PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 

Mei 26, 2018 -Sabtu

 
  FORUM SELAT KESEMBILAN - FESTIVAL KEBUDAYAAN CHEN JINGGU DIADAKAN DI NINGDE, FUJIAN, CHINA

Friday 16/06/2017AsiaNet 68976

GUTIAN, China, 16 Jun, 2017 /Xinhua-AsiaNet/--

Satu perayaan besar untuk meraikan dewi laut Chen Jinggu telah diadakan pada 13 Jun di Daerah Gutian, Wilayah Fujian di Tenggara China, yang menarik kehadiran 300 orang pengikut dan cendekiawan dari Taiwan, Hong Kong, Macau dan Tanah Besar China.
 
Pesta itu adalah merupakan sebahagian daripada Forum Selat Kesembilan, yang menampilkan pelbagai aktiviti mengenai pertukaran belia dan kerjasama perdagangan. Nyanyian dan tarian oleh artis-artis dari kedua-dua Tanah Besar China dan Taiwan telah menerima tepukan yang tidak henti-henti.
 
Chen Jinggu ialah seorang dewi Fujian yang mempunyai satu kedudukan yang sama penting dengan dewi laut, Mazu, di wilayah itu. Menurut lagenda Chen Jinggu adalah seorang bomoh wanita yang telah dikurniakan dengan kuasa ghaib. Semasa suatu kemarau yang teruk di Fujian, beliau telah melakukan ritual magik untuk menyelamatkan nyawa, walaupun sedang hamil, yang seterusnya telah membawa kepada kematiannya akibat keletihan. Sejak itu beliau telah disembah sebagai penjaga bagi wanita hamil dan kanak-kanak.
 
Selepas warisan beribu-ribu tahun, kepercayaan cerita rakyat mengenai Chen Jinggu itu, yang berasal dari Tokong Istana Linshui di Gutian, telah menjadi sebahagian penting daripada budaya tempatan dan pengaruh besar yang diperluaskan ke atas masyarakat Cina di seluruh dunia.
 
Statistik menunjukkan bahawa terdapat kira-kira 4,000 cawangan Tokong Istana Linshui di seluruh dunia, dan jumlah pengikut mereka telah mencapai 100 juta orang, yang mana 15 juta adalah dari Taiwan. Pada tahun 2008, kepercayaan cerita rakyat Chen Jinggu telah disenaraikan sebagai satu daripada warisan kebudayaan tak ketara negara.
 
Daerah Gutian berusaha untuk membangunkan kawasan-kawasan indah teras Istana Linshui untuk menjadi sebuah tarikan pelancong bertaraf utama dengan melabur di dalam pembinaan muzium, jalan-jalan persegi untuk tujuan berdoa dan infrastruktur lain. Ia telah dirancang bahawa tokong Istana Linshui akan berkembang menjadi "Pangkalan Perhubungan Merentas Selat" dan "Pusat Budaya Keagamaan Chen Jinggu" selepas usaha beberapa tahun.
 
Sumber: Forum Selat Kesembilan – Festival Kebudayaan Chen Jinggu
 
Lampiran Pautan Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=291396
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.