PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 

Mei 26, 2018 -Sabtu

 
  "BEIJING YANG INDAH MENYERLAH DI EKSPO" - MINGGU BEIJING DI EKSPO 2017 DI ASTANA DIBUKA

Friday 16/06/2017AsiaNet 68975
 
ASTANA, Kazakhstan, 16 Jun, 2017 /Xinhua-AsiaNet/--

Pada 16 Jun, dengan bertemakan "Beijing yang Indah Menyerlah di Ekspo", Minggu Beijing dibuka di pavilion China di Ekspo 2017 di Astana. Ia adalah satu lagi peluang buat Beijing untuk mempamerkan ketamadunan purba mereka kepada dunia setelah Ekspo 2005 di Aichi, Ekspo 2010 di Shanghai dan Ekspo 2015 di Milan. Ia akan memainkan satu peranan yang positif di dalam merangsangkan Beijing untuk mengambil bahagian di dalam pembinaan "Belt dan Road".
 
Beijing adalah bandar raya China pertama yang muncul pada Ekspo 2017 Astana. Pada majlis pembukaan, program seperti "Kedesaan Beijing Kehebatan China", "Akrobatik Bola yang Boleh Melantun" dan "Tai Chi" telah membawa Opera Beijing, akrobatik, seni mempertahankan diri dan elemen-elemen Beijing yang lain ke dalam Ekspo itu. Semasa majlis resepsi, sebuah pameran foto pelancongan Beijing, persembahan muzik rakyat, masakan Beijing, dan lain-lain, telah membantu tetamu untuk memahami tradisi dan budaya Beijing ketika "melihat pemandangan Beijing, merasa masakan Beijing dan mendengar nada-nada Beijing".
 
Dengan digabungkan bersama tema Ekspo 2017 "Tenaga Masa Hadapan", Minggu Beijing juga menunjukkan tenaga pintar yang mempromosikan Beijing menjadi Bandar Raya Sukan Olimpik Berganda kerana menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 dan juga membantu untuk mencapai matlamat 300 juta orang mengambil bahagian di dalam sukan ais salji.
 
Li Luxia, Naib Pengerusi bagi Majlis China untuk Promosi Perdagangan Antarabangsa Submajlis Beijing (CCPIT Beijing), berkata pada majlis perasmian itu bahawa warisan peninggalan Sukan Olimpik Beijing 2008 akan digunakan sepenuhnya dan diubah menjadi tempat-tempat yang boleh digunakan bagi kedua-dua sukan musim sejuk dan sukan musim panas. Sebagai contoh, Kiub Air akan ditukarkan untuk menjadi Kiub Ais, yang merupakan representatif bagi pelan-pelan transformasi, dan orang ramai boleh mendapatkan pengalaman yang mendalam di dalam Kiub Ais dengan kaca mata VR.
 
Sumber: Kerajaan Perbandaran Beijing
 
Lampiran Pautan Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=291386
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.