PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 20, 2019 -Ahad

 
 
 

Isnin 07/05/2018

Majlis Perasmian & Penyerahan STI Outreach - Projek Penanaman Melon Bagi Komuniti Di Parlimen Tuaran, Sabah

Sukacita kami menjemput pihak tuan untuk menghadiri Majlis Perasmian & Penyerahan STI Outreach - Projek Penanaman Melon Bagi Komuniti di Parlimen Tuaran, Sabah. Butiran majlis adalah seperti ketetapan berikut:

Hari/Tarikh : Isnin 7 Mei 2018

Masa : 2.30 petang - 5.00 petang

Tempat : Kampung Tamparuli, Tuaran, SabahProgram

2.30 petang : Ketibaan masyarakat kampung

2.45 petang : Ketibaan Dif-Dif Jemputan

3.00 petang : Ketibaan YB Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi & Inovasi,Kementerian Sains,
Teknologi & Inovasi (MOSTI)

: Bacaan doa

: Ucapan aluan oleh YBhg. Dato' Norhalim Yunus, Ketua Eksekutif, MTDC

: Ucapan Perasmian oleh YB Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau,
Menteri Sains, Teknologi & Inovasi,
Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI)

: Lawatan tapak dan sidang media

5.00 petang : Jamuan dan bersurai


Latarbelakang Program

Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) bersama-sama dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) akan menjalankan Majlis Perasmian & Penyerahan STI Outreach - Projek Penanaman Melon Bagi Komuniti di Parlimen Tuaran, Sabah di bawah Program STI Outreach. Majlis penyerahan projek akan disempurnakan oleh YB Datuk Seri Panglima Wifred Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di Kampung Tamparuli, Tuaran, Sabah.

Melalui platform STI Outreach, MTDC dengan kerjasama Skyscraper Airhydro Industries Sdn Bhd telah menjalankan Projek Penanaman Golden Melon Menggunakan teknologi Airhydro Watering System. Teknologi dan hasil R&D oleh syarikat ini telah dibangunkan di tiga lokasi di Tuaran, Sabah. Sebanyak 2 unit Rumah Perlindungan Hujan dan 200 unit Airhydro Pot telah dibekalkan bagi setiap lokasi. Program ini menekankan konsep latih, bina dan serah kepada komuniti yang terlibat dengan harapan komuniti dapat memaksimakan faedah yang diterima.

Program Jangkau Luar (STI Outreach)

Program STI Outreach merupakan inisiatif yang bertujuan untuk memupuk dan memupuk sains, teknologi dan inovasi di kalangan rakyat Malaysia ke arah penciptaan kekayaan, generasi pengetahuan dan kesejahteraan rakyat. Selaras dengan hasrat kerajaan untuk memupuk dan mengamalkan inovasi dalam masyarakat, penglibatan semua pihak, termasuk sektor awam, swasta, swasta, bukan kerajaan, akar umbi, komuniti dan individu, dilihat mencetuskan inovasi dalam pelbagai bidang dan mempunyai sosio - kesan ekonomi ke negara ini.

Mengenai MTDC

Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah ditubuhkan pada tahun 1992 dengan objektif berikut - sebagai agen pemacu pembangunan syarikat berasaskan teknologi, menggalakkan pemindahan hasil penyelidikan dan pembangunan (P&P) tempatan dan sebagai pemangkin kepada pertumbuhan industri modal teroka di Malaysia.

Semenjak Rancangan Malaysia ke-7 (RMK-7), MTDC telah diamanahkan oleh Kerajaan untuk menguruskan dana khas kepada syarikat-syarikat Malaysia untuk meningkatkan kandungan teknologi mereka melalui pengkomersilan penyelidikan dan pembangunan (P&P) dan / atau pengambilalihan teknologi asing. Tidak hanya terhad kepada pengurusan dana, MTDC turut membangunkan pusat teknologi inkubator yang ditempatkan dibeberapa universiti dan institut penyelidikan tempatan bagi memberi fokus kepada pelbagai kluster industri.

Dengan gabungan dedikasi, ilmu, teknologi, inovasi, kredibiliti, sokongan dan perkhidmatan penjagaan yang diberikan kepada semua syarikat dalam ekosistemnya, menjadikan MTDC sebuah syarikat yang mempunyai gandingan lengkap, menghasilkan nilai dan membantu memperkembangkan ekonomi Negara.

Sehubungan itu, anda dijemput untuk menghantar wartawan dan jurugambar/jurukamera bagi membuat liputan majlis tersebut.

SUMBER : Malaysian Technology Development Corporation (MTDC)

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Nama : Alvirah Mohd Natt
Tel : 017 212 2802
Emel : alvirah@mtdc.com.my

Nama : Sharus Shavek Sharudin
Tel : 012 358 4181
Emel : sharusshavek@mtdc.com.my

-BERNAMA


 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.