya itu. Berlatar belakangkan sebuah papan tanda yang mempunyai slogan "Impian keusahawanan direalisasikan di Wuhan," alumni yang ditubuhkan berkongsi pemikiran mereka; graduan muda di luar negara mengajukan soalan; dan pegawai-pegawai dari jawatankuasa pentadbiran zon itu menghulurkan pelawaan kepada bakat-bakat muda.

Ia adalah satu hentian bagi kempen yang lebih besar di bandar raya itu untuk "mendapatkan satu juta graduan universiti agar bekerja di Wuhan." Sebanyak 21 buah syarikat dengan lebih 800 jawatan sedang mengambil pekerja di Fudan. Juga pada hari yang sama, sebuah stesen kerja untuk bakat-bakat di Shanghai telah diwujudkan, yang bertujuan untuk memperkenalkan bakat-bakat global ke zon pembangunan dengan Shanghai sebagai "pangkalan terdepan bagi pengambilan."

"Kita harus mencuba yang sebaik mungkin dengan dasar-dasar dan keikhlasan yang paling menggalakkan, persekitaran dan perkhidmatan terbaik, untuk menarik bakat-bakat dari seluruh pelusuk dunia agar menetap dan memulakan perniagaan di Wuhan," kata seorang pegawai dengan jawatankuasa itu.

Menurut Wei Jianxin, pengarah bagi stesen kerja itu, sebuah pangkalan data bakat profesional atasan perindustrian penting akan dibina untuk membawa bakat dan projek yang berkaitan dengan pembuatan pintar, rawatan perubatan, maklumat, pendidikan, industri bandar, pertanian moden, ketenteraan dan integrasi awam serta industri kreatif budaya. Kira-kira 10 hingga 20 bakat peringkat atasan dari China dan luar negara dijangka diperkenalkan pada tahun 2018.

Kerajaan bandar raya Wuhan telah bersungguh-sungguh mempromosikan kempen itu dan memecutkan Wuhan ke hadapan untuk menjadi "bandar raya yang paling mesra untuk penuntut kolej."

Gao Ziping, pengarah bagi pusat penyelidikan untuk maklumat bakat-bakat di luar negara di bawah Akademi Sains Sosial Shanghai, berkata bandar raya-bandar raya China memberi perhatian besar kepada pengenalan bakat. Beliau berkata Wuhan sebagai sebuah bandar raya pusat nasional dengan lokasinya yang menguntungkan, persekitaran ekologi bandar yang menyenangkan, kekuatan saintifik dan penyelidikan yang besar, dan pengedaran perindustrian yang rasional, mempunyai daya tarikan yang hebat kepada bakat-bakat atasan.

Zon pembangunan itu telah lama dikenali sebagai "ibu negara automobil" China. Tetapi ia telah merubah diri menjadi sebuah "ibu negara bagi robot, rumah pintar, dan penerbangan am" dengan automobil dan alat ganti serta elektronik sebagai terasnya, dengan disokong oleh peralatan pintar, bahan baharu, tenaga baharu, pengemudian dan satelit, dan makanan dan minuman, dan ditambah dengan industri perkhidmatan moden.

Zon pembangunan pada hari ini adalah rumah kepada sekumpulan syarikat terkenal di dunia seperti Dongfeng Automobiles, dan lebih 40,000 bakat-bakat profesional dan teknikal.

Pada masa ini, ia telah menubuhkan stesen kerja bakat di Amerika Syarikat, Jerman dan Australia, dan memperkenalkan 11 ahli akademik dan lebih 20 pakar dalam senarai Program Pengambilan bagi Pakar-pakar Global negara itu. Lebih 1,000 pekerja asing bekerja dan tinggal di zon berkenaan.

"Zon pembangunan kami sedang berubah dan berkembang dengan pesat, dan memerlukan bakat-bakat dengan kadar segera. Di sini akan menjadi sebuah tanah panas bagi anda untuk merealisasikan impian anda," kata seorang pegawai dari jabatan organisasi zon itu.
 
Sumber: Zon Pembangunan Ekonomi & Teknologi Wuhan 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.